ΚΟΣΜΟΣ

Η αστυνομία της Σομαλίας κατέσχεσε εκατοντάδες νικάμπ για λόγους προστασίας από την Αλ Κάιντα

Η αστυνομία της Σομαλίας κατέσχεσε εκατοντάδες νικάμπ για λόγους προστασίας από την Αλ Κάιντα

H μουσουλμανική νικάμπ, μαντήλι κεφαλής που αφήνει  ακάλυπτα μόνο τα μάτια 

AP Photo/Farah Abdi Warsameh

Εκατοντάδες νικάμπ έχουν κατασχεθεί από τα τέλη Ιουλίου σε μια πόλη της νότιας Σομαλίας, ανακοίνωσε σήμερα (6/8) η αστυνομία, επικαλούμενη λόγους ασφαλείας σε μια χώρα που συγκλονίζεται από τις συνεχείς επιθέσεις των ισλαμιστών Σεμπάμπ.  

Οι αρχές της Πολιτείας Τζούμπαλαντ, στα νότια, απαγόρευσαν από το 2021 στις γυναίκες να φορούν νικάμπ (ένδυμα που καλύπτει το πρόσωπο, αφήνοντας ακάλυπτα μόνο τα μάτια) στην πόλη Κισμάγιο. Όμως η απαγόρευση δεν τηρήθηκε.

«Η αστυνομία κατέσχεσε εκατοντάδες νικάμπ από γυναίκες που έκρυβαν το πρόσωπό τους, κατά παράβαση της εντολής», ανέφερε ο αστυνομικός διευθυντής του Κισμάγιο, συνταγματάρχης Ουαρσάμε Άχμεντ.

Η «επιχείρηση» ξεκίνησε στις 31 Ιουλίου και οι αστυνομικοί είχαν οδηγία να επιβάλουν πρόστιμα σε όσες δεν συμμορφώνονταν.

«Το κάνουμε για λόγους ασφαλείας, επειδή φοβόμαστε ότι οι Σεμπάμπ θα μεταμφιεστούν σε γυναίκες για να εξαπολύσουν επιθέσεις», εξήγησε ο Άχμεντ.

Οι Σεμπάμπ, που συνδέονται με την Αλ Κάιντα, πολεμούν από το 2007 την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, την οποία στηρίζει η διεθνής κοινότητα. Εκδιώχθηκαν από τις κυριότερες πόλεις της Σομαλίας το 2011-12, αλλά διατηρούν τον έλεγχο σε μεγάλες, αγροτικές εκτάσεις. Διαπράττουν συχνά επιθέσεις αυτοκτονίας, ακόμη και στην πρωτεύουσα Μογκαντίσου. Την Παρασκευή 37 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε μια τέτοια επίθεση, σε παραλία της πρωτεύουσας.

Αυτόπτες μάρτυρες στο Κισμάγιο είπαν ότι οι αστυνομικοί έκαψαν δημοσίως τα κατασχεμένα νικάμπ. «Συνέλαβαν τις γυναίκες που είχαν καλυμμένο το πρόσωπο και τους αφαίρεσαν το πέπλο», είπε ο Χασάν Μούσε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Το νικάμπ έχει απαγορευτεί επίσης στις πόλεις Μπαϊντόα και Ντολόου, για λόγους ασφαλείας. Το 98% του πληθυσμού της Σομαλίας δηλώνουν μουσουλμάνοι.