ΚΟΣΜΟΣ

Μυστηριώδης εξαφάνιση από φυλακή στη Σιβηρία του επικριτή του Πούτιν, Βλαντιμίρ Καρά Μουρζά

Μυστηριώδης εξαφάνιση από φυλακή στη Σιβηρία του επικριτή του Πούτιν, Βλαντιμίρ Καρά Μουρζά

O Βλαντιμίρ Καρά Μουρζά (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ)

AP Photo, File)

Ο Βλαντίμιρ Καρά- Μουρζά από τους πιο σφοδρούς επικριτές του Κρεμλίνου, ο οποίος έχει ρωσική και βρετανική υπηκοότητα και έχει καταδικασθεί για προδοσία σε 25 χρόνια φυλάκιση, εξαφανίστηκε χωρίς να είναι γνωστή η τύχη του.

Η υπηρεσία φυλακών της Ρωσίας (FSIN) δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι μεταφέρθηκε από τη φυλακή στην οποία κρατείτο στη Σιβηρία κάπου αλλού.

Η δήλωσε ότι ο Καρά- Μουρζά μεταφέρθηκε από την αποικία κρατουμένων ΙΚ-16 που βρίσκεται στο Ομσκ σε άλλο προορισμό, χωρίς ωστόσο να τον προσδιορίσει.

Ορισμένοι Ρώσοι αντιφρονούντες και άνθρωποι που έχουν καταδικαστεί για την αντίθεσή τους στον πόλεμο της Μόσχας στην Ουκρανία εξαφανίστηκαν από τις ρωσικές φυλακές τις τελευταίες ημέρες, κάτι που σύμφωνα με ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αποτελεί πιθανό σημάδι ότι μια ανταλλαγή κρατουμένων με τη Δύση μπορεί να είναι κοντά.

Ο επικριτής του Κρεμλίνου Βλαντιμίρ Καρά-Μουρζά απομακρύνθηκε από τη φυλακή του στη Σιβηρία και μεταφέρεται αλλού, ανέφερε την Τετάρτη το Reuters, επικαλούμενο την υπηρεσία φυλακών της Ρωσίας.

Ο Καρά-Μουρζά επρόκειτο να παραστεί σε δικαστική ακρόαση στο Ομσκ την Πέμπτη (1/8).

Ο ανεξάρτητος ραδιοτηλεοπτικός φορέας TV Rain ανέφερε νωρίτερα την Τετάρτη ότι ο δικηγόρος του ακτιβιστή δεν μπορούσε να συναντηθεί μαζί του τις τελευταίες ημέρες.

Ο Καρά-Μούρζα, διπλός υπήκοος Ρωσίας-Βρετανίας, νοσηλεύτηκε νωρίτερα αυτόν τον μήνα. Ο δικηγόρος του Βαντίμ Προχόροφ δήλωσε ότι ο πελάτης του «πάσχει από σοβαρή χρόνια ασθένεια που τον εμποδίζει να εκτίσει την ποινή του σε σωφρονιστική αποικία».

Ο Καρά-Μουρζά συνελήφθη τον Απρίλιο του 2022 αφού επέκρινε δημόσια την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και πίεσε τις δυτικές χώρες να επιβάλουν κυρώσεις κατά του Κρεμλίνου.