ΚΟΣΜΟΣ

Θερμή υποδοχή Μπάιντεν στους κρατούμενους που απελευθέρωσε η Ρωσία

Θερμή υποδοχή Μπάιντεν στους κρατούμενους που απελευθέρωσε η Ρωσία

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις υποδέχονται τον δημοσιογράφο της WSJ Έβαν Γκέρκοβιτς

AP Photo/Manuel Balce Ceneta

Προσωπικά επέλεξε να υποδεχθεί ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν και η αντιπρόεδρός Κάμαλα Χάρις τους κρατούμενους που αποφυλακίστηκαν από την Ρωσία στη βάση μιας ιστορικής - όπως χαρακτηρίζεται - συμφωνίας με τις ΗΠΑ και άλλα δυτικά κράτη.

Αρκετοί από τους κρατούμενους που άφησε ελεύθερους η Ρωσία, ανάμεσά τους οι δημοσιογράφοι της Wall Street Journal, Έβαν Γκέρσκοβιτς και του RFE/RL Αλσού Κουρμάσεβα, καθώς και ο πρώην πεζοναύτης Πολ Γουίλαν, έφθασαν αργά το βράδυ της Πέμπτης (1/8) στην αεροπορική βάση Άντριους, κοντά στην Ουάσιγκτον.

Αντίστοιχα, ένα ακόμη αεροσκάφος που μετέφερε 16 άτομα που κρατούνταν από την Ρωσία και απελευθερώθηκαν προσγειώθηκε πριν από λίγη ώρα στο αεροδρόμιο Βόννης/Κολωνίας, όπου ανέμενε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς προκειμένου να τους υποδεχθεί.

Να σημειωθεί πως, η συμφωνία ανταλλαγής κλείστηκε έπειτα από διαπραγματεύσεις που διήρκεσαν πάνω από έναν χρόνο ανάμεσα στις ΗΠΑ, τη Γερμανία και άλλες τρεις χώρες από τη μια και τη Ρωσία από την άλλη.

Biden Russia, Evan Gershkovich, WSJ

Ο δημοσιογράφος της WSJ Έβαν Γκέρκοβιτς κατά την απελευθέρωσή του

AP Photo/Manuel Balce Ceneta

Ικανοποίηση Στόλτενμπεργκ για την ανταλλαγή

Την ικανοποίησή του εξέφρασε ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ για την ανταλλαγή κρατουμένων.

«Καλωσορίζω την (...) ανταλλαγή άδικα φυλακισμένων πολιτών συμμαχικών κρατών και ρώσων πολιτικών κρατουμένων», ανέφερε μέσω X ο επικεφαλής του NATO.

«Η στενή συνεργασία μεταξύ συμμάχων στο NATO κατέστησε εφικτό το επίτευγμα αυτό. Το δικαίωμα στην ειρηνική αντιπολίτευση και η ελευθερία των μέσων ενημέρωσης έχουν ζωτική σημασία για κάθε λειτουργική κοινωνία», πρόσθεσε ο κ. Στόλτενμπεργκ.

Ανακούφιση της ΕΕ

Από την πλευρά του ο Ύπατος Εκπρόσωπος για την κοινή εξωτερική πολιτική, Τζοζέπ Μπορέλ, εξέφρασε την «ανακούφισή» της για του για την απελευθέρωση των κρατουμένων που σύμφωνα με τον ίδιο υπέστησαν «διωγμό άδικα», ενώ αξίωσε την απελευθέρωση όλων των «πολιτικών κρατουμένων».

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ανακουφισμένη για την απελευθέρωση και τη μεταφορά στην ελευθερία εκτός Ρωσίας και Λευκορωσίας ορισμένου αριθμού πολιτικών κρατουμένων, συμπεριλαμβανομένων πολιτών της ΕΕ, που διευκολύνθηκε με τη βοήθεια της Τουρκίας», ανέφερε.

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Στιγμή μεγάλης χαράς

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν χαρακτήρισε την ανταλλαγή κρατουμένων της Ρωσίας και δυτικών κρατών «στιγμή μεγάλης χαράς».

«Χαιρετίζω την απελευθέρωση αθώων πολιτών της ΕΕ και των ΗΠΑ και ακέραιων ρώσων δημοκρατών που κρατούνταν αιχμάλωτοι στη Ρωσία», ανέφερε η κυρία φον ντερ Λάιεν μέσω X.

«Το Κρεμλίνο τους αντάλλαξε με καταδικασμένους εγκληματίες και δολοφόνους. Αυτό δείχνει την απόλυτη διαφορά. Αυτή είναι στιγμή μεγάλης χαράς για όσους όσοι αγωνίστηκαν για την ελευθερία τους», συμπλήρωσε η γερμανίδα πολιτικός.

Η Ρωσία και η Λευκορωσία και δυτικά κράτη αντάλλαξαν στο αεροδρόμιο της Άγκυρας —στο πλαίσιο επιχείρησης άνευ προηγουμένου, με τη διευκόλυνση της τουρκικής υπηρεσίας κατασκοπείας (MİT)— συνολικά 26 κρατούμενους με πρόσωπα που φέρονταν να επιδίδονταν σε κατασκοπεία και άνδρα που εξέτιε ποινή κάθειρξης στη Γερμανία για τη δολοφονία εξόριστου Τσετσένου στο κέντρο του Βερολίνου το 2019.