ΚΟΣΜΟΣ

ΟΗΕ: Ο Ιούλιος ήταν ο πλέον φονικός μήνας για τους Ουκρανούς αμάχους από το 2022

Πάνω από δέκα νεκροί από την ρωσική επίθεση σε σούπερ μάρκετ στην ουκρανική πόλη Κοστιαντίνιφκα, στην περιφέρεια του Ντονέτσκ.

AP Photo/Iryna Rybakova

Ο φετινός Ιούλιος ήταν ο πιο θανατηφόρος μήνας για τους αμάχους της Ουκρανίας από τον Οκτώβριο του 2022, ανακοίνωσε η Αποστολή του ΟΗΕ για την Παρακολούθηση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Ουκρανία (HRMMU), καθώς η Ρωσία ενέτεινε τους βομβαρδισμούς.

«Ο υψηλός αριθμός θυμάτων τον Ιούλιο συνέχισε την ανησυχητική τάση αύξησης των θυμάτων μεταξύ των αμάχων από τον Μάρτιο του 2024», αναφέρει ανακοίνωση της HRMMU που εστάλη μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στα μέσα ενημέρωσης.

Οι απώλειες θεωρούνται εθνικά μυστικά για την Ουκρανία και δεν μπορούν να δημοσιοποιηθούν, ωστόσο, υπάρχουν σποραδικές πηγές από τις οποίες αναδύονται στοιχεία. Αυτές οι πηγές δείχνουν ότι από το περασμένο καλοκαίρι μέχρι σήμερα υπήρχαν περίπου 43.000 νεκροί.

Ημιτελή δεδομένα – από βίντεο κηδειών, φωτογραφίες νεκροταφείων – υποδηλώνουν ότι ο αριθμός ήταν υψηλότερος, αλλά το Verkhovna Rada (η Βουλή της Ουκρανίας) απαγόρευσε πρόσφατα τη μαγνητοσκόπηση κηδειών, με αποτέλεσμα πολλές απ’ αυτές τις πηγές πληροφοριών να έχουν στερέψει από το καλοκαίρι.

Ωστόσο, μπορούμε να πάρουμε τον αριθμό 43.000 όσον αφορά στους νεκρούς ως ελάχιστο για τα θύματα και επίσης πάνω από 150.000 τραυματίες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης