ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την απομάκρυνση των αδέσποτων

Τουρκία: Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την απομάκρυνση των αδέσποτων

Φωτογραφία αρχείου

Εurokinissi/Βασίλης Παπαδόπουλος

Το τουρκικό κοινοβούλιο ψήφισε σήμερα, Τρίτη 30/07 νόμο που προβλέπει την συγκέντρωση εκατομμυρίων αδέσποτων σκύλων και την μεταφορά τους σε καταφύγια παρά τις διαμαρτυρίες ζωόφιλων και την κριτική από το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, το οποίο δεσμεύτηκε να προσβάλει την νομοθεσία στο δικαστήριο.

Ο νόμος, τον οποίο συνέταξε το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του προέδρου Ερντογάν, έχει αγγίξει μια ευαίσθητη χορδή στην Τουρκία, όπου πολλοί θεωρούν ότι αυτό θα οδηγήσει στην θανάτωση ενός μεγάλου αριθμού σκύλων.

Η Τουρκία εκτιμάται ότι έχει 4 εκατομμύρια αδέσποτους σκύλους και οι υποστηρικτές του νόμου επικαλέστηκαν ανησυχίες για το ενδεχόμενο επίθεσης, για τροχαία ατυχήματα και λύσσα.

Σύμφωνα με τους νέους κανονισμούς, όσοι σκύλοι έχουν επιθετική συμπεριφορά ή μη ιάσιμες ασθένειες θα θανατώνονται.

Το σχέδιο νόμου εγκρίθηκε με 275 ψήφους υπέρ και 224 κατά.

Ακτιβιστές των δικαιωμάτων των ζώων έχουν ζητήσει να εντατικοποιηθούν οι εκστρατείες στείρωσης και το αντιπολιτευόμενο Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) δήλωσε ότι θα προσφύγει κατά του νόμου στο Συνταγματικό Δικαστήριο.

«Το σχέδιο νόμου είναι ξεκάθαρα αντισυνταγματικό και δεν υπερασπίζεται το δικαίωμα της ζωής», δήλωσε ο ηγέτης του CHP Οζγκούρ Οζέλ μετά την υπερψήφισή του και πρόσθεσε ότι οι δήμοι έχουν περιορισμένα κονδύλια για να αντιμετωπίσουν το έργο της απομάκρυνσης από τους δρόμους τόσων πολλών σκύλων.

«Θα κάνουμε περισσότερα από αυτά που χρειάζονται σε ό,τι αφορά την κατασκευή περισσότερων καταφυγίων, τον εμβολιασμό, τη στείρωση και την υιοθεσία, αλλά δεν είναι δυνατόν να εκπληρώσουμε αυτό το στόχο με τα μέσα που έχουν οι δήμοι», πρόσθεσε.

Η χώρα διαθέτει αυτή τη στιγμή 322 καταφύγια ζώων με δυνατότητα φιλοξενίας 105.000 σκύλων, σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, δηλαδή πολύ μικρότερη από την απαιτούμενη για τη φιλοξενία τόσων αδέσποτων.

Ο νόμος απαιτεί όλοι οι δήμοι να δαπανήσουν τουλάχιστον 0,3% του ετήσιου προϋπολογισμού τους στις υπηρεσίες επανένταξης των ζώων και στην κατασκευή αναβαθμισμένων καταφυγίων παρότι θα λάβουν παράταση μέχρι το 2028 για να το πράξουν.

Χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους τις τελευταίες εβδομάδες -κάποιες φορές συγκρούστηκαν με την αστυνομία- κρατώντας πλακάτ και φωνάζοντας σλόγκαν όπως «Δεν μπορείτε να τα σκοτώσετε» και «Πάρτε πίσω τον νόμο».

Κάτοικοι τουρκικών πόλεων και χωριών φροντίζουν συχνά τα αδέσποτα κατασκευάζοντας αυστοσχέδια καταφύγια και παρέχοντάς τους φαγητό και νερό.

Δημοσκόπηση έδειξε ότι ποσοστό μικρότερο του 3% τάσσεται υπέρ της θανάτωσής τους, ενώ σχεδόν 80% είναι υπέρ της μεταφοράς τους σε καταφύγια.