ΚΟΣΜΟΣ

«Τον χάσαμε από τα μάτια μας»: Οι δραματικοί διάλογοι των πρακτόρων στην απόπειρα δολοφονίας Τραμπ

Η στιγμή που ο Ντόναλντ Τραμπ μπαίνει εσπευσμένα στο αυτοκίνητο, λίγα λεπτά μετά τους πυροβολισμούς που δέχθηκε το Σάββατο (13/7) κατά τη διάρκεια προεκλογικής ομιλίας του στην Πενσιλβάνια

AP Photo/Gene J. Puskar

Όλο και περισσότεροι αποκαλυπτικοί διάλογοι μεταξύ των πρακτόρων του FBI έρχονται στο φως, μετά την απόπειρα δολοφονίας του Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια ομιλίας του στις 13 Ιουλίου.

Σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα της «Washington Post» οι μυστικές υπηρεσίες όχι απλά γνώριζαν την ύπαρξη του ελεύθερου σκοπευτή που κατάφερε τελικά να πυροβολήσει τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, αλλά στις μεταξύ τους συνομιλίες παραδέχονται και ότι... τον έχασαν από τα μάτια τους.

Αναμφίβολα, η ερασιτεχνική μέθοδος παρακολούθησης και φύλαξης του Τραμπ ήταν και αυτή που πριν από περίπου 10 ημέρες οδήγησε σε παραίτηση τη διευθύντρια των μυστικών υπηρεσιών, Κίμπερλι Τσίτλ, η οποία επίσης παραδέχτηκε λάθη στην επιχείρηση.

Με βάση το ρεπορτάζ της «Washington Post» ανάμεσα στις «χοντράδες» που ακούγονται στις μαγνητοφωνημένες συνομιλίες μεταξύ αστυνομικών και FBI είναι και ο παρακάτω διάλογος:

«Έχουμε την πληροφορία για έναν νέο λευκό άνδρα με μακριά μαλλιά να κρύβεται γύρω από το κτήριο AGR», αναφέρει ελεύθερος σκοπευτής των Αρχών στις 5:42 μ.μ.. Για να ακολουθήσει όμως το επόμενο ηχητικό: «Τον εντοπίσαμε με ανιχνευτή αποστάσεων να οδεύει προς τη σκηνή, αλλά τον χάσαμε από τα μάτια μας».

Από τις Μυστικές Υπηρεσίες αναφέρουν ότι δεν γνώριζαν για την εν λόγω συνομιλία, καθώς κανένας δικός τους πράκτορας δεν βρισκόταν στο λευκό βαν που διαχειριζόταν την ενδοεπικοινωνία με τους ελεύθερους σκοπευτές που είχαν επιφορτιστεί την εξουδετέρωση πιθανού δράστη.

Όπως αναφέρει το πρωτόκολλο, η ευθύνη αυτή ανήκε στην Ομοσπονδιακή Υπηρεσία που είχε τη δική της αυτόνομη κινητή διεύθυνση με την Πολιτειακή Αστυνομία της Πενσυλβάνια σχεδόν 300 μέτρα μακριά - και δεν είχε άμεση, ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με τον τοπικό κόμβο της αστυνομίας. Ο τοπικός διοικητής μέσα στο τρέιλερ έπρεπε να πάρει το κινητό του και να καλέσει έναν κρατικό στρατιώτη για να μεταδώσει το μήνυμα, είπαν οι δύο αξιωματούχοι.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις από την εξεταστική στην επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων, η έλλειψη άμεσης σύνδεσης επικοινωνίας μεταξύ FBI και Ομοσπονδιακής Αστυνομίας, εμπόδισε τις Μυστικές Υπηρεσίες να εντοπίσουν άμεσα την θανατική απειλή του επίδοξου δολοφόνου Τόμας Μάθιου Κρουκς, ο οποίος στις 6:11 μ.μ., άνοιξε πυρ από ταράτσα, εξαπολύοντας οκτώ σφαίρες που τραυμάτισαν τον πρώην πρόεδρο και σκότωσαν έναν πολίτη.

Η Washington Post αναφέρει πως έχει στη διάθεσή της απομαγνητοφώνηση περισσότερων επτά ωρών κρυπτογραφημένων επικοινωνιών από την τοπική αστυνομία, ενώ έχει λάβει συνεντεύξεις από πολλούς αξιωματούχους, ορισμένοι από τους οποίους μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας τους, λόγω της εν εξελίξει έρευνας.

Σύμφωνα με αστυνομικούς που έλαβαν μέρος στην επιχείρηση η αστυνομία έχασε τα ίχνη του Κρουκς για τουλάχιστον 20 λεπτά, αφότου εθεάθη για πρώτη φορά. Όταν εντοπίστηκε ξανά, να περπατά προς την περιοχή όπου θα αποκτούσε πρόσβαση στην ταράτσα του «κτηρίου AGR», ήταν πια πολύ αργά.

Το συμπέρασμα της έρευνας της «Washington Post» δείχνει επίσης ότι η επικοινωνία μεταξύ της Μυστικής Υπηρεσίας και της τοπικής αστυνομίας ήταν ασύνδετη και χρονοβόρα, βοηθώντας να εξηγηθεί γιατί οι πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών που ήταν πιο κοντά στον Τραμπ αιφνιδιάστηκαν όταν ξέσπασαν οι πυροβολισμοί.

Ακόμη και η χρήση κινητών τηλεφώνων που χρειάστηκε να γίνει σε δύο χρόνους κατά τη διάρκεια της επιχείρησης αποδεικνύει πως η φύλαξη είχε εντελώς αναξιόπιστο χαρακτήρα.

Ο Πάτρικ Γιανγκ, διοικητής της Μονάδας Υπηρεσιών Έκτακτης Ανάγκης της κομητείας Beaver, η οποία προμήθευσε τους τοπικούς αξιωματικούς για να εξασφαλίσουν τη συγκέντρωση, είπε ότι είναι σημαντικό οι υπηρεσίες επιβολής του νόμου να μοιράζονται ένα διοικητικό σημείο όπου οι πληροφορίες μπορούν να ληφθούν και να μεταδοθούν γρήγορα.

«Όλοι οι βασικοί ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να βρίσκονται στο ίδιο δωμάτιο», είπε ο Young σε συνέντευξή του. «Αυτό μετριάζει τυχόν προβλήματα επικοινωνίας».

Εκπρόσωπος της αστυνομίας της Πολιτείας της Πενσυλβάνια τόνισε ότι οι κρατικοί στρατιώτες ενεργούσαν σε υποστηρικτικό ρόλο και παρέπεμψε ερωτήσεις στη Μυστική Υπηρεσία.

«Ξέρεις τι χρώμα πουκάμισο φοράει;»

Μεταξύ άλλων στις συνομιλίες που καταγράφονται μεταξύ των υπηρεσιών φύλαξης του Τραμπ ακούγονται διάφορα ανησυχητικά μηνύματα που αγγίζουν το επίπεδο της... γκάφας!

- «Ξέρεις τι χρώμα πουκάμισο φοράει;» ρωτάει πράκτορας μέσα από το λευκό βαν.

- «Λευκό πουκάμισο με καπέλο», απαντά αστυνομικός της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας.

Ωστόσο, σε άλλο σημείο των συνομιλιών υπάρχει καταγραφή, όπου ο πρώτος αντι-σκοπευτής που τον εντόπισε έκανε λόγο για: «Γκρι μπλουζάκι, ανοιχτόχρωμο χακί σορτς».

Ο χρήστης είναι εκτός δικτύου, παρακαλώ δοκιμάστε αργότερα...

Ενδεικτικό του πόσο λάθος έγινα όλα είναι ότι την ώρα που οι αστυνομικές δυνάμεις έκαναν αγώνα δρόμου για να εντοπίσουν τον επίδοξο δολοφόνο, οι αξιωματικοί προσπάθησαν να διαμοιράσουν φωτογραφίες του Κρουκς, αλλά τα προβλήματα δικτύου των κινητών τηλεφώνων εμπόδισαν και αυτή την ενέργεια.

Τα γραπτά μηνύματα από τις 5:45 μ.μ. δείχνουν τοπικούς αξιωματικούς να μοιράζονται φωτογραφίες του Crooks. (Beaver County ESU/Γερουσιαστής Chuck Grassley)

«Προσπαθώ να προωθήσω φωτογραφίες του ατόμου», είπε ένα μέλος της τοπικής ομάδας τακτικής στις 5:47 μ.μ. «Συμβουλεύστε τις μονάδες να έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο και η υπηρεσία κινητής τηλεφωνίας είναι εκτός λειτουργίας», είπε ένας άλλος αξιωματικός ένα λεπτό αργότερα.

«Η φωτογραφία σας πιθανότατα δεν πρόκειται να περάσει γιατί δεν έχω καμία υπηρεσία», είπε ο αναπληρωτής του σερίφη στις 5:49 μ.μ.

Όταν πια ο Κρουκς είχε εγκατασταθεί στην ταράτσα και ετοιμαζόταν για το χτύπημα, οι αξιωματικοί της ομοσπονδιακής αστυνομίας και οι πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών τον αναζητούσαν στο έδαφος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης