ΚΟΣΜΟΣ

Μπάιντεν: Δεν είμαι σίγουρος για ειρηνική μεταβίβαση εξουσίας αν χάσει ο Τραμπ

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν

(AP Photo/Evan Vucci)

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι «δεν είναι σίγουρος» πως η μεταβίβαση της εξουσίας θα γίνει ειρηνικά σε περίπτωση ήττας του Ρεπουμπλικάνου προκατόχου του και υποψήφιου στις εκλογές του Νοεμβρίου Ντόναλντ Τραμπ, υποδεικνύοντας τις δηλώσεις του τελευταίου ότι ο μόνος τρόπος για να χάσει, είναι αν του κλέψουν τις εκλογές.

«Αν χάσει ο Τραμπ, δεν είμαι καθόλου σίγουρος», απάντησε ο Δημοκρατικός απερχόμενος πρόεδρος ερωτηθείς αν αναμένει ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας. «Εννοεί αυτό που λέει. Δεν τον παίρνουμε στα σοβαρά. Το εννοεί όταν λέει πράγματα όπως ‘αν χάσουμε, θα γίνει λουτρό αίματος’», επέμεινε ο Μπάιντεν σύμφωνα με απόσπασμα συνέντευξής του στο CBS που μεταδόθηκε χθες Τετάρτη.

Ο Τραμπ προειδοποίησε τον Μάρτιο ότι εάν έχανε τις εκλογές του 2024, αυτό θα σήμαινε «λουτρό αίματος» για την αυτοκινητοβιομηχανία των ΗΠΑ και τη χώρα, δηλώσεις τις οποίες ο Μπάιντεν και η εκστρατεία του «εκμεταλλεύτηκαν» γρήγορα, υποστηρίζοντας ότι ο πρώην πρόεδρος υποκινούσε πολιτική βία.

Ο Μπάιντεν έχει προειδοποιήσει εδώ και καιρό ότι ο Τραμπ είναι απίθανο να παραχωρήσει τις εκλογές εάν χάσει, καθιστώντας το ζήτημα της προστασίας της δημοκρατίας κεντρικό δόγμα της εκστρατείας του το 2024. Σε δηλώσεις από το Οβάλ Γραφείο τον περασμένο μήνα, στις οποίες εξηγούσε την απόφασή του να τερματίσει την εκστρατεία του, ο Μπάιντεν προσπάθησε να αντιπαραβάλει την άρνηση του Τραμπ να αποδεχθεί τα εκλογικά αποτελέσματα με τη δική του απόφαση να παραιτηθεί ως υποψήφιος των Δημοκρατικών.

Ο Μπάιντεν προειδοποίησε επίσης την Τετάρτη ότι ο Τραμπ ετοιμάζεται να αμφισβητήσει τα εκλογικά αποτελέσματα ξανά τον Νοέμβριο όπως έκανε το 2020, μεταξύ άλλων τοποθετώντας τοπικούς εκλογικούς αξιωματούχους προσκείμενους στους Ρεπουμπλικανούς.

«Κοιτάξτε τι προσπαθούν να κάνουν τώρα στις τοπικές εκλογικές περιφέρειες όπου οι άνθρωποι μετρούν τις ψήφους… βάζουν «δικούς τους», σωστά;» είπε. «Δεν μπορείς να αγαπάς τη χώρα σου μόνο όταν κερδίζεις», κατέληξε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης