ΚΟΣΜΟΣ

Η Βενεζουέλα μπλοκάρει την πρόσβαση στο X για δέκα ημέρες - Αφορμή το αποτέλεσμα των εκλογών

Η Βενεζουέλα μπλοκάρει την πρόσβαση στο X για δέκα ημέρες - Αφορμή το αποτέλεσμα των εκλογών
AP Photo

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο διέταξε την απαγόρευση της πρόσβασης στο κοινωνικό δίκτυο X για 10 ημέρες, εν μέσω της σοβαρής αναταραχής που επικρατεί στη χώρα για τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογές, που αμφισβητούνται έντονα από την αντιπολίτευση.

Κατηγορώντας τον ιδιοκτήτη της πλατφόρμας Ίλον Μασκ για «υποκίνηση μίσους και φασισμού», ο Μαδούρο ανακοίνωσε ότι έκανε αποδεκτό αίτημα της ρυθμιστικής αρχής τηλεπικοινωνιών Conatel, αποφασίζοντας «να θέσει εκτός κυκλοφορίας το κοινωνικό δίκτυο X για 10 ημέρες».

«Ο ‘Ιλον Μασκ έχει παραβιάσει όλους τους κανόνες της ίδιας της πλατφόρμας», είπε ο Μαδούρο ενώπιον οπαδών του μετά από φιλοκυβερνητική πορεία.

Ο δισεκατομμυριούχος ιδιοκτήτης του Χ έχει επανειλημμένα κατηγορήσει τον Βενεζουελάνο ηγέτη για εκλογική νοθεία, χαρακτηρίζοντάς τον ως «δικτάτορα», ενώ ο Μαδούρο καταλογίζει στον Μασκ ότι είναι η κινητήρια δύναμη πίσω από τις διαδηλώσεις και τις ταραχές μετά τις εκλογές.

Το Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο (CNE) της Βενεζουέλας ανακήρυξε τον Μαδούρο νικητή των εκλογών της 28ης Ιουλίου με 51,2% των ψήφων, χωρίς όμως να έχει δημοσιεύσει ακόμη τα λεπτομερή αποτελέσματα. Ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης Εντμούντο Γκονσάλες Ουρούτια συγκέντρωσε το 44,2% των προτιμήσεων των ψηφοφόρων, σύμφωνα με το CNE.

Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων οδήγησε σε δριμείς κατηγορίες για νοθεία και απάτη που εξαπλώθηκαν και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ οργανώθηκαν πολυπληθείς διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα με αίτημα την παραίτηση Μαδούρο.

Η αντιπολίτευση ισχυρίζεται ότι κέρδισε στις εκλογές με μεγάλη διαφορά, βάσει των στοιχείων που έχει συλλέξει, και προειδοποιεί ότι αν ο Μαδούρο παραμείνει στην εξουσία θα υπάρξει μαζική έξοδος των πολιτών προς άλλες χώρες.

Από την πλευρά τους, σε κοινή δήλωση οι υπουργοί Εξωτερικών της Βραζιλίας, της Κολομβίας και του Μεξικού κάλεσαν το CNE να δημοσιεύσει άμεσα τα στοιχεία της ψηφοφορίας.