ΚΟΣΜΟΣ

Τα επικρατέστερα σενάρια για τα αίτια του πολύνεκρου αεροπορικού δυστυχήματος στη Βραζιλία

Το σημείο που συνετρίβει το αεροσκάφος της εταιρείας Voepass, στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας, στις 10 Αυγούστου 2024.

AP Photo/Andre Penner

Τα αίτια του αεροπορικού δυστυχήματος κοντά στο Σάο Πάολο στην Βραζιλία, που στοίχισε τη ζωή σε 61 ανθρώπους, εξετάζουν οι Αρχές της χώρας.

Σύμφωνα με βίντεο που έχουν δημοσιευθεί στο διαδίκτυο και τα οποία βρίσκονται στα «χέρια» των αρμοδίων, το αεροσκάφος «ATR-72» αρχίζει να περιστρέφεται εκτός ελέγχου και να πέφτει πίσω από ένα σύμπλεγμα δέντρων κοντά σε σπίτια. Αμέσως μετά πυκνός καπνός «σκέπασε» την περιοχή.

«Έκανε περιστροφή, αλλά δεν προχωρούσε» δήλωσε στο Reuters κάτοικος της περιοχής για να προσθέσει πως «λίγο μετά έπεσε από τον ουρανό και εξερράγη.

Βλάβη στον κινητήρα ή συσσώρευση πάγου;

Οι Αρχές διερευνούν τι προκάλεσε την ασυνήθιστη κυκλική κίνηση του αεροπλάνου προτού προσκρούσει στο έδαφος. Ειδικοί της Αεροπορίας εκτιμούν πως είτε είχε συσσωρευτεί πάγος στο αεροπλάνο, είτε ότι είχε παρουσιάσει βλάβη στον κινητήρα.

Την Παρασκευή (9/8), όταν και σημειώθηκε το πολύνεκρο δυστύχημα, υπήρχαν μετεωρολογικές προβλέψεις για συσσώρευση πάγου, ωστόσο όπως επισημαίνει ο επικεφαλής επιχειρήσεων της Voepass, Μαρσέλ Μούρα σε συνέντευξη Τύπου, τα επίπεδα του φαινομένου ήταν εντός της «αποδεκτής εμβέλειας».

«Αλλά το αεροπλάνο είναι ευαίσθητο στον πάγο, αυτό θα μπορούσε να είναι ένα σημείο εκκίνησης της περιδίνησης» εξήγησε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι το σύστημα αποπάγωσης του αεροπλάνου, μαζί με όλα τα άλλα συστήματα, ήταν λειτουργικό πριν από την απογείωση.

Αντίστοιχη εκτίμηση έχει και ο μηχανικός αεροπορίας και ερευνητής της συντριβής Σέλσο Φάρια ντε Σόουζα, ο οποίος σημείωσε ότι η συσσώρευση πάγου θα μπορούσε να προκάλεσε την ακινητοποίηση του αεροπλάνου και την περιστροφή αυτού.

Εκτός από αυτά τα ενδεχόμενα, αναμένεται να εξεταστεί ο καιρός που επικρατούσε την στιγμή της πτώσης, αλλά και το εάν οι κινητήρες και τα χειριστήρια λειτουργούσαν πριν τη συντριβή.

Πάντως, τα δεδομένα του Flightradar έδειξαν σημαντικές περιστροφές στην ταχύτητα πριν από την πτώση, σχολίασε ο σύμβουλος αεροπορικής ασφάλειας των ΗΠΑ και πρώην πιλότος Τζον Κοξ, προειδοποιώντας ότι κάτι «σημαντικό» συνέβη και έκανε το αεροπλάνο να στροβιλιστεί όταν κατέπεσε.

Είναι, όμως, ακόμη πολύ νωρίς για να προσδιοριστούν τα ακριβή αιτία της συντριβής.

Ο βραζιλιάνος πρόεδρος Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος μετά το «τραγικό δυστύχημα».

Με πληροφορίες από: Sao Paulo plane crash: All 61 on board killed / By Gabriel Araujo, Andre Romani and Luana Maria Benedito / Reuters

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης