ΚΟΣΜΟΣ

Μέση Ανατολή: Σειρά επιθέσεων με drones εναντίον του Ισραήλ εξαπέλυσε η Χεζμπολάχ

Φωτογραφία αρχείου

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στο χείλος ενός πολέμου αγνώστων διαστάσεων βρίσκεται η Μέση Ανατολή, όπου εκτός από τα αναμενόμενα από το Ιράν αντίποινα στο Ισραήλ, κρίσιμη κρίνεται και η στάση της Χεζμπολάχ στο Λίβανο.

Η λιβανέζικη ένοπλη οργάνωση ανακοίνωσε ότι εκτόξευσε σειρά επιθέσεων με μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) κατά στρατιωτικών στόχων σήμερα, Τρίτη 06/08 στο βόρειο Ισραήλ.

Πηγή από την οργάνωση δήλωσε στο Reuters ότι δεν πρόκειται για αντίποινα στη δολοφονία του από το Ισραήλ του διοικητή της Χεζμπολάχ Φουάντ Σουκρ στη Βηρυτό την περασμένη εβδομάδα.

Σε ανακοίνωσή της, η Χεζμπολάχ είπε ότι εκτόξευσε μια σειρά από μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο αρχηγείο της ισραηλινής ταξιαρχίας Golani, μιας ταξιαρχίας πεζικού και το αρχηγείο της μονάδας Egoz, μιας επίλεκτης μονάδας καταδρομέων, που βρίσκεται στους στρατώνες Shraga κοντά στα σύνορα με το Λίβανο.

Οι επιθέσεις «χτύπησαν με ακρίβεια τους στόχους τους και είχαν απώλειες», είπε η οργάνωση, προσθέτοντας ότι η απάντησή της για τη δολοφονία του Σουκρ «δεν έχει έρθει ακόμη».

Η Χεζμπολάχ έχει ορκιστεί να πάρει εκδίκηση για τον θάνατο του, δημιουργώντας ανησυχίες ότι μια μεγάλη κλιμάκωση μπορεί να οδηγήσει σε μια ολοκληρωτική σύγκρουση στην περιοχή.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση του Λιβάνου προσπαθεί να αποτρέψει μια απάντηση της Χεζμπολάχ προς το Ισραήλ που θα μπορούσε να ξεκινήσει έναν ευρύτερο πόλεμο, δήλωσε σήμερα ο Λιβανέζος υπουργός Εξωτερικών Αμπντάλα Μπου Χαμπίμπ σε συνέντευξη Τύπου με τον Αιγύπτιο ομόλογό του.

Στην πρώτη δήλωσή του για την επίθεση της Χεζμπολάχ στο βόρειο Ισραήλ, ο Ισραηλινός Στρατός ανέφερε ότι πολλά άγνωστα αντικείμενα πέρασαν από τον Λίβανο.

Όπως είπε, ένα drone αναχαιτίστηκε, ενώ σημειώθηκε πρόσκρουση νότια της Ναχαρίγια και αρκετοί άμαχοι τραυματίστηκαν. Στην περιοχή ήχησαν σειρήνες προειδοποίησης για την πιθανή πτώση θραυσμάτων εξαιτίας της αναχαίτισης, ωστόσο στη συνέχεια διευκρινίστηκε ότι επρόκειτο για ψευδή συναγερμό.

Τέσσερις νεκροί από ισραηλινό πλήγμα

Εν τω μεταξύ, τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα σε ισραηλινό πλήγμα σε κατοικία στην πόλη Μαϊφαντούν στον νότιο Λίβανο, σύμφωνα με πηγές από τις ιατρικές υπηρεσίες και τις υπηρεσίες ασφαλείας. Η πηγή από τον τομέα της ασφάλειας δήλωσε ότι και οι τέσσερις νεκροί ήταν άνδρες.

Ενώ οι περισσότερες ανταλλαγές πυρών μεταξύ της Χεζμπολάχ και του ισραηλινού στρατού έχουν περιοριστεί στη μεθόριο, η Μαϊφαντούν βρίσκεται σε απόσταση περίπου 30 χιλιομέτρων βορείως των συνόρων του Λιβάνου με το Ισραήλ.

Η ένταση στην περιοχή κλιμακώθηκε από την περασμένη εβδομάδα, μετά τη δολοφονία στην Τεχεράνη του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια και το ισραηλινό πλήγμα σε προάστιο της Βηρυτού που στοίχισε τη ζωή στον Σουκρ.

Αεροπορικές εταιρείες παρατείνουν την αναστολή πτήσεων προς Βηρυτό και Τελ Αβίβ

Πολλές αεροπορικές εταιρείες έχουν αναστείλει τις πτήσεις τους προς την πρωτεύουσα του Λιβάνου, λόγω των ανησυχιών για πολεμική κλιμάκωση ανάμεσα στο Ισραήλ και την σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ, όπως η γερμανική Lufthansa που έχει ανακοινώσει αναστολή πτήσεων μέχρι τις 12 Αυγούστου.

Οι αεροπορικές εταιρείες Air France και Transavia France (όμιλος Air France -KLM) ανακοίνωσαν νέα παράταση της αναστολής των πτήσεων από το Παρίσι προς την Βηρυτό μέχρι και τις 8 Αυγούστου εξαιτίας της γεωπολιτικής συνθήκης στον Λίβανο.

Η επανάληψη των πτήσεων - οι οποίες έχουν διακοπεί από τις 29 Ιουλίου - θα εξαρτηθεί από νέα αξιολόγηση της κατάσταση, αναφέρεται στην ανακοίνωση της Air France. Η απόφαση θα αφορά και την Transavia.

Στο Μιλάνο, η ITA Airways ανακοίνωσε επίσης παράταση αναστολής πτήσεων από και προς το Τελ Αβίβ μέχρι τις 8 Αυγούστου, ενώ έχει ανακοινώσει αναστολή πτήσεων προς Βηρυτό μέχρι σήμερα.

Εν αναμονή των ιρανικών αντιποίνων

Το Ιράν έχει ορκιστεί να πάρει εκδίκηση για την δολοφονία Χανίγια, παρότι το Ισραήλ δεν έχει αναλάβει επίσημα την ευθύνη για το χτύπημα κατά το οποίο έχασε τη ζωή του.

Το Ιράν κάλεσε χθες τους ξένους πρεσβευτές που εδρεύουν στην Τεχεράνη, για να προειδοποιήσουν για το «ηθικό καθήκον» της χώρας να τιμωρήσει το Ισραήλ για αυτό που θεωρεί ως «τυχοδιωκτισμό» και παραβίαση του νόμου με τη δολοφονία Χανίγια στην ιρανική πρωτεύουσα.

Παράλληλα, εξέδωσε ΝΟΤΑΜ, με την οποία απαγορεύει τη διέλευση αεροσκαφών σχεδόν στο σύνολο του εναέριου χώρου του, ενώ για αύριο, Τετάρτη, κάλεσε σε έκτακτη συνεδρίαση τον Οργανισμό Ισλαμικής Συνεργασίας, στην Τζέντα.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής των Φρουρών της Επανάστασης Χοσεϊν Σαλαμί, μιλώντας σε δημοσιογράφους τη Δευτέρα, προειδοποίησε ότι το Ισραήλ «σκάβει τον τάφο του» με τις ενέργειές του στον πόλεμο κατά της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

Η παραστρατιωτική ισλαμική οργάνωση γτνωστοποίησε ακόμα ότι έχουν τοποθετήσει εκατοντάδες πυραύλους στην Ιρανική πόλη Μπαντάρ Αμπάς και περιμένουν το πράσινο φως από τον Αγιατολάχ Χαμενεΐ για να τους εκτοξεύσουν.

«Έχουμε τοποθετήσει εκατοντάδες πυραύλους στην πόλη Μπαντάρ Αμπάς, είμαστε έτοιμοι να τους εκτοξεύσουμε με εντολή του Αγιατολάχ Χαμενεΐ σύντομα», αναφέρουν σε ανακοίνωση που εξέδωσαν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης