ANAΛΥΣΗ CNNi ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ VS Χεζμπολάχ: Άναψε το φυτίλι για ένα πόλεμο που κανείς δεν θέλει;

Ισραήλ VS Χεζμπολάχ: Άναψε το φυτίλι για ένα πόλεμο που κανείς δεν θέλει;

Δώδεκα παιδιά, 10 έως 16 ετών, σκοτώθηκαν από ρουκέτα την ώρα που έκαναν προπόνηση στο γήπεδο της στο Ματζντάλ Σαμς, πόλη όπου κατοικούν Aραβες Δρούζι

AP Photo/Hassan Shams

Προφητικοί αποδεικνύονται οι προβληματισμοί του υπεύθυνου του προέδρου Μπάιντεν για τη συγκράτηση των εντάσεων μεταξύ του Ισραήλ και της λιβανέζικης μαχητικής οργάνωσης Χεζμπολάχ, Αμος Χόστιν, όταν τον περασμένο Μάιο εξέφρασε τις ανησυχίες του σε διαδικτυακό σεμινάριο για τη «τυχαία σπίθα που θα μπορούσε να προκαλέσει ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή με εμπλοκή των ΗΠΑ.

«Αυτό για το οποίο ανησυχώ κάθε μέρα», έλεγε τότε, »είναι τι θα συμβεί εάν – από ένα λάθος υπολογισμός τα πυρά χτυπήσουν ένα λεωφορείο γεμάτο παιδιά ή κάποιον άλλον ευάλωτο και αθώο πολιτικό στόχο, που θα μπορούσε να μας σύρει σε πόλεμο, όσο κι αν γνωρίζουμε πως κάτι τέτοιο δεν είναι προς το συμφέρον καμίας πλευράς».

Και μπορεί να μη χτυπήθηκε λεωφορείο γεμάτο παιδιά, αυτό που συνέβη όμως το βράδυ του Σαββάτου στα Κατεχόμενα από το Ισραήλ Υψίπεδα του Γκολάν είναι χειρότερο.

Δώδεκα παιδιά, ηλικίας από 10 έως 16 ετών, σκοτώθηκαν από ρουκέτα την ώρα που έκαναν προπόνηση στο γήπεδο της στο Ματζντάλ Σαμς, πόλη όπου κατοικούν Δρούζι (Άραβες του Ισραήλ που πολεμούν τη Χαμάς).

Σύμφωνα με το Ισραήλ η ρουκέτα εκτοξεύθηκε από τη Χεζμπολάχ από τη Σεμπάα στο νότιο Λίβανο. Η Χεζμπολάχ αρνήθηκε κάθε ευθύνη για το χτύπημα.

Θα επαληθευτούν τελικά οι φόβοι του Χόστιν για ευρεία κλιμάκωση του πολέμου;

Ακούγοντας τον Ισραηλινό υπουργό Εξωτερικών Ίσραελ Κατζ μάλλον ναι: «Πλησιάζουμε στη στιγμή ενός ολοκληρωτικού πολέμου κατά της Χεζμπολάχ», δήλωσε σε συνέντευξη στην ισραηλινή τηλεόραση το βράδυ του Σαββάτου. «Η απάντηση θα είναι ανάλογη».

Τα αντίποινα είναι προφανώς με τις ευλογίες των ΗΠΑ, τουλάχιστον μέχρι έναν βαθμό: «Είμαστε αποφασισμένοι να διασφαλίσουμε το δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπιστεί τους πολίτες του από τρομοκρατικές επιθέσεις», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, προσθέτοντας όμως πως οι ΗΠΑ δεν επιθυμούν να επεκταθεί αυτή η σύγκρουση.

Μέχρι στιγμής η απάντηση είναι χλιαρή. Πιθανότατα θα ακολουθήσουν και άλλα χτυπήματα.

«Βαρεθήκαμε την επιθετική ρητορική και τα κούφια λόγια που συνοδεύονται πάντα από δειλή απάντηση», δήλωσε στο CNNi ο πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ Ναφτάλι Μπένετ, τονίζοντας:

«Ο μόνος τρόπος για να σταματήσουν όλα αυτά, ο μόνος τρόπος για να αποτρέψουμε τους εχθρούς μας από το να μας χτυπούν είναι να περάσουμε σε σκληρή αντεπίθεση… Δεν υπάρχει άλλος τρόπος».

Παιχνίδι με τη φωτιά επί μήνες

Εδώ και μήνες, η διεθνής κοινότητα προσπαθεί να αποφύγει την αποκλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ. Με τον Ιράν να διαθέτει - σύμφωνα με τις εκτιμήσεις - τουλάχιστον 150.000 πυραύλους και ρουκέτες που στρέφονται προς το Νότο, οι φόβοι πλέον αφορούν σε έναν πόλεμο που θα κατέστρεφε ολοσχερώς το Λίβανο και θα προκαλούσε μεγάλης κλίμακας ζημιές στο Ισραήλ.

Επιπλέον, όπως δήλωσε στο CNNi ο Aαρόν Ντέιβιντ Μίλερ, ανώτερος συνεργάτης του ισχυρού think tank Carnegie Endowment for International Peace, «δημιουργούνται οι συνθήκες για μια πρωτόγνωρη κατάσταση σε αυτή την περιοχή: έναν μεγάλο περιφερειακό πόλεμο στον Περσικό Κόλπο». Επίσης προειδοποιεί πως θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε άμεση αντιπαράθεση μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Ιράν.

Μέσα στους τελευταίους 10 μήνες μαχών, το Ισραήλ, η Χεζμπολάχ και το Ιράν πάντα «μάζευαν» την κατάσταση την τελευταία στιγμή, ενώ όλοι βλέπαμε πως βρισκόμαστε στο χείλος του γκρεμού.

Τον περασμένο Ιανουάριο, το Ισραήλ δολοφόνησε τον υπαρχηγό της Χαμάς Σάλεχ αλ Αρούρι στη Βηρυτό.

Ακόμα και τότε η κλιμάκωση του πολέμου απεφεύχθη.

Τον Απρίλιο, το Ισραήλ , σε μια πολύνεκρη επίθεση στη Δαμασκό, σκότωσε έναν ανώτατο διοικητή του Σώματος των Ιρανών Φρουρών της Επανάστασης (IRCHG). Σε απάντηση το Ιράν εξαπέλυσε πρωτοφανή αντίποινα κατά του Ισραήλ. Και η επέκταση του πολέμου απεφεύχθη.

Αυτό το status quo δείχνει πως δεν μπορεί να συνεχιστεί. Δεκάδες χιλιάδες Ισραηλινοί έχουν εκτοπιστεί από τα σπίτια τους. Μεγάλες εκτάσεις του βόρειου Ισραήλ μοιάζουν πόλεις φαντάσματα.

Παρόμοια εικόνα διαδραματίζεται στο νότιο Λίβανο. Ο καλύτερος τρόπος για να αποφευχθεί ο ολοκληρωτικός πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ, λέει ο Μπλίνκεν, είναι να επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός στη Γάζα. Οι συνομιλίες με στόχο την επίτευξη αυτού του στόχου επαναλαμβάνονται την Κυριακή.

Αυτό όμως θα ήταν μόνο μια εύθραστη λύση. Το Ισραήλ θέλει να εξαφανίσει εντελώς την απειλή της Χεζμπολάχ, στέλνοντας τη σιίτικη οργάνωση του Λιβάνου πίσω στον ποταμό Λιτάνι, σύμφωνα με το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που τερμάτισε τον τελευταίο μεγάλο πόλεμο μεταξύ των δύο το 2006.

«Αν ο κόσμος δεν απομακρύνει τη Χεζμπολάχ από τα σύνορα, θα το κάνει το Ισραήλ», δήλωνε ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ ήδη από περασμένο Δεκέμβριο.

Ετσι, παρά τους βομβαρδισμούς, τις πιέσεις και τους φόβους για κλιμάκωση, οι μάχες μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ συνεχίζουν να υποφόσκουν αντί να φουντώνουν.

Κανείς δεν φαίνεται να θέλει αυτόν τον πόλεμο. Αλλά όπως προειδοποίησε ο Χόστιν στο ίδιο διαδικτυακό σεμινάριο: «Εχει αποδείξει η ιστορία πως ξεκίνησαν πόλεμοι σε όλο τον κόσμο ακόμη και όταν οι ηγέτες δεν τους ήθελαν, επειδή δεν είχαν άλλη επιλογή».