ΚΟΣΜΟΣ

Το επόμενο ψηλότερο κτήριο στον κόσμο θα μπορούσε να είναι… μπαταρία ύψους 1.000 μέτρων

Το σχέδιο της SOM και της Energy Vault για τον ουρανοξύστη που θα μπορεί να αποθηκεύει ενέργεια

Energy Vault

Οι ουρανοξύστες θα μπορούσαν σύντομα να έχουν έναν νέο σκοπό: την αποθήκευση ανανεώσιμης ενέργειας.

Ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια για ένα δίκτυο στο οποίο θα κυριαρχεί η καθαρή ενέργεια, είναι η διαλείπουσα ροή ορισμένων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Κάποιες φορές έρχονται σύννεφα όταν χρειάζεται ηλιακή ενέργεια ή ο άνεμος σταματά να φυσάει και οι ανεμογεννήτριες δεν λειτουργούν. Άλλες φορές, ο ήλιος και ο άνεμος παράγουν περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια από όση απαιτείται.

Η αποθήκευση είναι ζωτικής σημασίας για την εξισορρόπηση της παραγωγής και της κατανάλωσης. Ένας συνδυασμός τεχνολογιών – από διάφορες μορφές μπαταριών έως άλλες μεθόδους αποθήκευσης ενέργειας – θα είναι πιθανότατα απαραίτητος για την αύξηση της χωρητικότητας.

Κι εδώ είναι που έρχονται οι ουρανοξύστες με μπαταρίες. Στα τέλη του περασμένου Μαΐου, η Skidmore, Owings & Merrill (SOM), η εταιρεία αρχιτεκτονικής και μηχανικής που βρίσκεται πίσω από μερικά από τα ψηλότερα κτίρια του κόσμου, ανακοίνωσε μια συνεργασία με την εταιρεία αποθήκευσης ενέργειας Energy Vault για την ανάπτυξη νέων λύσεων στην αποθήκευση βαρυτικής ενέργειας.

Αυτές περιλαμβάνουν ένα σχέδιο για έναν ουρανοξύστη ο οποίος θα χρησιμοποιεί έναν κινητήρα που θα τροφοδοτείται με ηλεκτρική ενέργεια από το δίκτυο για την ανύψωση γιγάντιων μπλοκ όταν η ζήτηση ενέργειας είναι χαμηλή. Αυτά τα μπλοκ θα αποθηκεύουν την ηλεκτρική ενέργεια ως «δυνητική ενέργεια». Όταν υπάρχει ζήτηση, τα μπλοκ θα κατεβαίνουν απελευθερώνοντας την ενέργεια, η οποία θα μετατρέπεται σε ηλεκτρική.

Τα ψηλά κτίρια είναι η ειδικότητα της SOM, που έχει σχεδιάσει το One World Trade Center της Νέας Υόρκης, τον ουρανοξύστη Willis Tower του Σικάγο (πρώην Sears Tower), και το ψηλότερο κτίριο στον κόσμο, το Burj Khalifa στο Ντουμπάι, το οποίο έχει ύψος πάνω από 828 μέτρα.

Βαρυτική ή υδροηλεκτρική ενέργεια

Ο πύργος της SOM και της Energy Vault, ο οποίος θα μπορούσε να κυμαίνεται από 300 έως 1.000 μέτρα σε ύψος, θα είχε κενά που θα έμοιαζαν με φρεάτια ανελκυστήρων για τη μετακίνηση των μπλοκ, αφήνοντας χώρο για οικιστική και εμπορική χρήση. Εναλλακτικά, οι εταιρείες εξετάζουν την ενσωμάτωση υδροηλεκτρικής ενέργειας με αντλησιοταμίευση, χρησιμοποιώντας νερό αντί για μπλοκ.

Σύμφωνα με τον Robert Piconi, διευθύνοντα σύμβουλο της Energy Vault, θα μπορούσαν να αποθηκευτούν πολλές γιγαβατώρες ενέργειας, οι οποίες θα ήταν αρκετές για την τροφοδοσία πολλών κτιρίων. Η Energy Vault έχει ήδη ολοκληρώσει ένα παρόμοιο έργο στην Κίνα, έναν βαρυτικό πύργο 150 μέτρων με αποθηκευτική ικανότητα 100 μεγαβατώρες, που είναι κατασκευασμένος αποκλειστικά για αποθήκευση ενέργειας και δεν διαθέτει χώρο για ενοίκους.

Η SOM και η Energy Vault αναζητούν τώρα εργολάβους για να μετατρέψουν το σχέδιό τους σε πραγματικότητα.

Με πληροφορίες από: The next world’s tallest building could be a 3,000-feet-high battery by Amy Gunia, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης