ΚΟΣΜΟΣ

Καμήλες έκαναν την εμφάνισή τους στο κέντρο της Βουδαπέστης - Για την κλιματική αλλαγή

Καμήλα (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ) 

AP Photo/Laszlo Balogh

Ένα απρόσμενο θέαμα περίμενε όλους όσους βρέθηκαν στο κέντρο της Βουδαπέστης καθώς ομάδα Ούγγρων αγροτών οδήγησε την Πέμπτη (1/8) δύο καμήλες προς το υπουργείο Γεωργίας, σε μια προσπάθεια να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη για τον σοβαρό αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής στον αγροτικό τομέα της χώρας.

«Η σύνδεση μεταξύ των καμήλων και της ερήμου είναι προφανής», δήλωσε ο οργανωτής της διαμαρτυρίας Λάζλο Κούλτσαρ. «Για αυτό ακριβώς σκεφτήκαμε αυτήν την ιδέα, να χρησιμοποιήσουμε καμήλες για να επισημάνουμε την ερημοποίηση της χώρας».

Η κλιματική αλλαγή αποτελεί μια ολοένα και αυξανόμενη απειλή για την Ουγγαρία, ειδικά για την περιοχή Χομοκάτσαγκ, μια κρίσιμη αγροτική ζώνη παραγωγής καλαμποκιού, σιτηρών και ηλιοτρόπιων, προειδοποιούν οι επιστήμονες. Ο τομέας έχει υποστεί απώλειες ύψους δισεκατομμυρίων τα τελευταία χρόνια λόγω της ξηρασίας.

Οι διαδηλωτές, περίπου 60 στον αριθμό, με τη συνοδεία μουσικών και άλλων καλλιτεχνών, ζητούν η ουγγρική κυβέρνηση να εκπονήσει ένα πρόγραμμα για τη συγκράτηση και συγκέντρωση των υδάτων από τη βροχή και τις πλημμύρες και για τη χρήση τους για άρδευση κατά τη διάρκεια των περιόδων ανομβρίας.

«Αυτή τη στιγμή οι ποταμοί περιορίζονται μεταξύ των φραγμάτων, εφαρμόζουμε αυστηρά μέτρα προστασίας από τις πλημμύρες, προστατεύουμε τους εαυτούς μας από τις πλημμύρες, όμως, αντί για αυτό, θα πρέπει να διαχειριζόμαστε τις πλημμύρες», δήλωσε ο αγρότης Πέτερ Μπάλογκ.

Το 2022 μια «ιστορική» ξηρασία προκάλεσε απώλειες ύψους 1.000 δισεκατομμυρίων φιορινιών στον αγροτικό τομέα, σύμφωνα με το υπουργείο Γεωργίας.

Φέτος, η Ουγγαρία βρίσκεται αντιμέτωπη με παρόμοιες συνθήκες. Μια έκθεση της ουγγρικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, που δημοσιεύτηκε χθες, αναφέρει ότι πάνω από το 80% των εδαφών της χώρας πλήττεται από μέτριου μεγέθους ή σοβαρή ξηρασία.

Η φετινή ξηρασία έχει ήδη προκαλέσει απώλειες ύψους τουλάχιστον 240 δισεκατομμυρίων φιορινιών στα κέρδη μονάχα από την παραγωγή καλαμποκιού, δήλωσε ο οικονομολόγος Γιόργκι Ράσκο στο τηλεοπτικό δίκτυο RTL.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης