ΚΟΣΜΟΣ

Η Ρωσία απελευθέρωσε τον δημοσιογράφο της WSJ Έβαν Γκέρσκοβιτς

Ο δημοσιογράφος της Wall Street Journal, Έβαν Γκέρκοβιτς

AP Photo/Dmitri Lovetsky

Η Ρωσία απελευθέρωσε τον δημοσιογράφο της Wall Street Journal, Έβαν Γκέρσκοβιτς και τον πρώην πεζοναύτη των ΗΠΑ, Πολ Γουίλαν, στο πλαίσιο μιας μεγάλης ανταλλαγής κρατουμένων με τις ΗΠΑ.

Οι άνδρες, που φυλακίστηκαν στη Ρωσία με κατηγορίες κατασκοπείας που αρνούνται οι ίδιοι και οι ΗΠΑ, κατευθύνονται προς προορισμούς εκτός Ρωσίας, σύμφωνα με το Bloomberg.

Ο Γκέρσκοβιτς συνελήφθη τον Μάρτιο του 2023 ενώ έκανε ρεπορτάζ στην πόλη Εκατερίνενμπουργκ και τον περασμένο μήνα καταδικάστηκε σε 16 χρόνια φυλάκιση για κατασκοπεία. Ο ίδιος δήλωσε αθώος και η Wall Street Journal και η κυβέρνηση των ΗΠΑ απέρριψαν τις κατηγορίες ως ανοησίες.

Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους θα επιστρέψουν στη Ρωσία αιχμαλώτους που κρατούν στο πλαίσιο της συμφωνίας.

Το Fox News μετέδωσε ότι ο φυλακισμένος δημοσιογράφος της Wall Street Journal Έβαν Γκέρσκοβιτς πρόκειται να επιστρέψει στις ΗΠΑ στο πλαίσιο ανταλλαγής κρατουμένων, πιθανόν αργότερα σήμερα Πέμπτη (1/8).

Ελεύθερος αφέρθηκε και ο Ρωσοβρετανός Βλαντίμιρ Καρά Μουρζά.

Η υπηρεσία φυλακών, FSIN δήλωσε την Τετάρτη (31/7) ότι ο Καρά- Μουρζά μεταφέρθηκε από την αποικία κρατουμένων ΙΚ-16 που βρίσκεται στο Ομσκ σε άλλο προορισμό, χωρίς ωστόσο να τον προσδιορίσει.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι πιέσεις προς τη βρετανική κυβέρνηση να διασφαλιστεί του διπλού υπηκόου Ρωσίας-Βρετανίας Μουρζά είναι μεγάλες. Αν και η Βρετανία δεν συμμετέχει σε ανταλλαγές κρατουμένων εκτιμάται ότι ίσως οι Βρετανοί ζήτησε από τους Αμερικανούς να το συμπεριλάβουν στην ανταλλαγή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης