ΚΟΣΜΟΣ

Επί ποδός πολέμου Ισραήλ, Ιράν και Χεζμπολάχ - Οι προετοιμασίες για το χειρότερο σενάριο

Κύμα διαμαρτυρίας σε αραβικές χώρες έχει πυροδοτήσει η δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια

AP Photo/Osamah Abdulrahman

Πυρετός προετοιμασιών για την ανάφλεξη που φοβούνται ότι έρχεται επικρατεί σε Ισραήλ, Λίβανο και Ιράν την ώρα που οι χώρες της Δύσης ζητούν από τους πολίτες τους να εγκαταλείψουν τις επικίνδυνες ζώνες και οι αεροπορικές εταιρίες ακυρώνουν τις πτήσεις τους προς το Τελ Αβίβ.

Χαρακτηριστικό είναι ότι στους υπουργούς της ισραηλινής κυβέρνησης έχουν δοθεί δορυφορικά τηλέφωνα υπό το φόβο πιθανών αντιποίνων για τις δολοφονίες του κορυφαίου στρατιωτικού διοικητή της Χεζμπολάχ Φουάντ Σουκρ και του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια.

Σύμφωνα ισραηλινά ΜΜΕ, τα δορυφορικά τηλέφωνα διανεμήθηκαν λόγω των ανησυχιών ότι μια επίθεση αντιποίνων είτε από το Ιράν είτε από τη Χεζμπολάχ θα μπορούσε να καταστρέψει τις τηλεφωνικές γραμμές και να θέσει εκτός λειτουργίας τις υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας.

Την ίδια στιγμή η υποστηριζόμενη από το Ιράν Χεζμπολάχ φέρεται επίσης να έχει μεταφέρει τον στρατιωτικό εξοπλισμό που είχε αποθηκεύσει στα προάστια της Βηρυτού σε περιοχές που βρίσκονται πιο μακριά καθώς φοβάται ότι μπορεί να μπουν στο στόχαστρο των Ισραηλινών.

Στο μεταξύ το Ιράν φέρεται να σχεδιάζει την εκτόξευση μη επανδρωμένων αεροσκαφών κατά του Ισραήλ από τη Συρία, στο πλαίσιο της απειλούμενης επίθεσης αντιποίνων για τις δολοφονίες δύο ηγετών από τις τρομοκρατικές ομάδες που εκπροσωπεί την περασμένη εβδομάδα.

Επικαλούμενο ανώνυμες πηγές, το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (SOHR), που εδρεύει στο Ηνωμένο Βασίλειο, αναφέρει ότι τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη θα μπορούσαν να εκτοξευθούν από περιοχές κοντά στη Δαμασκό και από τη συριακή έρημο, ώστε να μοιάζουν σαν να έχουν εκτοξευθεί από ομάδες πολιτοφυλακής που υποστηρίζονται από το Ιράν στο Ιράκ.

Μάλιστα σύμφωνα με τα ισραηλινά ΜΜΕ που επικαλούνται δυτικές μυστικές υπηρεσίες μία από τις πιθανές μέρες που μπορεί να χτυπήσει το Ιράν είναι η ιερή μέρα Tisha B’Av, που ξεκινά στις 12 Αυγούστου και ολοκληρώνεται στις 13 Αυγούστου.

Ήδη στην κηδεία του Χανίγια, στην Ντόχα του Κατάρ, οι απειλές εναντίον του Ισραήλ κορυφώθηκαν, με τον ηγέτη της Χεζμπολάχ, Νασράλα, να απειλεί ευθέως με καταστροφή το Ισραήλ, ενώ και ο θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν, Αλί Χαμεϊνί, στο ίδιο μήκος κύματος, να υπόσχεται αντίδραση και αντίποινα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην κηδεία ήταν και δύο άνδρες που θεωρούνται πιθανοί διάδοχοί του: Ο Χαλίλ Αλ Γιάχια, υψηλόβαθμο στέλεχος της Χαμάς, και ο πρώην επικεφαλής της Χαμάς Χάλεντ Μεσάαλ.

Έντονοι φόβοι για χτυπήματα στο εξωτερικό κατά ισραηλινών στόχων

Στο Τελ Αβίβ έντονοι είναι οι φόβοι ότι «το Ιράν και οι σύμμαχοί του να προβούν σε αντίποινα εναντίον ισραηλινών/εβραϊκών στόχων στο εξωτερικό, όπως πρεσβείες, συναγωγές, κέντρα εβραϊκών κοινοτήτων κ.λπ., αλλά και επιχειρήσεις εξ ου και έχει δοθεί εντολή για ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας.

Το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας προειδοποίησε τους Ισραηλινούς να μην ταξιδέψουν σε περίπου 40 χώρες που έχουν χαρακτηριστεί σε μέτριο ή υψηλό επίπεδο απειλής και κάλεσε τους Ισραηλινούς αλλού να λάβουν επιπλέον προφυλάξεις, συμπεριλαμβανομένης της αποφυγής επίδειξης της ισραηλινής ή εβραϊκής ταυτότητας, εν όψει της αναμενόμενης ιρανικής απάντησης σε διάφορες δολοφονίες νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Στο παρελθόν το Ιράν έχει στοχοποιήσει εβραϊκούς στόχους, συμπεριλαμβανομένης της βομβιστικής επίθεσης σε εβραϊκό κοινοτικό κέντρο στο Μπουένος Άιρες της Αργεντινής το 1994, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 85 άνθρωποι και να τραυματιστούν περισσότεροι από 300. Η επίθεση πιστεύεται ότι καθοδηγήθηκε από το Ιράν και πραγματοποιήθηκε από τη Χεζμπολάχ.

Η στάση της Δύσης

Η Γαλλία προστέθηκε στον κατάλογο των χωρών που ζητούν από τους υπηκόους της να εγκαταλείψουν το Ιράν μετά την κατηγορία της Τεχεράνης προς το Τελ αΑίβ ότι κρύβεται πίσω από τη δολοφονία του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, η οποία έχει ανεβάσει το θερμόμετρο της έντασης στα ύψη και τις απειλές για αντίποινα.

«Εξαιτίας του αυξημένου κινδύνου στρατιωτικής κλιμάκωσης στην περιοχή οι Γάλλοι που βρίσκονται στο Ιράν καλούνται να φύγουν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα» ανέφερε σε ανακοίνωσή του το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών.

Το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών, που δεν διευκρινίζει τον αριθμό των Γάλλων τους οποίους μπορεί να αφορά αυτή η νέα σύσταση, υπενθυμίζει πως το σύνολο της ιρανικής επικράτειας έχει τεθεί στο κόκκινο στην κάρτα συμβουλών προς τους ταξιδιώτες. «Ως εκ τούτου αποτρέπουμε επισήμως τους Γάλλους υπηκόους από το να μεταβαίνουν στο Ιράν, όποια κι αν είναι η αιτία» της μετακίνησής τους, προσθέτει.

Το ίδιο έκανε και η Πολωνία την ώρα που η μία μετά την άλλη ακυρώνουν τις πτήσεις προς Τελ Αβίβ.

Η KLM ανακοίνωσε ότι ακυρώνει όλες τις πτήσεις της από και προς το Τελ Αβίβ μέχρι τις 26 Οκτωβρίου, αναφέρει ο ολλανδικός βραχίονας του ομίλου αεροπορικών εταιρειών Air France. Η απόφαση ακολουθεί παρόμοιες κινήσεις της Lufthansa, της Delta, της United και άλλων αεροπορικών εταιρειών τις τελευταίες ημέρες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης