ΚΟΣΜΟΣ

Πάνω από 56 νεκροί σε νέα βίαια επεισόδια στo Μπανγκλαντές - Εκκληση Μπορέλ για ηρεμία

Οπλισμένοι αστυνομικοί ανοίγουν πυρ κατά των διαδηλωτών στην Ντάκα, την πρωτεύουσα του Μπανγκλαντές

AP Photo/Rajib Dhar

Τουλάχιστον 56 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε νέα βίαια επεισόδια που ξέσπασαν εκ νέου σήμερα (5/8)  στην πρωτεύουσα του Μπαγκλαντές, Ντάκα, εν μέσω της πολιτικής κρίσης που αντιμετωπίζει η χώρα και μετά την παραίτηση της πρωθυπουργού Σέιχ Χασίνα.

Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Ντάκα μεταφέρθηκαν 44 νεκροί, όπως ανέφερε ένας ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου, σημειώνοντας ότι όλα τα θύματα έφεραν τραύματα από σφαίρες.

Σύμφωνα με την αστυνομία, άλλοι 11 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην πρωτεύουσα και ένας στην πόλη Τσιταγκόνγκ.

Παρέμβαση Μπορέλ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έκρινε ότι είναι ουσιαστικής σημασίας να διασφαλιστεί ότι θα υπάρξει μια «συντεταγμένη και ειρηνική μετάβαση» σε μια «δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση» μετά τη φυγή της Χασίνα.

Στην ανακοίνωσή του ο Ζοσέπ Μπορέλ, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, εξέφρασε τη λύπη του «για την τραγική απώλεια ανθρώπινων ζωών κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων» και ζήτησε να απελευθερωθούν οι διαδηλωτές που «κρατούνται αυθαίρετα». Έκανε επίσης έκκληση να γίνουν σεβαστά τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι δημοκρατικές αρχές.

Νωρίτερα , η πρωθυπουργός Σέιχ Χασίνα παραιτήθηκε και εγκατέλειψε με αυτοκίνητο το πρωθυπουργικό μέγαρο, επιβιβάσθηκε σε στρατιωτικό ελικόπτερο το οποίο τη μετέφερε στην Ινδία. Το CNN-News18 μετέδωσε ότι η τέως πρωθυπουργός προσγειώθηκε πριν από λίγη ώρα στην πόλη Αγκαρτάλα της βορειοανατολικής Ινδίας.

Χιλιάδες διαδηλωτές επέδραμαν κατά της πρωθυπουργικής κατοικίας στη Ντάκα, δήλωσε αξιωματικός της αστυνομίας στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Την παραίτηση της πρωθυπουργού Κασίνα ζητούν οργισμένοι διαδηλωτές στην Ντάκα, την πρωτεύουσα του Μπανγκλαντές.

AP Photo/Rajib Dhar

Ο αρχηγός του στρατού του Μπανγκλαντές στρατηγός Γουάκερ-Ουζ-Σαμάν ανακοίνωσε με τηλεοπτικό του διάγγελμα ότι «θα σχηματίσει προσωρινή κυβέρνηση» μετά την παραίτηση της Χασίνα.

Από την έναρξη των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων πριν ένα μήνα έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 300 άνθρωποι.

Μόνο χτες, Κυριακή 4/8, ο αριθμός των ανθρώπων που σκοτώθηκαν έφτασε τους 27, ενώ δεκάδες τραυματίστηκαν από τις σφοδρές συγκρούσεις διαδηλωτών με την αστυνομία στο Μπαγκλαντές, οι οποίοι ζητούν την παραίτηση της πρωθυπυργού Σεΐχ Χασίνα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης