ΚΟΣΜΟΣ

Νέο κύμα επιθέσεων από τους αντάρτες Χούθι - Κατέρριψαν αμερικανικό πολεμικό drone

Νέο κύμα επιθέσεων από τους αντάρτες Χούθι - Κατέρριψαν αμερικανικό πολεμικό drone

Φωτογραφία αρχείου

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αμερικανικό μη επανδρωμένο εναέριο όχημα μάχης «MQ-9» κατέρριψε το κίνημα των ανταρτών Χούθι στην Υεμένη. 

Η κατάρριψη έγινε πάνω από την επαρχία Σάαντα στη βόρεια Υεμένης, όπως δήλωσαν σήμερα στο Reuters δύο πηγές προσκείμενες στους Χούθι.

Το ένοπλο κίνημα των Χούθι στην Υεμένη που υποστηρίζεται από το Ιράν ανακοίνωσε ότι στοχοποίησε το εμπορικό πλοίο MV Groton στον Κόλπο του Άντεν.

Οι επιθέσεις αυτές είναι οι πρώτες, για τις οποίες αναλαμβάνουν την ευθύνη οι Χούθι, μετά από την αεροπορική επίθεση αντιποίνων του Ισραήλ στο λιμάνι της Χοντέιντα στις 20 Ιουλίου.

Οι Χούθι δεν έχουν δώσει καμία εξήγηση για τη διακοπή δύο εβδομάδων των επιθέσεών τους κατά της ναυτιλίας μέσω του διαδρόμου της Ερυθράς Θάλασσας. Οι επιθέσεις έχουν γνωρίσει παρόμοιες επιβραδύνσεις από τότε που ξεκίνησαν τον Νοέμβριο λόγω του πολέμου του Ισραήλ κατά της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

Το νέο κύμα επιθέσεων έρχεται μετά τη δολοφονία την Τετάρτη (31/7) του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια στο Ιράν. Η δολοφονία ήρθε λίγες ώρες αφότου μια ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στη Βηρυτό σκότωσε τον Φουάντ Σουκρ, τον αναπληρωτή ηγέτη της Χεζμπολάχ, η οποία, όπως και οι Χούθι, είναι μέρος του περιφερειακού δικτύου του Άξονα της Αντίστασης του Ιράν.