ΚΟΣΜΟΣ

Εβδομάδα κρίσιμων αποφάσεων για την Κάμαλα Χάρις - Ανυπομονησία για τον υποψήφιο αντιπρόεδρο

Εβδομάδα κρίσιμων αποφάσεων για την Κάμαλα Χάρις - Ανυπομονησία για τον υποψήφιο αντιπρόεδρο

Η Κάμαλακ Χάρις

ΑΠΕ - ΜΠΕ / EPA/EDWARD M. PIO RODA

Μέχρι αύριο, Τρίτη (6/8) αναμένεται να έχει ανακοινώσει το «δεξί της χέρι» για την κούρσα των προεδρικών εκλογών η Κάμαλα Χάρις, προτού ξεκινήσει την περιοδεία της σε Πολιτείες «κλειδιά» που μπορεί να κρίνουν το εκλογικό αποτέλεσμα της 5ης Νοεμβρίου.

Να σημειωθεί πως, το πρόσωπο που θα επιλέξει για να γίνει αντιπρόεδρός της αν εκλεγεί θα αποκαλυφθεί προτού εμφανιστούν μαζί, για πρώτη φορά, σε προεκλογική εκδήλωση το βράδυ της Τρίτης (6/8) το βράδυ στη Φιλαδέλφεια, στην Πενσιλβάνια.

Έπειτα θα ξεκινήσει μια σειρά επισκέψεων μέχρι και το προσεχές Σάββατο σε ακόμη έξι πολιτείες.

Η στρατηγική πίσω από την επιλογή του υποψήφιου αντιπροέδρου

Η επιλογή υποψήφιου αντιπροέδρου χαρακτηρίζεται στρατηγική για τη νυν αντιπρόεδρο, που είναι αναγκασμένη να αποφασίσει πάρα πολύ γρήγορα, μετά την εκκωφαντική ανακοίνωση του Τζο Μπάιντεν πως τερματίζει την εκστρατεία για την επανεκλογή του πριν από δύο εβδομάδες. Αυτή η διαδικασία είθισται να διαρκεί μήνες, αλλά εάν κάτι δεν διαθέτει αυτή τη στιγμή η Χάρις είναι ο χρόνος.

Το πρόσωπο που θα επιλέξει θα πρέπει να μπορεί να μπορεί να απευθυνθεί σε ένα ευρύτερο ακροατήριο απ' ό,τι η Δημοκρατική υποψήφια ή να αντισταθμίσει αδύνατα σημεία της.

Οι επικρατέστεροι υποψήφιοι

Ανάμεσα στα ονόματα που κυκλοφορούν περισσότερο ακούγεται αυτό του 51χρονου Τζος Σαπίρο, κυβερνήτη πολιτείας-κλειδιού, της Πενσιλβάνιας, μιας πολιτείας που συγκαταλέγεται σε εκείνες που ανέδειξαν τον Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο το 2020 και οι Δημοκρατικοί διεκδικούν να την ξανακερδίσουν τον Νοέμβριο.

Ακόμη ένα πρόσωπο που βρίσκεται στην κορυφή των υποψηφίων είναι ο Μαρκ Κέλι, άλλοτε αστροναύτης, νυν γερουσιαστής της Αριζόνας, καθώς και ο Τιμ Ουόλτς, κυβερνήτης στη Μινεσότα, με ασυνήθιστη διαδρομή.

Τα ονόματα του κυβερνήτη του Κεντάκι, του Άντι Μπεσίαρ, και του υπουργού Μεταφορών, του Πιτ Μπούτιτζετζ, επίσης κυκλοφορούν.

Σήμερα η επίσημη αποδοχή του χρίσματος

Αργότερα την Δευτέρα (5/8) η Χάρις αναμένεται να αποδεχθεί και τυπικά το χρίσμα της υποψηφιότητας για τις προεδρικές εκλογές, μετά το πέρας ψηφοφορίας μέσω διαδικτύου χιλιάδων Δημοκρατικών αντιπροσώπων.

Το είχε ήδη εξασφαλίσει από την Παρασκευή (2/8), όταν το Δημοκρατικό κόμμα ανακοίνωσε πως είχε ήδη λάβει πάνω από τις μισές ψήφους τους.

Η Χάρις «ξαναμοιράζει την τράπουλα» σε ένα παιχνίδι που έμοιαζε χαμένο

Η εμφάνιση της κατά δυο δεκαετίες νεότερης από τον Ντόναλντ Τραμπ, Χάρις φαίνεται πως «ξαναμοιράζει την τράπουλα» των εκλογών.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις η «ψαλίδα» της πρόθεσης ψήφου έχει μικρύνει σημαντικά και η συγκέντρωση κεφαλαίων υπέρ της υποψηφιότητάς της έχει απογειωθεί.

Αν εκλεγεί πρόεδρος η Κάμαλα Χάρις, κόρη πατέρα από την Τζαμάικα και μητέρας από την Ινδία, θα είναι η πρώτη μαύρη γυναίκα πρόεδρος των ΗΠΑ. Κάτι που αναμένεται να προβάλλει ιδιαίτερα το Δημοκρατικό κόμμα στο εθνικό συνέδριό του στα μέσα Αυγούστου στο Σικάγο.