ΚΟΣΜΟΣ

Η Ομάδα της G7 καλεί σε αυτοσυγκράτηση και αποκλιμάκωση στη Μέση Ανατολή

Η Ομάδα της G7 καλεί σε αυτοσυγκράτηση και αποκλιμάκωση στη Μέση Ανατολή
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Την έντονη ανησυχία τους για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή εξέφρασε η Ομάδα των Επτά (G7) περισσότερο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών, ζητώντας αυτοσυγκράτηση και αποκλιμάκωση.

Όπως υπογραμμίζουν, πρόσφατα γεγονότα «απειλούν να πυροδοτήσουν μια ευρύτερη σύγκρουση στην περιοχή».

Η G7 καλεί με δήλωσή της «για μια ακόμα φορά όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να μην συνεχίσουν τον καταστροφικό κύκλο της βίας των αντιποίνων, να μειώσουν τις εντάσεις και να δεσμευθούν εποικοδομητικά στην οδό της αποκλιμάκωσης».

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν είπε στους ομολόγους του από τις χώρες της G7 ότι η Ουάσιγκτον πιστεύει ότι μια ιρανική επίθεση στο Ισραήλ θα μπορούσε να ξεκινήσει μέσα στις επόμενες 24 έως 48 ώρες, αναφέρει ο ιστότοπος Axios, επικαλούμενο πηγές ενήμερες για το τηλεφώνημα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Μπλίνκεν μίλησε με τους ομολόγους του εν μέσω των προσπαθειών των ΗΠΑ να αποκλιμακώσουν τις εντάσεις στην περιοχή και να αποτρέψουν την έκρηξη ενός ολοκληρωτικού πολέμου.

Καθώς οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι μια ιρανική επίθεση είναι αναπόφευκτη μετά τη δολοφονία κορυφαίων αξιωματούχων της Χεζμπολάχ και της Χαμάς την περασμένη εβδομάδα, ο Μπλίνκεν είπε στους ομολόγους του ότι ο καλύτερος τρόπος για να αποφευχθεί ο περιφερειακός πόλεμος είναι η πίεση στην Τεχεράνη προκειμένου να περιορίσει την επίθεσή της, μεταδίδει το Times of Israel.

Ο Μπλίνκεν είπε ότι οι ΗΠΑ δεν γνωρίζουν τον ακριβή χρόνο της προγραμματισμένης ιρανικής επίθεσης, προσθέτει ο Axios, αλλά πιστεύει ότι θα μπορούσε να ξεκινήσει από τη Δευτέρα.