ΚΟΣΜΟΣ

Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι «εξουδετέρωσε» τον στρατιωτικό ηγέτη της Χαμάς, Μοχάμεντ Ντέιφ

Ο στρατιωτικός ηγέτης της Χαμάς, Μοχάμεντ Ντέιφ

Israel Defense Forces via AP

Ο Μοχάμεντ Ντέιφ, διοικητής της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς, σκοτώθηκε σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στη νότια Λωρίδα της Γάζας τον περασμένο μήνα, επιβεβαίωσαν οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις.

Ο Ντέιφ έγινε στόχος επίθεσης σε ένα συγκρότημα που ανήκε στον Ραφάα Σάλαμεχ, τον διοικητή της ταξιαρχίας Χαν Γιουνίς της Χαμάς, στις 13 Ιουλίου.

Μια ημέρα αργότερα, ο θάνατος του Σάλαμεχ επιβεβαιώθηκε από τον στρατό, αλλά οι IDF δήλωσαν ότι δεν είχαν τελικές πληροφορίες σχετικά με τον Ντέιφ.

Οι Ισραηλινές Αμυντικές δυνάμεις εκτιμούσαν ότι οι πληροφορίες τους που έδειχναν ότι ο Ντέιφ έφτασε σε ένα συγκρότημα που ανήκε στον Σαλαμέχ ήταν εξαιρετικά ακριβείς και ότι το ζευγάρι ήταν μαζί στο κτήριο που αποτέλεσε στόχο πολλαπλών επιθέσεων.

Τα ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη περιπολούσαν στο συγκρότημα επί μισή ημέρα πριν από την εκτέλεση του πλήγματος, αφού οι IDF είχαν τις πρώτες ενδείξεις ότι ο Ντέιφ είχε συναντηθεί με τον Σαλαμέχ.

Μόλις επιβεβαιώθηκε από τον στρατό η πληροφορία ότι ο Deif είχε φθάσει στο συγκρότημα, δόθηκε στα αεροσκάφη η εντολή για το χτύπημα, το οποίο εκτελέστηκε μέσα σε λίγα λεπτά.

Βίντεο από τον βομβαρδισμό που σκότωσε τον Ντέιφ

Στο μεταξύ ο ισραηλινός στρατός δημοσίευσε το χτύπημα που τελικά σκότωσε τον στρατιωτικό ηγέτη της Χαμάς.

Γκάλαντ: Μεγάλο βήμα για την εξάλειψη της Χαμάς η εξουδετέρωση του Ντέιφ

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Γιόαβ Γκάλαντ σε δήλωσή του είπε πως η επιβεβαίωση της δολοφονίας του στρατιωτικού διοικητή της Χαμάς Μοχάμεντ Ντέιφ είναι ένα «μεγάλο βήμα» προς την εξάλειψη της τρομοκρατικής ομάδας.

«Η δολοφονία του κύριου δολοφόνου Μοχάμεντ Ντέιφ, του «Μπιν Λάντεν της Γάζας», στις 13 Ιουλίου 2024, είναι ένα μεγάλο βήμα στο δρόμο για την εξάλειψη της Χαμάς ως στρατιωτικής και κυβερνητικής οργάνωσης και για την επίτευξη των στόχων του πολέμου» έγραψε στο X (πρώην Twitter).

Χιλιάδες στους δρόμους της Τεχεράνης για την κηδεία Χανίγια

Η ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού γίνεται την ώρα που στην Τεχεράνη τελέστηκε η κηδεία του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, ο οποίος σκοτώθηκε χθες, Τετάρτη, στην ιρανική πρωτεύουσα, σε χτύπημα που αποδίδεται στο Ιραήλ.

Ο ανώτατος ηγέτης της Ισλαμικής Δημοκρατίας, ο αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, χοροστάτησε των δεήσεων στη μνήμη του Ισμαήλ Χανίγια, τον οποίο εξήρε ως «εξαιρετικό μαχητή της παλαιστινιακής αντίστασης». Δίπλα του στεκόταν ο νέος πρόεδρος της χώρας Μασουντ Πεζεσκιαν.

Πλήθος κόσμου, κρατώντας παλαιστινιακές σημαίες ή πορτρέτα του Χανίγια, συγκεντρώθηκαν στην καρδιά της πόλης για την κηδεία του.

Στη Βηρυτό η κηδεία του Σουκρ

Εν τω μεταξύ, στον Λίβανο θα γίνει η κηδεία του διοικητή της Χεζμπολάχ Φουάντ Σουκρ, δύο ημέρες αφότου σκοτώθηκε σε ισραηλινό χτύπημα σε πολυκατοικία στη Βηρυτό που σκότωσε επίσης τρεις γυναίκες και δύο παιδιά και τραυμάτισε δεκάδες άλλους.

Στην κηδεία αναμένεται να μιλήσει ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα. Ο Σουκρ ήταν σύμβουλος του Νασράλα, σύμφωνα με πηγές της Χεζμπολάχ. Το Ισραήλ τον είχε κατηγορήσει για ένα χτύπημα που σκότωσε 12 παιδιά στα κατεχόμενα Υψίπεδα του Γκολάν το Σάββατο, κάτι που η Χεζμπολάχ αρνήθηκε.

Η σορός του Σουκρ βρέθηκε κάτω από τα ερείπια το απόγευμα της Τετάρτης, δήλωσαν δύο λιβανικές πηγές ασφαλείας, σχεδόν 24 ώρες μετά το χτύπημα που τον σκότωσε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης