ΚΟΣΜΟΣ

Υποβρύχιο Τιτάν: Αγωγή κατέθεσε η οικογένεια του Γάλλου εξερευνητή που πέθανε στο δυστύχημα

Υποβρύχιο Τιτάν: Αγωγή κατέθεσε η οικογένεια του Γάλλου εξερευνητή που πέθανε στο δυστύχημα
OceanGate Expeditions vía AP, archive

Αγωγή με την οποία ζητά περισσότερα από 50 εκατομμύρια γα αδικαιολόγητο θάνατο κατέθεσε η οικογένεια του Πολ Ανρί Ναρζολέ, του Γάλλου εξερευνητή που έχασε τη ζωή του στο δυστύχημα με υποβρύχιο Τιτάν. 

Ο Ναρζολέ ήταν ένας από τους πέντε ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους όταν το υποβρύχιο Τινάνας συντετρίβη στο βυθό κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού στο διάσημο σημείο του ναυαγίου του Τιτανικού στο Βόρειο Ατλαντικό τον Ιούνιο του 2023. Κανείς δεν επέζησε από το ταξίδι στο πειραματικό υποβρύχιο που ανήκε στην OceanGate, μια εταιρεία στην πολιτεία της Ουάσινγκτον, η οποία έκτοτε έχει αναστείλει τις δραστηριότητές της.

Γνωστός ως «Mr Titanic», ο Ναρζολέ είχε επισκεφθεί την περιοχή του Τιτανικού πολλές φορές στο παρελθόν και θεωρούνταν ένας από τους πιο ενημερωμένους ανθρώπους στον κόσμο για το διάσημο ναυάγιο. Οι δικηγόροι της περιουσίας του ανέφεραν σε δήλωση που έστειλαν μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ότι το «καταδικασμένο υποβρύχιο» είχε «ταραγμένη ιστορία» και ότι η OceanGate απέτυχε να γνωστοποιήσει βασικά στοιχεία για το σκάφος και την αντοχή του.

«Η μήνυση ισχυρίζεται περαιτέρω ότι, παρόλο που ο Ναρζολέ είχε οριστεί από την OceanGate να είναι μέλος του πληρώματος του σκάφους, πολλές από τις λεπτομέρειες σχετικά με τις ατέλειες και τις ελλείψεις του σκάφους δεν αποκαλύφθηκαν και αποκρύφθηκαν σκόπιμα», ανέφεραν στην ανακοίνωσή τους οι δικηγόροι, από το δικηγορικό γραφείο Μπάζμπι του Χιούστον του Τέξας.

Εκπρόσωπος της OceanGate αρνήθηκε να σχολιάσει την αγωγή, η οποία κατατέθηκε την Τρίτη (6/8) στην κομητεία Κινγκ της Ουάσινγκτον.

Γιατί η οικογένεια κατέθεσε αγωγή

Ο Μπάζμπι, ένας από τους δικηγόρους της υπόθεσης, δήλωσε ότι ένας από τους στόχους της αγωγής είναι «να πάρει απαντήσεις για την οικογένεια σχετικά με το πώς ακριβώς συνέβη αυτό, ποιοι εμπλέκονται και πώς οι εμπλεκόμενοι επέτρεψαν να συμβεί αυτό».

Μετά την καταστροφή εκφράστηκαν ανησυχίες σχετικά με το αν ο Τιτάνας ήταν καταδικασμένος λόγω του αντισυμβατικού σχεδιασμού του και της άρνησης του δημιουργού του να υποβληθεί σε ανεξάρτητους ελέγχους που είναι συνηθισμένοι στη βιομηχανία. Η κατάρρευσή του έθεσε επίσης ερωτήματα σχετικά με τη βιωσιμότητα και το μέλλον της ιδιωτικής εξερεύνησης σε μεγάλα βάθη της θάλασσας.

Η ακτοφυλακή των ΗΠΑ συγκάλεσε γρήγορα έρευνα υψηλού επιπέδου, η οποία βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη. Μια σημαντική δημόσια ακρόαση που αποτελεί μέρος της έρευνας έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο.

Το Titan πραγματοποίησε την τελευταία του κατάδυση στις 18 Ιουνίου 2023, μια Κυριακή πρωί, και έχασε την επαφή με το σκάφος υποστήριξής του περίπου δύο ώρες αργότερα. Μετά από μια αποστολή έρευνας και διάσωσης που τράβηξε την προσοχή όλου του κόσμου, τα συντρίμμια του Τιτάνα βρέθηκαν στον πυθμένα του ωκεανού περίπου 300 μέτρα (984 πόδια) από την πλώρη του Τιτανικού, περίπου 700 χιλιόμετρα (435 μίλια) νότια του Σεντ Τζονς, στο Νιουφάουντλαντ.

Ο διευθύνων σύμβουλος και συνιδρυτής της OceanGate, Στόκτον Ρας, χειριζόταν το Titan όταν αυτό κατέρρευσε. Εκτός από τον Ρας και τον Ναρζολέ, από την κατάρρευση σκοτώθηκαν ο Βρετανός Χάμις Χάρντινγκ και δύο μέλη μιας εξέχουσας πακιστανικής οικογένειας, ο Σαχζάντα Νταγούντ Shahzada Dawood και ο γιος του Σαχζάντα Νταγούντ.

Ο Ναρζολέ ήταν διευθυντής υποβρύχιας έρευνας στον Τιτάνα. Οι δικηγόροι της περιουσίας του τον περιέγραψαν ως έμπειρο βετεράνο της υποβρύχιας εξερεύνησης, ο οποίος δεν θα συμμετείχε στην αποστολή του Τιτάνα αν η εταιρεία ήταν πιο διαφανής.