ΚΟΣΜΟΣ

Μάλι: Εντολή στον Σουηδό πρέσβη να εγκαταλείψει τη χώρα εντός 72 ωρών

Ο υπουργός Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας και Εμπορίου της Σουηδίας, Γιόχαν Φόρσελ

AP Photo/Geert Vanden Wijngaert

H πρεσβευτής της Σουηδίας στο Μπαμακό Κριστίνα Κούνελ έλαβε εντολή να εγκαταλείψει το Μάλι εντός 72 ωρών, ανακοίνωσε σήμερα (9/8) το υπουργείο Εξωτερικών της δυτικοαφρικανικής χώρας του Σαχέλ, εξαιτίας όπως αναφέρει μιας «εχθρικής» δήλωσης που έκανε Σουηδός υπουργός.

Η διπλωματική διαμάχη υπογραμμίζει την ευρύτερη γεωπολιτική μετατόπιση που συντελείται στην περιοχή, καθώς τρία κράτη τα οποία κυβερνώνται από χούντα - το Μάλι, η Μπουρκίνα Φάσο και ο Νίγηρας - απομακρύνονται από τους παραδοσιακούς συμμάχους της Δύσης και στρέφονται προς τη Ρωσία.

Ο υπουργός Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας και Εμπορίου της Σουηδίας, Γιόχαν Φόρσελ, δήλωσε προχθές Τετάρτη, ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να διακόψει σταδιακά τη βοήθεια προς το Μάλι.

«Δεν μπορείς να υποστηρίζεις τον παράνομο επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και ταυτόχρονα να λαμβάνεις αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια κορώνες κάθε χρόνο σε αναπτυξιακή βοήθεια», δήλωσε ο Φόρσελ, σχολιάζοντας μια ανάρτηση στο Χ που ανέφερε ότι το Μάλι διακόπτει τους δεσμούς του με την Ουκρανία.

Το Μάλι που κυβερνάται από μια στρατιωτική χούντα από το 2020, μάχεται κατά των εθνοτικών ανταρτών Τουαρέγκ στο βόρειο τμήμα του, μαζί με τους Ρώσους μισθοφόρους της Wagner, μετά τη διακοπή των δεσμών στρατιωτικής συνεργασίας με τις δυτικές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Έκτοτε, οι σχέσεις μεταξύ του Μάλι, του Νίγηρα και της Μπουρκίνα Φάσο και των δυτικών δυνάμεων έχουν επιδεινωθεί, καθώς οι τρεις χώρες στρέφονται προς τη Ρωσία για υποστήριξη.

Η Σουηδία είχε αποφασίσει τον Ιούνιο να κλείσει την πρεσβεία της στην πρωτεύουσα Μπαμακό, μέχρι το τέλος του έτους, σύμφωνα με ανακοίνωση στον ιστότοπο του υπουργείου Εξωτερικών.

Ο εκπρόσωπος του Φόρσελ δήλωσε σήμερα ότι η απόφαση για τη διακοπή και τη σταδιακή κατάργηση της αναπτυξιακής βοήθειας ελήφθη τον Δεκέμβριο και ότι η ανθρωπιστική βοήθεια θα συνεχιστεί.

Το σουηδικό υπουργείο Εξωτερικών δεν έκανε άμεσα κανένα σχόλιο.

Την περασμένη εβδομάδα, το Μαλί διέκοψε τις διπλωματικές σχέσεις με την Ουκρανία λόγω των σχολίων ενός διπλωμάτη που άφησε να εννοηθεί ότι το Κίεβο παρείχε βοήθεια στους αντάρτες Τουαρέγκ, οι οποίοι ισχυρίστηκαν ότι σκότωσαν τουλάχιστον 84 Ρώσους μισθοφόρους της Wagner και 47 στρατιώτες του Μαλί.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας δήλωσε αργότερα ότι δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι το Κίεβο είχε διαδραματίσει οποιοδήποτε ρόλο στις μάχες και χαρακτήρισε την απόφαση του Μαλί, κοντόφθαλμη και βιαστική.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης