ΚΟΣΜΟΣ

Ανταλλαγή κρατουμένων: Ο ρώσος «δολοφόνος του Tiergarten» απελευθερώνεται από το Βερολίνο

Αν και συνεχίζει να μην κάνει καμία δήλωση το Κρεμλίνο, οι ανταλλαγές κρατουμένων με χώρες της Δύσης έχουν ξεκινήσει AP Photo/Pavel Bednyakov

Ο Βαντίμ Κράζικοφ, γνωστός και ως «δολοφόνος του Tiergarten», ο οποίος το 2019 δολοφόνησε στο κέντρο του Βερολίνου έναν Γεωργιανό που είχε λάβει μέρος στον Δεύτερο Πόλεμο της Τσετσενίας, περιλαμβάνεται, σύμφωνα με την BILD, στην ανταλλαγή κρατουμένων που συμφωνήθηκε μεταξύ Ρωσίας και Δύσης.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, ο 58χρονος Κράζικοφ, ο οποίος εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης για τη δολοφονία του Ζελιμχάν Κανγκοσβίλι στις 23 Αυγούστου του 2019 στο πάρκο Tiergarten του Βερολίνου, κατ΄εντολήν της ρωσικής μυστικής υπηρεσίας FSB, βρίσκεται ήδη καθ' οδόν προς τη Ρωσία.

Μετά τη σύλληψή του από τις γερμανικές αρχές, είχαν αυξηθεί οι συλλήψεις δυτικών πολιτών στη Ρωσία, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν ως διαπραγματευτικά όπλα, επισημαίνει η BILD.

Η εφημερίδα σημειώνει ακόμη ότι δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί η πληροφορία ότι μεταξύ των υπό ανταλλαγή κρατουμένων βρίσκεται και ο Γερμανός πρώην υγειονομικός υπάλληλος του Ερυθρού Σταυρού Ρίκο Κρίγκερ, ο οποίος καταδικάστηκε πρόσφατα σε θάνατο από δικαστήριο του Μινσκ με κατηγορίες για τρομοκρατία, για να του δοθεί μόλις προχθές χάρη από τον πρόεδρο της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο.

Η Frankfurter Allgemeine Zeitung μεταδίδει επίσης ότι ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς θα τοποθετηθεί απόψε σε σχέση με την «ιστορική» ανταλλαγή κρατουμένων, ενώ θα υποδεχθεί ο ίδιος τους Γερμανούς οι οποίοι θα αφεθούν ελεύθεροι.

Και Αμερικανό δημοσιογράφο και πεζοναύτη

Νωρίτερα σήμερα (2/8) η Μόσχα έδωσε εντολή απελευθέρωσης για τον δημοσιογράφο της Wall Street Journal, Έβαν Γκέρσκοβιτς και τον πρώην πεζοναύτη των ΗΠΑ, Πολ Γουίλαν, στο πλαίσιο μιας μεγάλης ανταλλαγής κρατουμένων με τις ΗΠΑ.

Οι άνδρες, που φυλακίστηκαν στη Ρωσία με κατηγορίες κατασκοπείας που αρνούνται οι ίδιοι και οι ΗΠΑ, κατευθύνονται προς προορισμούς εκτός Ρωσίας, σύμφωνα με το Bloomberg.

Ο Γκέρσκοβιτς συνελήφθη τον Μάρτιο του 2023 ενώ έκανε ρεπορτάζ στην πόλη Εκατερίνενμπουργκ και τον περασμένο μήνα καταδικάστηκε σε 16 χρόνια φυλάκιση για κατασκοπεία. Ο ίδιος δήλωσε αθώος και η Wall Street Journal και η κυβέρνηση των ΗΠΑ απέρριψαν τις κατηγορίες ως ανοησίες.

Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους θα επιστρέψουν στη Ρωσία αιχμαλώτους που κρατούν στο πλαίσιο της συμφωνίας.

Άγνωστη η τύχη του Βλαντίμιρ Καρά Μουρζά

Η υπηρεσία φυλακών, FSIN δήλωσε την Τετάρτη (31/7) ότι ο Καρά- Μουρζά μεταφέρθηκε από την αποικία κρατουμένων ΙΚ-16 που βρίσκεται στο Ομσκ σε άλλο προορισμό, χωρίς ωστόσο να τον προσδιορίσει.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι πιέσεις προς τη βρετανική κυβέρνηση να διασφαλιστεί του διπλού υπηκόου Ρωσίας-Βρετανίας Μουρζά είναι μεγάλες. Αν και η Βρετανία δεν συμμετέχει σε ανταλλαγές κρατουμένων εκτιμάται ότι ίσως οι Βρετανοί ζήτησε από τους Αμερικανούς να το συμπεριλάβουν στην ανταλλαγή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης