ΚΟΣΜΟΣ

«Ατσαλένιος Θόλος»: Το νέο αντιπυραυλικό αμυντικό σύστημα που ετοιμάζει η Τουρκία

«Ατσαλένιος Θόλος»: Το νέο αντιπυραυλικό αμυντικό σύστημα που ετοιμάζει η Τουρκία

Αντιπυραυλικό σύστημα (φωτογραφία αρχείου)

AP Photo/Dan Balilty

Την κατασκευή ενός αντιπυραυλικού αμυντικού συστήματος με τίτλο «Ατσαλένιος Θόλος» ανακοίνωσε ότι ετοιμάζει η Τουρκία, ενισχύοντας την στρατιωτική της ισχύ. 

Όπως δήλωσε την περασμένη Τετάρτη (7/8) ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Αμυντικών Βιομηχανιών της Τουρκικής Προεδρίας, Χαλούκ Γκοργκούν «Το Εθνικό πρότζεκτ Steel Dome θα επιτρέψει την ενσωμάτωση των συστημάτων αεράμυνας, των αισθητήρων και των όπλων μας σε ένα ενιαίο δίκτυο».

Το έργο, εξοπλισμένο με σύστημα υποστήριξης που βασίζεται στην τεχνητή νοημοσύνη, θα επιβλέπεται από φορείς της δημόσιας αμυντικής βιομηχανίας όπως οι Aselsan, Roketsan και MKE, καθώς και ο δημόσιος ερευνητικός οργανισμός TUBITAK SAGE.

Σύμφωνα με το κανάλι TRT ο «Ατσαλένιος Θόλος» θα σχεδιαστεί ως «ομπρέλα ασφαλείας» που θα καλύπτει ολόκληρο τον τουρκικό εναέριο χώρο και θα ανταποκρίνεται σε απειλές από «πολύ χαμηλό έως μεγάλο ύψος» και από «μικρή απόσταση σε μήκος».

Υπενθυμίζεται ότι, όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, τον Φεβρουάριο ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προειδοποίησε ότι «τα έργα που ξεκινήσαμε πριν από χρόνια μετατρέπονται τώρα σε αεροπλάνα, άρματα μάχης, πλοία, πυραύλους και οβίδες, κάτι που αποτελεί πηγή υπερηφάνειας για όλους μας. Η Τουρκία κυριολεκτικά γράφει ένα έπος στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας».