ΚΟΣΜΟΣ

Αποκάλυψη Telegraph για την δολοφονία Χανίγια - Ιρανούς πράκτορες προσέλαβε η Μοσάντ

Ιρανός αξιωματικός (φωτογραφία αρχείου)

AP Photo/Vahid Salemi

Το «χέρι» Ιρανών πρακτόρων όπλισε η υπηρεσία πληροφοριών του Ισραήλ, Μοσάντ για την δολοφονία του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς, όπως αποκαλύπτει δημοσίευμα της Telegraph.

Σύμφωνα με Ιρανούς αξιωματούχους, η επίλεκτη υπηρεσία πληροφοριών του Ισραήλ φέρεται να στρατολόγησε Ιρανούς πράκτορες ασφαλείας για να τοποθετήσουν εκρηκτικά στον ξενώνα όπου διέμενε ο Χανίγια στην Τεχεράνη.

Είχε σχεδιαστεί απόπειρα δολοφονίας του Χανίγια και τον Μάιο

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, το αρχικό σχέδιο ήταν να δολοφονηθεί ο Χανίγια τον Μάιο κατά την επίσκεψή του στην Τεχεράνη για την κηδεία του πρώην Ιρανού προέδρου Ιμπραήμ Ραϊσί. Η απόπειρα ματαιώθηκε λόγω του πλήθους που είχε συγκεντρωθεί.

Υπήρχαν πληροφορίες πως ο Χανίγια θα φιλοξενούνταν στον συγκεκριμένο ξενώνα, οπότε αυτή η τοποθεσία επιλέχθηκε στρατηγικά.

Σύμφωνα με την The Telegraph, πλάνα παρακολούθησης, που διαθέτουν Ιρανοί αξιωματούχοι, δείχνουν τους πράκτορες να κινούνται κρυφά, να εισέρχονται και να βγαίνουν από πολλά δωμάτια μέσα σε λίγα λεπτά. Αφού τοποθέτησαν τις συσκευές, διέφυγαν από το Ιράν χωρίς να εντοπιστούν, αλλά διατήρησαν μια πηγή εντός της χώρας.

Τα ξημερώματα της Τετάρτης (31/7) στις 2 τα ξημερώματα, οι δράστες πυροδότησαν εξ αποστάσεως τα εκρηκτικά στο δωμάτιο όπου διέμενε η Χανίγια.

Η έκρηξη είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατό του, ο οποίος βρισκόταν στην Τεχεράνη για να παραστεί στην ορκωμοσία του προέδρου Μαζούτ Πεζεσκιάν.

Ταπείνωση για το Ιράν στα κενά ασφαλείας

Ο θάνατός του αποδίδεται στο Ισραήλ από τους αξιωματούχους των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης, οι οποίοι πιστεύουν ότι η Μοσάντ απασχολούσε πράκτορες από τη μονάδα προστασίας Ansar-al-Mahdi, μια ομάδα που είναι υπεύθυνη για την προστασία υψηλόβαθμων αξιωματούχων εντός και εκτός της χώρας.

«Αυτό είναι μια ταπείνωση για το Ιράν και μια τεράστια παραβίαση της ασφάλειας», είπε ένας αξιωματούχος των Φρουρών στην The Telegraph. Έχει συσταθεί μια ειδική ομάδα εργασίας για τον έλεγχο του συμβάντος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης