ΚΟΣΜΟΣ

Καταιγιστικές οι εξελίξεις στο Μεσανατολικό: Notam εξέδωσε το Ιράν

Καταιγιστικές οι εξελίξεις στο Μεσανατολικό: Notam εξέδωσε το Ιράν
(AP Photo/Vahid Salemi)

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, εντείνοντας τους φόβους για γενικευμένη σύρραξη στην περιοχή. Το Ιράν εξέδωσε μια NOTAM (ειδοποίηση πτητικών λειτουργιών) για το κέντρο, τα δυτικά και τα βορειοδυτικά της χώρας, συμβουλεύοντας τα αεροσκάφη να αλλάξουν τα δρομολόγιά τους, σύμφωνα με την Jerusalem Post.

Ο ισραηλινός στρατός τις τελευταίες ημέρες στέλνει ενισχύσεις σε πόλεις του κεντρικού Ισραήλ που βρίσκονται δίπλα στη Δυτική Όχθη στην περιοχή Σαρόν, καθώς υπάρχουν πληροφορίες ότι επίκεινται επιθέσεις από εκεί, υπό την καθοδήγηση του Ιράν και της Χαμάς.

«Το κράτος του Ισραήλ βρίσκεται σε πολυμέτωπο πόλεμο ενάντια στον άξονα του κακού του Ιράν. Πλήττουμε δυνατά οποιοδήποτε από τα όπλα του, είμαστε προετοιμασμένοι για οποιοδήποτε σενάριο τόσο στην άμυνα όσο και στην επίθεση» τόνισε ο ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπένιαμιν Νετανιάχου. «Αν ο εχθρός τολμήσει να μας επιτεθεί, θα πληρώσει βαρύ τίμημα» προειδοποίησε ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Γιόαβ Γκάλαντ.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν, Νασέρ Καναανί, δήλωσε σήμερα ότι η Τεχεράνη δεν επιδιώκει να κλιμακώσει την ένταση, αλλά η τιμωρία είναι «απαραίτητη» ως απάντηση στη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια στην ιρανική πρωτεύουσα και για να αποτρέψει περαιτέρω αστάθεια.

Ο Καναανί κάλεσε τις Ηνωμένες Πολιτείες να πάψουν να υποστηρίζουν το Ισραήλ, λέγοντας πως η διεθνής κοινότητα απέτυχε στο καθήκον της να διαφυλάξει τη σταθερότητα στην περιοχή και θα πρέπει να υποστηρίξει την «τιμωρία του επιτιθέμενου».

Ο κορυφαίος διοικητής του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης Χοσεΐν Σαλαμί επανέλαβε σήμερα την απειλή του επίλεκτου αυτού σώματος ότι «η τιμωρία» του Ισραήλ θα έρθει «σε εύθετο χρόνο».

Μπλίνκεν: Θέμα ωρών η επίθεση

Σημειώνεται ότι οι ΗΠΑ, όπως ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, εκτιμούν ότι μια ιρανική επίθεση στο Ισραήλ θα μπορούσε να ξεκινήσει μέσα στις επόμενες 24 έως 48 ώρες.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο Axios, ο Μπλίνκεν είπε στους ομολόγους του από τις χώρες της G7 ότι οι ΗΠΑ δεν γνωρίζουν τον ακριβή χρόνο της προγραμματισμένης ιρανικής επίθεσης, αλλά πιστεύει ότι θα μπορούσε να ξεκινήσει από σήμερα, Δευτέρα 05/08.

Ήδη, σύμφωνα με το Πεντάγωνο, η Ουάσιγκτον στέλνει περισσότερα πολεμικά πλοία και στρατιωτικά αεροσκάφη στην περιοχή, για την προστασία στρατευμάτων των ΗΠΑ ανεπτυγμένων εκεί, για την ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων του Ισραήλ, καθώς και για την αποτροπή κλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή.

Καθώς οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι μια ιρανική επίθεση είναι αναπόφευκτη μετά τη δολοφονία κορυφαίων αξιωματούχων της Χεζμπολάχ και της Χαμάς την περασμένη εβδομάδα, ο Μπλίνκεν είπε στους ομολόγους του ότι ο καλύτερος τρόπος για να αποφευχθεί ο περιφερειακός πόλεμος είναι η πίεση στην Τεχεράνη προκειμένου να περιορίσει την επίθεσή της.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Μπλίνκεν μίλησε με τους ομολόγους του εν μέσω των προσπαθειών των ΗΠΑ να αποκλιμακώσουν τις εντάσεις στην περιοχή και να αποτρέψουν την έκρηξη ενός ολοκληρωτικού πολέμου.

Ακόμη ένα κορυφαίο στέλεχος της Χαμάς «εξουδετέρωσε» ο ισραηλινός στρατός

Μετά τον Ισμαήλ Χανίγια -για τη δολοφονία του οποίου το Ισραήλ δεν έχει αναλάβει την ευθύνη- και του στρατιωτικού ηγέτη της Χαμάς Μοχάμεντ Ντέιφ, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι «εξουδετέρωσε» σε επιδρομή του ακόμη ένα κορυφαίο στέλεχος της Χαμάς, τον υφυπουργό Εθνικής Οικονομίας της Γάζας, Αμπντούλ Φατάζ αλ-Ζουράι .

Ο ισραηλινός στρατός, σύμφωνα με το al jazeera, ισχυρίζεται ότι ο αλ-Ζουράι ήταν «στέλεχος κλειδί» στη στρατιωτική πτέρυγα της Χαμάς. Φέρεται να ήταν υπεύθυνος για το τμήμα κατασκευής της, το οποίο «λειτουργεί για να αυξήσει τις δυνατότητες όπλων της Χαμάς», μεταξύ άλλων με τη συνεργασία με άλλες οργανώσεις στη Μέση Ανατολή.

Το Κυβερνητικό Γραφείο Μέσων Ενημέρωσης της Γάζας δήλωσε ότι ο κυβερνητικός αξιωματούχος ήταν «παράδειγμα αφοσίωσης στο έργο και την υπηρεσία του στους γιους του παλαιστινιακού λαού μας».