ΚΟΣΜΟΣ

«Εγγυώνται» οι ΗΠΑ στήριξη στο Ισραήλ - Την Ομάδα Εθνικής Ασφάλειας συγκαλεί ο Μπάιντεν

Μαύρος καπνός πυκνώνει τον ουρανό από χτύπημα στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου (Φωτογραφία αρχείου)

(AP Photo/Leo Correa)

Με τα αντίποινα από το Ιράν στο Ισραήλ να θεωρούνται «θέμα ωρών» σύμφωνα με τον Μπλίνκεν, οι ΗΠΑ διαμηνύουν σε κάθε τόνο ότι θα παράσχουν στήριξη στο Ισραήλ, τόσο σε περίπτωση επικείμενης ιρανικής επίθεσης, όσο και στον συνεχιζόμενο πόλεμο του εναντίον της Χαμάς.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο Axios, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών είπε στους ομολόγους του από τις χώρες της G7 ότι η Ουάσιγκτον πιστεύει ότι μια ιρανική επίθεση στο Ισραήλ θα μπορούσε να ξεκινήσει μέσα στις επόμενες 24 έως 48 ώρες.

Ο Μπλίνκεν είπε ότι οι ΗΠΑ δεν γνωρίζουν τον ακριβή χρόνο της προγραμματισμένης ιρανικής επίθεσης, προσθέτει ο Axios, αλλά πιστεύει ότι θα μπορούσε να ξεκινήσει από σήμερα, Δευτέρα 05/08, μεταδίδει το Times of Israel.

Ήδη, σύμφωνα με το Πεντάγωνο, η Ουάσιγκτον στέλνει περισσότερα πολεμικά πλοία και στρατιωτικά αεροσκάφη στην περιοχή, για την προστασία στρατευμάτων των ΗΠΑ ανεπτυγμένων εκεί, για την ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων του Ισραήλ, καθώς και για την αποτροπή κλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή.

Καθώς οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι μια ιρανική επίθεση είναι αναπόφευκτη μετά τη δολοφονία κορυφαίων αξιωματούχων της Χεζμπολάχ και της Χαμάς την περασμένη εβδομάδα, ο Μπλίνκεν είπε στους ομολόγους του ότι ο καλύτερος τρόπος για να αποφευχθεί ο περιφερειακός πόλεμος είναι η πίεση στην Τεχεράνη προκειμένου να περιορίσει την επίθεσή της.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Μπλίνκεν μίλησε με τους ομολόγους του εν μέσω των προσπαθειών των ΗΠΑ να αποκλιμακώσουν τις εντάσεις στην περιοχή και να αποτρέψουν την έκρηξη ενός ολοκληρωτικού πολέμου.

«Ταυτόχρονα, προσπαθούμε να αποκλιμακώσουμε την κατάσταση διπλωματικά», διαβεβαίωσε από την πλευρά του ο Τζον Φάινερ, αναπληρωτής σύμβουλος εθνικής ασφαλείας της προεδρίας.

Παράλληλα, το Times of Israel, επικαλούμενο εβραϊκά μέσα ενημέρωσης, αναφέρει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι πρόθυμες να εγγυηθούν στο Ισραήλ ότι θα είναι σε θέση να επιτεθεί εκ νέου εναντίον της Χαμάς στη Γάζα μετά την πρώτη φάση μιας πιθανής κατάπαυσης του πυρός και της συμφωνίας ομήρων, ως μέσο πίεσης της Χαμάς να απελευθερώσει όλους τους ομήρους που θα έπρεπε στο πρώτο στάδιο.

Σύμφωνα με τις εφημερίδες Yedioth Ahronoth και Haaretz, η Ουάσιγκτον δεν έχει δώσει ακόμη γραπτή εγγύηση, όπως απαιτούσε η Ιερουσαλήμ, αλλά συμφώνησε επί της αρχής να την δώσει σε περίπτωση που επιτευχθεί συμφωνία.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν, Νασέρ Καναανί, δήλωσε σήμερα ότι η Τεχεράνη δεν επιδιώκει να κλιμακώσει την ένταση, αλλά η τιμωρία είναι «απαραίτητη» ως απάντηση στη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια στην ιρανική πρωτεύουσα και για να αποτρέψει περαιτέρω αστάθεια.

Ο Καναανί κάλεσε τις Ηνωμένες Πολιτείες να πάψουν να υποστηρίζουν το Ισραήλ, λέγοντας πως η διεθνής κοινότητα απέτυχε στο καθήκον της να διαφυλάξει τη σταθερότητα στην περιοχή και θα πρέπει να υποστηρίξει την «τιμωρία του επιτιθέμενου».

Ο κορυφαίος διοικητής του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης Χοσεΐν Σαλαμί επανέλαβε σήμερα την απειλή του επίλεκτου αυτού σώματος ότι «η τιμωρία» του Ισραήλ θα έρθει «σε εύθετο χρόνο».

Συγκαλεί την Ομάδα Εθνικής Ασφάλειας ο Μπάιντεν

Σήμερα, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάιντεν αναμένεται να συγκαλέσει την ομάδα εθνικής ασφάλειας, για να συζητήσει τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Επίσης, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος θα έχει επικοινωνία με τον βασιλιά της Ιορδανίας.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν χθες, Κυριακή ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν με τον Ισραηλινό ομόλογό του Γιόαβ Γκάλαντ, ο πρώτος επαναβεβαίωσε την «ακλόνητη υποστήριξη των ΗΠΑ» στην «ασφάλεια του Ισραήλ» και στην υπεράσπισή του σε περίπτωση επίθεσης του Ιράν.

Ο κ. Όστιν, κατά το δελτίο Τύπου, τάχθηκε σθεναρά υπέρ της σύναψης συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, που θα επέτρεπε να απελευθερωθούν όμηροι που εξακολουθούν να κρατούνται στον παλαιστινιακό θύλακο με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση παλαιστινίων φυλακισμένων σε ισραηλινές φυλακές.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε από το ισραηλινό υπουργείο Άμυνας, ο Γκάλαντ ενημέρωσε τον Όστιν για τις «εξελίξεις ασφαλείας στην περιοχή και την ετοιμότητα του IDF να υπερασπιστεί το Ισραήλ έναντι πιθανών απειλών από το Ιράν και τους υποστηρικτές του».

«Συζήτησε μια σειρά από σενάρια και αντίστοιχες αμυντικές και επιθετικές ικανότητες», προσθέτει το γραφείο του Γκάλαντ.

Σε ετοιμότητα και για το μέτωπο του Λιβάνου το Ισραήλ

Το Ισραήλ βρίσκεται σε ετοιμότητα για πιθανή πολυήμερη επίθεση σε πολλά μέτωπα. Τα ξημερώματα σήμανε συναγερμός στα βόρεια, για πιθανή επίθεση με drone προερχόμενα από το Λίβανο. Όπως ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός οι στόχοι αναχαιτίστηκαν από το Iron Dome, όμως μία ρουκέτα έπεσε στο κιμπούτς Ayelet HaShahar στο βόρειο Ισραήλ με αποτέλεσμα να τραυματιστούν ελαφρά ένας αξιωματικός του Ισραηλινού Στρατού και ένας στρατιώτης.

Το λιβανικό υπουργείο Υγείας ανέφερε τα ξημερώματα της Δευτέρας ότι «πλήγμα του ισραηλινού εχθρού» σκότωσε δυο ανθρώπους στη Χούλα, στο νότιο τμήμα της χώρας.

Νωρίτερα, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωνε πως «εντόπισε τρομοκράτη της Χεζμπολάχ που εισερχόταν σε στρατιωτική δομή» στον τομέα αυτόν και τον «έπληξε». Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε τον θάνατο δυο μαχητών της, χωρίς να διευκρινίσει πού σκοτώθηκαν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης