ΚΟΣΜΟΣ

Έκτακτη σύσκεψη του συμβουλίου ασφαλείας του Ισραήλ για τα πιθανά αντίποινα από Χαμάς και Χεζμπολάχ

Έκτακτη σύσκεψη του συμβουλίου ασφαλείας του Ισραήλ για τα πιθανά αντίποινα από Χαμάς και Χεζμπολάχ

O Μπενιαμίν Νετανιάχου 

AP Photo/Ohad Zwigenberg

Σε εξέλιξη είναι έκτακτη σύσκεψη του συμβουλίου ασφαλείας του Ισραήλ με απόφαση του Μπενιαμίν Νετανιάχου για να συζητηθούν τα πιθανά αντίποινα της Χεζμπολάχ και του Ιράν στις δολοφονίες με διαφορά λίγων ωρών των ηγετικών στελεχών της Χαμάς και της υποστηριζόμενης από το Ιράν οργάνωσης με έδρα το Λίβανο εν μέσω φόβων για ανάφλεξη τη Μέση Ανατολή.   

Επίσημα η κυβέρνηση του Ισραήλ δεν έχει σχολιάσει τη δολοφονία του επικεφαλής της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια στο Ιράν, αλλά η είδηση του θανάτου του χαιρετίστηκε από τους Ισραηλινούς που την είδαν ως ένα σημαντικό επίτευγμα στον πόλεμο κατά της παλαιστινιακής ισλαμιστικής ομάδας.

Το μόνο που έκανε το γραφείο Τύπου της κυβέρνησης ήταν ότι δημοσίευσε στο Facebook μια εικόνα του Χανίγια με τη λέξη «εξοντώθηκε» κολλημένη στο μέτωπό του.

Σχολιαστές και εμπειρογνώμονες προβληματίστηκαν για το πώς οργανώθηκε αυτή η δολοφονία του Χανίγια, ενώ παράλληλα έκαναν εικασίες για το πώς θα μπορούσε να επηρεάσει τον πόλεμο στη Γάζα και τις πιθανότητες επίτευξης συμφωνίας απελευθέρωσης ομήρων.

«Πρόκειται για ένα εκπληκτικό επίτευγμα των πληροφοριών που συνδέονται με επιχειρήσεις, οι οποίες οδηγούν στο αποτέλεσμα», δήλωσε ο Άμος Γκιλάντ, πρώην ανώτερος αξιωματούχος της Άμυνας, στο Κανάλι 12. «Όσον αφορά την απόδοση μπορούμε να πούμε ότι ήταν εντυπωσιακή, όποιος και αν την πραγματοποίησε».

Το Ιράν και η Χαμάς απείλησαν με αντίποινα, αλλά για πολλούς, το χτύπημα στους ορκισμένους εχθρούς του Ισραήλ χαιρετίστηκε ως μια πιθανή ώθηση στις πιθανότητες τερματισμού του πολέμου.

«Νομίζω ότι είναι καλά νέα, τόσο η δολοφονία του Χανίγια όσο και η δολοφονία του νούμερο δύο της Χεζμπολάχ χθες. Είναι καλά νέα για το Ισραήλ, για τον κόσμο. Ελπίζω ότι θα συμβάλει επίσης στο τέλος του πολέμου και στην απελευθέρωση των ομήρων», δήλωσε ο Ειτάν Γκιουρέλ, 72 ετών, στο Τελ Αβίβ.

Φόβοι για έναν ολοκληρωτικό πόλεμο στη Μέση Ανατολή

Η δολοφονία του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια στην Τεχεράνη, αποτελεί μια μεγάλη κλιμάκωση που εντείνει τους φόβους για έναν ολοκληρωτικό πόλεμο στη Μέση Ανατολή.

Πρόκειται για ένα σημαντικό πλήγμα για τη Χαμάς, καθώς εξουδετερώθηκε το πλέον προβεβλημένο δημόσιο πρόσωπο της που ηγήθηκε των πολιτικών επιχειρήσεων της ομάδας ενώ ζούσε στο εξωτερικό, αναφέρει ανάλυση του CNNi.

Σε ανακοίνωσή της, η Χαμάς κατηγόρησε το Ισραήλ ότι έβαλε στο στόχαστρο τον Χανίγια και τον σωματοφύλακά του σε ένα «χτύπημα» στο σημείο που διέμενε στην Τεχεράνη, μετά τη συμμετοχή του στην ορκωμοσία του νέου Ιρανού προέδρου την Τρίτη.

Ο ισραηλινός στρατός είπε στο CNNi ότι δεν απαντά σε δημοσιεύματα ξένων μέσων ενημέρωσης. Σε ανακοίνωσή του αργότερα είπε ότι «αξιολογούσε την κατάσταση».

Αντίθετα, το Ισραήλ επιβεβαίωσε ότι πραγματοποίησε ένα χτύπημα στη Βηρυτό του Λιβάνου την Τρίτη που σκότωσε τον ανώτερο στρατιωτικό διοικητή της Χεζμπολάχ, τον οποίο κατηγόρησε για μια θανατηφόρα επίθεση στα κατεχόμενα από το Ισραήλ Υψίπεδα του Γκολάν. Η δολοφονία του Φουάντ Σουκρ ήταν η πιο σοβαρή ισραηλινή κλιμάκωση από τότε που ξεκίνησαν οι αντιπαραθέσεις μεταξύ της Χεζμπολάχ και του Ισραήλ στις 8 Οκτωβρίου.

Δεν είναι σαφές πότε ακριβώς σκοτώθηκε ο Χανίγια, ένας βασικός συνομιλητής με τους Αιγύπτιους και τους μεσολαβητές του Κατάρ στις συνεχιζόμενες συνομιλίες για τους ομήρους και την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

Το κρατικό μέσο IRNA ανέφερε ότι το χτύπημα σημειώθηκε γύρω στις 2 τα ξημερώματα τοπική ώρα με ένα «κατευθυνόμενο βλήμα».

Η δολοφονία έρχεται σε μια ιδιαίτερα δύσκολη στιγμή για τη Μέση Ανατολή, με τις κλιμακούμενες αντιπαραθέσεις μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ να απειλούν να επεκταθούν σε έναν ευρύτερο περιφερειακό πόλεμο και καθώς η Χαμάς συνεχίζει να πολεμά τον ισραηλινό στρατό στη Γάζα.