ΚΟΣΜΟΣ

Το Ισραήλ δεν προσκλήθηκε στην τελετή για την επέτειο από τη ρίψη της ατομικής βόμβας στο Ναγκασάκι

Το άγαλμα της ειρήνης αντανακλάται στο νερό στο πάρκο ειρήνης στο Ναγκασάκι, στην Ιαπωνία (Φωτογραφία ατρχείου)

(AP Photo/Eugene Hoshiko)

Το Ισραήλ δεν θα προσκληθεί στη φετινή τελετή ειρήνης της 9ης Αυγούστου για τον εορτασμό της επετείου από τη ρίψη της ατομικής βόμβας στο Ναγκασάκι το 1945, δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης στα τοπικά ΜΜΕ την Τετάρτη.

Η απόφαση έρχεται σε αντίθεση με εκείνη της Χιροσίμα, οι Αρχές της οποίας είπαν στο CNNi τον περασμένο μήνα ότι δεν είχαν καμία πρόθεση να ανακαλέσουν την πρόσκληση του Ισραήλ για τη δική τους ειρηνευτική εκδήλωση, παρά τις εκκλήσεις να παραγκωνιστεί η χώρα.

Και οι δύο πόλεις δέχονταν πιέσεις από ακτιβιστές και ομάδες επιζώντων βομβών να αποκλείσουν το Ισραήλ λόγω των ενεργειών του στη Γάζα, όπου δεκάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από τότε που οι Ισραηλινοί άρχισαν να στοχεύουν την μαχητική οργάνωση Χαμάς μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου.

Ο δήμαρχος του Ναγκασάκι Σίρο Σουζούκι είπε στους δημοσιογράφους την Τετάρτη 31/07 ότι ο αποκλεισμός του Ισραήλ οφείλεται σε ανησυχίες για την ασφάλεια και δεν ήταν πολιτική απόφαση.

«Θα ήθελα να τονίσω ότι αυτή η απόφαση δεν βασίστηκε σε πολιτικούς λόγους, αλλά στην επιθυμία μας να πραγματοποιήσουμε την τελετή μνήμης των θυμάτων των ατομικών βομβών σε ειρηνική και επίσημη ατμόσφαιρα και να διασφαλίσουμε ότι η τελετή θα κυλήσει ομαλά», είπε, χαρακτηρίζοντας την απόφαση «δύσκολη».

Κάθε χρόνο διπλωμάτες προσκαλούνται σε τελετές ειρήνης και στις δύο πόλεις, που πραγματοποιούνται με διαφορά λίγων ημερών η μία από την άλλη, για να εκφράσουν συμβολικά τη σημασία της ειρήνης και τους κινδύνους από την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων.

Η ετήσια τελετή ειρήνης της Χιροσίμα είναι η μεγαλύτερη από τις δύο και εκπρόσωποι από 115 χώρες και την Ευρωπαϊκή Ένωση πρόκειται να παραστούν φέτος.

«Λυπηρή η απόφαση»

Σε μια ανάρτηση στο X, ο πρεσβευτής του Ισραήλ στην Ιαπωνία, Γκιλάντ Κοέν περιέγραψε την απόφαση του Ναγκασάκι ως «λυπηρή», προσθέτοντας ότι «στέλνει ένα λάθος μήνυμα στον κόσμο».

«Το Ισραήλ ασκεί πλήρως το δικαίωμα και την ηθική του υποχρέωση να υπερασπιστεί τον εαυτό του και τους πολίτες του και θα συνεχίσει να το κάνει. Δεν υπάρχει σύγκριση μεταξύ του Ισραήλ, το οποίο δέχεται βάναυση επίθεση από τρομοκρατικές οργανώσεις και οποιασδήποτε άλλης σύγκρουσης, οποιαδήποτε απόπειρα να παρουσιαστεί διαφορετικά αλλοιώνει την πραγματικότητα», είπε.

Μια αμφιλεγόμενη πρόσκληση

Αξιωματούχοι του Ναγκασάκι είχαν εκφράσει νωρίτερα την απροθυμία τους να προσκαλέσουν το Ισραήλ στην εκδήλωση.

Τον Ιούνιο, ο Σουζούκι έστειλε επιστολή στο Ισραήλ καλώντας για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, αφήνοντας «στον αέρα» την πρόσκληση για την τελετή, λόγω του κινδύνου «απροσδόκητων καταστάσεων» όπως διαδηλώσεις, σύμφωνα με το Kyodo News.

Την Τετάρτη, ο Σουζούκι είπε ότι δεν είχε δει καμία αλλαγή τις τελευταίες εβδομάδες που θα μείωναν τον κίνδυνο ώστε να προσκαλέσει το Ισραήλ.

Οι Αρχές της Χιροσίμα δεν φαίνεται να έχουν τις ίδιες ανησυχίες για την ασφάλεια, παρά το γεγονός ότι έχουν παραγκωνίσει τη Ρωσία και τη Λευκορωσία για να «να διασφαλιστεί ότι η τελετή θα κυλήσει ομαλά», σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης