ΚΟΣΜΟΣ

Βενετία κατά Υπερτουρισμού: Στα 25 άτομα τα γκρουπ ενώ απαγορεύει τα μεγάφωνα - Πρόστιμα έως 500€

Επιβολή διοδίων σε όσους τουρίστες έρχονται αυθημερόν στη Βενετία επέβαλαν οι αρχές της πόλης

EPA/ANDREA MEROLA

Εκτακτα μέτρα παίρνει προκειμένου να περιορίσει το φαινόμενο του Υπερτουρισμού η Βενετία: Από σήμερα (31/7) περιορίζει τα τουριστικά γκρουπ στα 25 άτομα σε μια ακόμα προσπάθεια να περιορίσει τον αντίκτυπο από τα πλήθη επισκεπτών στην πόλη.

Υπενθυμίζεται ότι, κατά κανόνα, ένα τουριστικό λεωφορείο μεταφέρει πενήντα επιβάτες.

Στόχος είναι να μειωθούν οι ουρές και η πολυκοσμία στα διάφορα στενά δρομάκια της Βενετίας.

Οι τοπικές αρχές θα απαγορεύσουν επίσης τη χρήση μεγαφώνων από ξεναγούς στο πλαίσιο μέτρων που στόχο έχουν να «προστατεύσουν την ηρεμία των κατοίκων» και να διασφαλίσουν ότι οι πεζοί μπορούν να κινηθούν με μεγαλύτερη ελευθερία.

Για όσους δεν συμμορφωθούν με αυτά τα νέα μέτρα, που αρχικά σχεδιαζόταν να τεθούν σε ισχύ τον Ιούνιο αλλά καθυστέρησαν έως τις αρχές Αυγούστου, θα βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμα από 25 έως 500 ευρώ.

Οι περιορισμοί καλύπτουν το κέντρο της πόλης καθώς και στα μεγαλύτερα νησιά της λιμνοθάλασσας της Βενετίας Μουράνο, Μπουράνο και Τορτσέλο.

Αρχικά, τα μέτρα είχε προγραμματιστεί να μπουν σε ισχύ τον Ιούνιο αλλά ο δήμος της πρωτεύουσας του Βένετο έδωσε δίμηνη παράταση.

«Με τον τρόπο αυτό, ευνοούμε τον βιώσιμο τουρισμό και ρυθμίζουμε τα οργανωμένα γκρουπ», δήλωσε η αντιδήμαρχος υπεύθυνη για την ασφάλεια, Ελιζαμπέτα Πέσε.

Διαβούλευση για τα διόδια

Τον Απρίλιο, η Βενετία έγινε η πρώτη πόλη στον κόσμο που εισήγαγε σύστημα πληρωμών για τους τουρίστες σε ένα πείραμα με στόχο να αποθαρρύνει τους ημερήσιους επισκέπτες από το φθάνουν εκεί κατά τις περιόδους αιχμής.

Το πιλοτικό πρόγραμμα, το οποίο παρακολούθησαν στενά άλλοι δημοφιλείς ευρωπαϊκοί προορισμοί, διήρκησε μόλις 29 ημέρες και έληξε τον Ιούλιο, ανοίγοντας τον δρόμο για μια περίοδο διαβούλευσης προκειμένου να αποφασιστεί πώς θα προχωρήσει το σχέδιο αυτό στο μέλλον.

Υπάρχουν, ωστόσο, εξαιρέσεις στους κανόνες για τα τουριστικά γκρουπ. Παιδιά έως 2 ετών δεν περιλαμβάνονται στην καταμέτρηση και ο περιορισμός αίρεται για τους φοιτητές που επισκέπτονται την πόλη ή βρίσκονται σε εκπαιδευτικό ταξίδι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης