ΚΟΣΜΟΣ

Κηδεία Χανίγια: Χιλιάδες στους δρόμους της Τεχεράνης - Ο Χαμενεΐ χοροστατεί της τελετής

Χιλιάδες Ιρανοί ακολουθούν το φορτηγό που μεταφέρει τα φέρετρα του ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια και του σωματοφύλακά του

(AP Photo/Vahid Salemi)

«Βαρύ» είναι το κλίμα στην Τεχεράνη, όπου πλήθος κόσμου, κρατώντας παλαιστινιακές σημαίες ή πορτρέτα του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια, έχει συγκεντρωθεί στην καρδιά της πόλης για την κηδεία του.

Ο ανώτατος ηγέτης της Ισλαμικής Δημοκρατίας, ο αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, χοροστάτησε των δεήσεων στη μνήμη του Ισμαήλ Χανίγια, τον οποίο εξήρε ως «εξαιρετικό μαχητή της παλαιστινιακής αντίστασης». Δίπλα του στεκόταν ο νέος πρόεδρος της χώρας Μασουντ Πεζεσκιαν.

Σε πλάνα της κρατικής τηλεόρασης φαίνονται τα φέρετρα του Χανίγια και του σωματοφύλακά του, που τοποθετήθηκαν σε ένα φορτηγό, το οποίο διέσχισε το δρόμο προς την πλατεία Αζάντι στην Τεχεράνη, με το πλήθος να τους ραίνει με λουλούδια, καλώντας για εκδίκηση και φωνάζοντας «θάνατο στο Ισραήλ».

Η τελετή άνοιξε με ομιλία του προέδρου του κοινοβουλίου του Ιράν, Μοχάμεντ Μπαγκέρ Γκαλίμπαφ. «Ο μάρτυρας Ισμαήλ Χανίγια ήταν η φωνή του παλαιστινιακού λαού σε όλο τον κόσμο. Δεν ήταν μόνο ηγέτης. Ήταν ο σοφός άνθρωπος», είπε και πρόσθεσε ότι η δολοφονία του δεν θα μείνει αναπάντητη.

«Η απάντησή μας θα είναι εκεί. Στη σωστή στιγμή και στο σωστό μέρος. Είναι δύσκολο για εμάς που στοχοποίησαν και δολοφόνησαν τον φιλοξενούμενο μας στο έδαφός μας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μετά την κηδεία που τελέστηκε στο Πανεπιστήμιο της Τεχεράνης, τα λείψανα του Χανίγια πρόκειται να μεταφερθούν στο Κατάρ, όπου θα ταφούν αύριο, Παρασκευή.

Στη Βηρυτό η κηδεία του Σουκρ

Εν τω μεταξύ, στον Λίβανο θα γίνει η κηδεία του διοικητή της Χεζμπολάχ Φουάντ Σουκρ, δύο ημέρες αφότου σκοτώθηκε σε ισραηλινό χτύπημα σε πολυκατοικία στη Βηρυτό που σκότωσε επίσης τρεις γυναίκες και δύο παιδιά και τραυμάτισε δεκάδες άλλους.

Στην κηδεία αναμένεται να μιλήσει ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα. Ο Σουκρ ήταν σύμβουλος του Νασράλα, σύμφωνα με πηγές της Χεζμπολάχ. Το Ισραήλ τον είχε κατηγορήσει για ένα χτύπημα που σκότωσε 12 παιδιά στα κατεχόμενα Υψίπεδα του Γκολάν το Σάββατο, κάτι που η Χεζμπολάχ αρνήθηκε.

Η σορός του Σουκρ βρέθηκε κάτω από τα ερείπια το απόγευμα της Τετάρτης, δήλωσαν δύο λιβανικές πηγές ασφαλείας, σχεδόν 24 ώρες μετά το χτύπημα που τον σκότωσε.

Εντείνονται οι ανησυχίες εξάπλωσης του πολέμου

Η δολοφονία του γραμματέα του Πολιτικού Γραφείου της Χαμάς στην Τεχεράνη, καθώς επίσης και το ισραηλινό πλήγμα που σκότωσε ηγέτη του στρατιωτικού βραχίονα της λιβανικής Χεζμπολάχ, Φουάντ Σουκρ, κοντά στη Βηρυτό, επέτειναν την ανησυχία πως θα εξαπλωθεί ο πόλεμος που μαίνεται στη Λωρίδα της Γάζας επί 300 ημέρες ανάμεσα στο Ισραήλ, ορκισμένο εχθρό του Ιράν, και τη Χαμάς, που υποστηρίζεται από την Ισλαμική Δημοκρατία.

Καθώς οι προσπάθειες μεσολάβησης απέτυχαν μετά τα τέλη Νοεμβρίου, ο πόλεμος ανεβάζει κατακόρυφα την ένταση στη Μέση Ανατολή, ανάμεσα στο Ισραήλ και τον βασικό του σύμμαχο, τις ΗΠΑ, από τη μια, κι από την άλλη το Ιράν και τους συμμάχους του στον Λίβανο, στην Υεμένη, στο Ιράκ και στη Συρία.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε χθες βράδυ πως καταφέρθηκαν «σκληρά πλήγματα» στους «εχθρούς» της χώρας του τα τελευταία 24ωρα, αναφερόμενος ονομαστικά στον Φουάντ Σουκρ — αλλά όχι στην επίθεση στην Τεχεράνη.

Ο πιθανός διάδοχος του Χανίγια

Ο πιο πιθανός διάδοχος του Χανίγια είναι ο Χάλεντ Μεσάαλ, ο εξόριστος αναπληρωτής του που ζει στο Κατάρ, είπαν αναλυτές και αξιωματούχοι της Χαμάς.

Έγινε γνωστός σε όλο τον κόσμο το 1997, όταν Ισραηλινοί πράκτορες του χορήγησαν δηλητήριο σε μια αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας σε έναν δρόμο έξω από το γραφείο του στην πρωτεύουσα της Ιορδανίας, το Αμμάν, όπως αναφέρει το Reuters.

Ο Μεσάαλ, 68 ετών, έγινε ο πολιτικός ηγέτης της Χαμάς στην εξορία ένα χρόνο πριν το Ισραήλ προσπαθήσει να τον εξοντώσει, μια θέση που του επέτρεψε να εκπροσωπεί την παλαιστινιακή οργάνωση σε συναντήσεις με ξένες κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο, ανεμπόδιστος από τους αυστηρούς ισραηλινούς ταξιδιωτικούς περιορισμούς που επηρέαζαν άλλους αξιωματούχους της Χαμάς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης