ΚΟΣΜΟΣ

Χριστοδουλίδης: «Απαξίωση του ΓΓ του ΟΗΕ και των Τουρκοκυπρίων η άρνηση Τατάρ για τριμερή»

Χριστοδουλίδης: «Απαξίωση του ΓΓ του ΟΗΕ και των Τουρκοκυπρίων η άρνηση Τατάρ για τριμερή»

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης

ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Αιχμές κατά της άρνησης του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Ερσίν Τατάρ για διενέργεια τριμερούς συνάντησης με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, άφησε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, χαρακτηρίζοντας την στάση αυτή απαξιωτική.

«Όπως μου τις μεταφέρετε, εάν ισχύουν αυτές οι δηλώσεις είναι ένδειξη απαξίωσης πρωτίστως προς τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας, αλλά την ίδια στιγμή και προς τη διεθνή κοινότητα, τον ίδιο τον ΓΓ των ΗΕ, αλλά και την ΕΕ» δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Αυτός που φαίνεται να έχει αδυναμία με τις θέσεις του, τις θέσεις που προβάλλει, είναι ο κ. Τατάρ που φαίνεται, στη βάση αυτού που μου έχετε μεταφέρει, ότι φοβάται ακόμη και να συζητήσει. Εν πάση περιπτώσει, όμως, θα δούμε».

Στόχος η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων

«Πρέπει να γίνει αυτή η συνάντηση, που στόχο είχε να ανοίξει τον δρόμο για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Και με τον ΓΓ, που τον είδα και πρόσφατα στο Παρίσι και είχαμε συζητήσει για τη συγκεκριμένη συνάντηση, αλλά και με την κα Ολγκίν, την προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ, με την ΕΕ, και όλα αυτά οδήγησαν στην απόφαση, όπως την ανακοίνωσα χθες βράδυ, στο να βολιδοσκοπηθεί για συνάντηση με τον ΓΓ και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, στις 13 Αυγούστου, στη Νέα Υόρκη, ακριβώς για να συζητήσουμε και να ανοίξει ο δρόμος για επανέναρξη των συνομιλιών».

«Η βολιδοσκόπηση σημαίνει επίσημα, συγκεκριμένη ημερομηνία, 13 Αυγούστου, για να είμαστε στη Νέα Υόρκη, να συναντηθούμε, ακριβώς για αυτό το πράγμα. Και για να καταλήξουμε εκεί έγινε ολόκληρη προεργασία» απάντησε στον ισχυρισμό του Τατάρ ότι δεν έχει υπάρξει επίσημη πρόσκληση.

Ερωτηθείς αν υπάρχει πλάνο β', ο κ. Χριστοδουλίδης απάντησε: «Θα συνεχίσουμε. Για μας δεν υπάρχει δεύτερο πλάνο που αφορά τη μη επίλυση του Κυπριακού. Η στασιμότητα εκείνον που ευνοεί είναι τον κ. Τατάρ και όλους αυτούς που θέλουν να μην υπάρξει πρόοδος στο Κυπριακό, να μην επανενωθεί η πατρίδα μας. Για μας δεν υπάρχει πλάνο β΄, πέραν της επανένωσης της πατρίδας μας. Όλο αυτόν τον καιρό, από την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων μας, εργαζόμαστε πολύ συγκεκριμένα για να πετύχουμε αυτό τον στόχο. Υπάρχουν πολλά προβλήματα, απογοητεύσεις, δυσκολίες, αλλά δεν θα σταματήσουμε λεπτό να εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση».