ΚΟΣΜΟΣ

Τρισδιάστατα εκτυπωμένες φλέβες φέρνουν επανάσταση στις επεμβάσεις bypass

To τρισδιάστατα εκτυπωμένο αιμοφόρο αγγείο δημιουργήθηκε από ένα τζελ με βάση το νερό, και στη συνέχεια ενισχύθηκε με βιοδιασπώμενες νανοΐνες

Norbert Radasci/University of Edinburgh

Τρισδιάστατα εκτυπωμένα αιμοφόρα αγγεία που μιμούνται στενά τις ιδιότητες των ανθρώπινων φλεβών θα μπορούσαν να φέρουν επανάσταση στη θεραπεία των καρδιαγγειακών παθήσεων, δήλωσαν επιστήμονες.

Μια ομάδα ερευνητών με επικεφαλής τη Σχολή Μηχανικής του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου παρήγαγε το συνθετικό αγγείο σε τρισδιάστατο εκτυπωτή, χρησιμοποιώντας ως υλικό ένα τζελ με βάση το νερό, αναφέρει ο Independent.

Στη συνέχεια το ενίσχυσαν με μια διαδικασία που ονομάζεται electrospinning, η οποία χρησιμοποιεί υψηλές τάσεις για την εξαγωγή λεπτών νανοϊνών, επικαλύπτοντας το συνθετικό αγγείο με βιοδιασπώμενα μόρια πολυεστέρα.

Η ομάδα δήλωσε ότι οι εύκαμπτοι, σαν τζελ σωλήνες, οι οποίοι είναι εξίσου ισχυροί με τα φυσικά αιμοφόρα αγγεία και ενσωματώνονται εύκολα στο σώμα, θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν τις ανθρώπινες και συνθετικές φλέβες που χρησιμοποιούνται σήμερα για την επαναδρομολόγηση της ροής του αίματος σε επεμβάσεις αορτοστεφανιαίας παράκαμψης, γνωστές ως bypass.

Τα τρισδιάστατα εκτυπωμένα αιμοφόρα αγγεία μπορούν να περιορίσουν τους κινδύνους που συνδέονται με την αφαίρεση των ανθρώπινων φλεβών στις επεμβάσεις bypass

AP Photo/Matthias Rietschel

Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτό θα μπορούσε να περιορίσει τις ουλές, τον πόνο και τον κίνδυνο μόλυνσης που συνδέονται με την αφαίρεση των ανθρώπινων φλεβών στις επεμβάσεις bypass.

Η ομάδα δήλωσε ότι οι σωλήνες, οι οποίοι μπορούν να κατασκευαστούν με διάμετρο μεταξύ ενός και 40 χιλιοστών, θα μπορούσαν να μειώσουν την αποτυχία των μικρών συνθετικών μοσχευμάτων που είναι δύσκολο να ενσωματωθούν στο σώμα.

Ο επικεφαλής ερευνητής Δρ. Norbert Radasci δήλωσε: «Τα αποτελέσματα της έρευνάς μας αντιμετωπίζουν μια μακροχρόνια πρόκληση στον τομέα της μηχανικής αγγειακών ιστών – την παραγωγή ενός αγωγού που να έχει παρόμοιες εμβιομηχανικές ιδιότητες με αυτές των ανθρώπινων φλεβών».

Το επόμενο στάδιο της μελέτης θα περιλαμβάνει την έρευνα για τη χρήση των αιμοφόρων αγγείων σε ζώα, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Roslin του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, ενώ θα ακολουθήσουν δοκιμές σε ανθρώπους.

Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο Advanced Materials Technologies, πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Heriot-Watt.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης