ΚΟΣΜΟΣ

Έκκληση Μπλίνκεν για αποκλιμάκωση στη Μέση Ανατολή - «Είναι προς το συμφέρον όλων»

Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Αντονι Μπλινκεν

AP Photo/Vadim Ghirda, Pool

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν προέτρεψε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη στη Μέση Ανατολή να μην προβούν σε «ενέργειες κλιμάκωσης» μια ημέρα μετά τη δολοφονία του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια.

«Αυτή τη στιγμή, ο δρόμος που ακολουθεί η περιοχή είναι προς περισσότερες συγκρούσεις, περισσότερη βία, περισσότερα δεινά, περισσότερη ανασφάλεια. Και είναι κρίσιμο να σπάσουμε αυτόν τον κύκλο. Και αυτό ξεκινά με μια κατάπαυση του πυρός», είπε ο Άντονι Μπλίνκεν.

«Για να φτάσουμε εκεί, απαιτείται από όλα τα μέρη να σταματήσουν να λαμβάνουν οποιεσδήποτε ενέργειες κλιμάκωσης», τόνισε.

Ο Μπλίνκεν είπε ότι δεν μπορούσε να προβλέψει την επίδραση «οποιουδήποτε γεγονότος στο τι θα ακολουθήσει», αλλά «η κατάπαυση του πυρός για να τερματιστεί η σύγκρουση στη Γάζα για να επιφέρει ηρεμία στο βορρά, μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου» ήταν προς το συμφέρον όλων.

Όλα τα μέρη πρέπει να βρουν «λόγους για να καταλήξουν σε συμφωνία, όχι να αναζητούν λόγους για να καθυστερήσουν ή να πουν "όχι" στη συμφωνία», είπε.

Ο Μπλίνκεν είπε ότι συνομιλεί με τους συναδέλφους του σε όλη την περιοχή τις τελευταίες 24 ώρες και όλοι επικεντρώθηκαν στην επίτευξη κατάπαυσης του πυρός.

Εξέφρασε επίσης τη βεβαιότητα ότι μια συμφωνία θα μπορούσε ακόμα να επιτευχθεί επειδή είναι «επιτακτική ανάγκη να το κάνουμε».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης