ΚΟΣΜΟΣ

Σε νέες πρόωρες εκλογές οδηγείται και πάλι η Βουλγαρία - Έβδομη φορά σε τρία χρόνια

Εθνικές εκλογές στην Βουλγαρία 

(AP Photo/Valentina Petrova)

Σε νέες πρόωρες εκλογές -εντός διμήνου- οδηγείται ξανά η γειτονική Βουλγαρία  μετά την αποτυχία σχηματισμού κυβέρνησης συνασπισμού από το μικρό κόμμα There Is Such a People (ITN) που είχε λάβει την σχετική εντολή πριν από μία εβδομάδα.

Ο επικεφαλής του κόμματος There Is Such a People (ITN) επέστρεψε στον πρόεδρο Ρούμεν Ράντεφ την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης αφού απέτυχε στην συγκρότηση σταθερού κυβερνητικού συνασπισμού, γεγονός που θέτει την Βουλγαρία και πάλι σε τροχιά πρόωρων εκλογών για έβδομη φορά κατά την τελευταία τριετία.

Υπενθυμίζεται ότι το ITN ήρθε έκτο στις εκλογές της 8ης Ιουνίου και εξασφάλισε μόλις 16 έδρες στην 240μελή βουλή.

Είχε λάβει εντολή για σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού στις 29 Ιουλίου, αφού το GERB του Μπόικο Μπορίσοφ και το μεταρρυθμιστικό κόμμα «Συνεχίζουμε την αλλαγή» (PP) απέτυχαν να σχηματίσουν κυβέρνηση.

«Διαπιστώσαμε ότι δεν έχουμε κοινούς στόχους...επιστρέψαμε ανεκπλήρωτη την εντολή», δήλωσε στον πρόεδρο Ράντεφ ο επικεφαλής του ITN Τόρσκο Γιορντάνοφ.

Ο πρόεδρος της Βουλγαρίας θα πρέπει τώρα θα διορίσει υπηρεσιακό πρωθυπουργό, ο οποίος θα προκηρύξει εκλογές, τις έβδομες από το 2021, οι οποίες θα πρέπει να διεξαχθούν σε διάστημα δύο μηνών.

«Ο φαύλος κύκλος των ατελέσφορων εκλογών συνεχίζεται...και δεν προκαλεί μονάχα εκνευρισμό, αλλά επίσης απελευθερώνει σειρά καταστροφικών διαδικασιών», είπε ο Ρούμεν Ράντεφ.

Το κύμα διαδηλώσεων κατά της ενδημικής διαφθοράς το 2020 προκάλεσε την ανατροπή του υπό το κόμμα Gerb κυβερνητικού συνασπισμού.

Η τελευταία εκλογική αναμέτρηση ήταν αποτέλεσμα της κατάρρευσης του κυβερνητικού συνασπισμού στον οποίο συμμετείχε το GERB, που κατείχε την εξουσία κατά σχεδόν ολόκληρη την προηγούμενη 15ετία, και το PP.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης