ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η «επιχείρηση» Χειμάρρα, οι καταγγελίες κατά του Ράμα και η Κομισιόν

Η «επιχείρηση» Χειμάρρα, οι καταγγελίες κατά του Ράμα και η Κομισιόν

Ο Αλβανός πρωθυπουργός, Έντι Ράμα

EPA/CHRISTOPHER NEUNDORF/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ικανοποίηση επικρατεί στα Τίρανα για το αποτέλεσμα των εκλογών στη Χειμάρρα, με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Έντι Ράμα να μην κρύβει τα σχέδιά του για την επόμενη ημέρα στην περιοχή.

«Είμαστε αποφασισμένοι να μετατρέψουμε τη Χειμάρρα 2030 σε έναν από τους πιο περιζήτητους προορισμούς. Καταρχήν όλοι όσοι εργάζονται στην τουριστική βιομηχανία στην Ελλάδα θα επιστρέφουν για καλύτερους μισθούς και για τον αναντικατάστατο ‘αέρα’ της πατρίδας», ανέφερε ο Ράμα δίνοντας συγχαρητήρια στον νέο δήμαρχο.

Μάλιστα σε βίντεο που ανήρτησε Αλβανός ηγέτης, τόσο ο ίδιος όσο και ο νέος δήμαρχος Βαγγέλης Τάβος, εμφανίζονται ως δυο πέτρινα γλυπτά τα οποία στη συνέχεια παίρνουν κανονική μορφή τους και ζωντανεύουν.

«Εμπλοκή του κράτους και του παρακράτους»

Αξίζει να σημειωθεί πως ο έτερος υποψήφιος για τον δήμο Χειμάρρας, Πέτρος Γκικουρία υποστηρίζει ότι οι εκλογές χαρακτηρίστηκαν από αντιδημοκρατικές μεθόδους και εμπλοκή του κράτους και του παρακράτους. Επιπλέον, χαρακτήρισε το αποτέλεσμα προϊόν αλλαγής του εκλογικού καταλόγου κατά τα συμφέροντα του αντίπαλου συνδυασμού κάτι που έδωσε τη δυνατότητα «σε έναν κομματικό στρατό να συμμετάσχει στις εκλογές».

Στην Κομισιόν ο τρόπος διεξαγωγής των εκλογών στη Χειμάρρα

Μετά τις καταγγελίες της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας για νοθεία, εκφοβισμό, παράνομες μεταδημοτεύσεις και «ληγμένες» ταυτότητες, ο ευρωβουλευτής της ΝΔ και πρόεδρος της Επιτροπής ΕΕ-Αλβανίας την Κοινοβουλευτική Περίοδο 2019-2024, Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης κατέθεσε ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Στην ερώτησή του, θέτει και «το περιουσιακό θέμα και ζητά την προστασία των περιουσιών της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας μετά και τις κατηγορίες για παράνομες απαλλοτριώσεις από τις αλβανικές αρχές».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση υπογραμμίζει ότι «οι καταγγελίες, που διατυπώθηκαν σχετικά με τις συνθήκες διεξαγωγής των επαναληπτικών δημοτικών εκλογών στη Χειμάρρα, εγείρουν σοβαρές αμφιβολίες για το αδιάβλητο των εκλογικών διαδικασιών. Ενώ το συγκεκριμένο θέμα συνδέεται απόλυτα με το περιουσιακό ζήτημα και την προστασία των ιδιοκτησιών της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στο Δήμο της Χειμάρρας και τις κατηγορίες για παράνομες απαλλοτριώσεις από τις αλβανικές αρχές».

Απαντήσεις στις για το αδιάβλητο της εκλογικής διαδικασίας στη Χειμάρρα μετά τη νίκη του «εκλεκτού» του Έντι Ράμα Βαγγέλη Τάβου ζητά από τα Τίρανα η Αθήνα.

«Οι καταγγελίες που διατυπώθηκαν από μέλη της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στην Αλβανία σχετικά με τις συνθήκες διεξαγωγής των επαναληπτικών δημοτικών εκλογών στο Δήμο Χειμάρρας, ιδίως περί πληθυσμιακής αλλοίωσης του εκλογικού σώματος και άρνησης του συνταγματικού δικαιώματος της ψήφου σε χιλιάδες πολίτες της Χειμάρρας με την πρόφαση της λήξης ισχύος των Δελτίων Ταυτότητάς τους, εγείρουν σοβαρές αμφιβολίες για το αδιάβλητο της διαδικασίας», αναφέρουν χαρακτηριστικά διπλωματικές πηγές.

Η «μάχη» για την επόμενη ημέρα

Ο Πέτρος Γκικουρία κατήγγειλε στο Πρώτο Πρόγραμμα πώς «έδιναν 300 ευρώ για να ψηφίσουν τον αντίπαλο μου στις εκλογές και μετά ήθελαν με φωτογραφία από το κινητό να τους δείχνουν τι ψήφισαν» τονίζοντας πως «το καθεστώς Ράμα ήθελε τον Βαγγέλη Τάβο».

Ο ευρωβουλευτής Φρέντη Μπελέρης κατήγγειλε τον Αλβανό πρωθυπουργό Έντι Ράμα για χειραγώγηση εκλογικών αποτελεσμάτων, δεδομένου ότι για πρώτη φορά απαγορεύτηκε στους κατόχους παλαιών ταυτοτήτων να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στην περιοχή.

Από την πλευρά του, ο νεοκλεγείς δήμαρχος Χειμάρρας , Βαγγέλης Τάβος υποσχέθηκε να βάλει τα συμφέροντα των πολιτών πάνω από τα δικά του και να ενισχύσει τη συνεργασία μεταξύ Αλβανίας και Ελλάδας, ενώ επανέλαβε την πρόσκλησή που είχε απευθύνει στον Πέτρο Γκικουρία μέσω του CNN Greece, να αποδεχθεί τη θέση του αντιδημάρχου.