ΚΟΣΜΟΣ

«Πολύ σημαντικός εταίρος η Κίνα» λέει η Τζόρτζια Μελόνι από το Πεκίνο

Ο Κινέζος  πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ υποδέχεται την Ιταλίδα πρωθυπουργό  Τζόρτζια Μελόνι στο Ντιαογουτάι, την κρατική έπαυλη της κινεζικής κυβέρνησης στο Πεκίνο

AP Photo/Vincent Thian, Pool

Στο Πεκίνο βρίσκεται από χθες η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι στο πλαίσιο της πρώτης της επίσκεψης στην Κίνα, με σκοπό κυρίως να ενισχυθούν οι εμπορικές σχέσεις και να συζητηθεί ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ την υποδέχθηκε στο Ντιαογουτάι, την κρατική έπαυλη της κινεζικής κυβέρνησης, απ' όπου η Μελόνι έκανε δηλώσεις για το πόσο «σημαντικός συνομιλητής είναι το Πεκίνο για τη διευθέτηση παγκόσμιων προβλημάτων»

«Υπάρχει αυξανόμενη ανασφάλεια σε διεθνές επίπεδο και πιστεύω πως η Κίνα είναι αναπόφευκτα ένας πολύ σημαντικός συνομιλητής για να προσεγγίσουμε όλη αυτή τη δυναμική», είπε η Μελόνι κατά την έναρξη της συνάντησης.

Ιταλία και Κίνα πρέπει να «σκεφθούν από κοινού πώς θα διασφαλίσουν την ασφάλεια, (πώς θα διασφαλίσουν) την ειρήνη», συνέχισε η Τζόρτζια Μελόνι απευθυνόμενη στον Κινέζο Πρόεδρο.

Ο Σι Τζινπίνγκ υπογράμμισε από την πλευρά του τις μακρόχρονες φιλικές σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες.

"Οι δύο πλευρές τάσσονται υπέρ της ανεκτικότητας, της αμοιβαίας εμπιστοσύνης και του σεβασμού, και η κάθε μία επιλέγει τον δικό της δρόμο ανάπτυξης", δήλωσε ο Κινέζος ηγέτης.

Χθες, Κυριακή (29/7), η Μελόνι τον Κινέζο ομόλογό της Λι Τσιανγκ και υπέγραψε ένα σχέδιο δράσης Ιταλίας-Κίνας. Η Μελόνι υπογράμμισε πόσο σημαντικό είναι να «φροντίσουμε ώστε οι εμπορικές σχέσεις να είναι ισορροπημένες και αμοιβαία επωφελείς» για τις δύο χώρες.

Το «αγκάθι» των Νέων Δρόμων του Μεταξιού

Η Ιταλία αποχώρησε πέρυσι από τη συμφωνία με την Κίνα για τους Νέους Δρόμους του μεταξιού, αφού υπήρξε η μοναδική χώρα της G7 που συμμετείχε σε αυτό το πρόγραμμα μαζικών επενδύσεων του Πεκίνου σε υποδομές στο εξωτερικό.

Προτού ανέλθει στην εξουσία, η Μελόνι είχε πει πως η ένταξη σε αυτό το πρόγραμμα, ακρογωνιαίο λίθο της φιλοδοξίας του προέδρου Σι Τζινππίνγκ να αυξήσει την επιρροή της χώρας του στο εξωτερικό, ήταν «μεγάλο λάθος».

Το μη δεσμευτικό πρωτόκολλο συμφωνίας στο οποίο κατέληξαν η Ρώμη και το Πεκίνο περιελάμβανε μεγάλες δεσμεύσεις για συνεργασία στους τομείς της διοικητικής μέριμνας, των υποδομών, στον χρηματοπιστωτικό τομέα και στο περιβάλλον. Όμως η υποτιθέμενη έλλειψη διαφάνειας προκάλεσε τη δυσπιστία των συμμάχων της Ιταλίας.

Από τότε η κυβέρνηση Μελόνι επιδίωξε να αποκαταστήσει τις σχέσεης με την Κίνα, έναν κρίσιμο εμπορικό εταίρο.

«Οι σχέσεις μας με την Κίνα είναι θετικές, ακόμη κι αν είμαστε ανταγωνιστές και οι θέσεις μας αποκλίνουν σε ορισμένα θέματα», δήλωσε τον Απρίλιο ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Αντόνιο Ταγιάνι.

Η αποχώρηση της Ρώμης από το σχέδιο των Νέων Δρόμων του μεταξιού «δεν ήταν μια εχθρική ενέργεια προς την Κίνα», είχε επισημάνει.

Εκτός από το Πεκίνο, η Τζόρτζια Μελόνι θα μεταβεί στη Σανγκάη, οικονομική πρωτεύουσα της Κίνας. Η επίσκεψή της στην Κίνα αναμένεται να λάβει τέλος την Τετάρτη.

Κατά τη διάρκεια της πενθήμερης επίσκεψής της, η οποία πρόκειται να ολοκληρωθεί την Τετάρτη, η Ιταλίδα ηγέτης πρόκειται να συναντήσει τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ καθώς και τον πρωθυπουργό Λι Τσιάνγκ, σύμφωνα με το Πεκίνο.

«Η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι έφτασε σήμερα (Σάββατο) 27 Ιουλίου στο Πεκίνο για επίσημη επίσκεψη», ανέφερε η κινεζική δημόσια τηλεόραση CGTN στο κοινωνικό δίκτυο Weibo.

Το κανάλι συνόδευσε το μήνυμά του με μια φωτογραφία αεροπλάνου της Ιταλικής Δημοκρατίας στο διάδρομο προσγείωσης απογείωσης αεροδρομίου.

Στόχος της επίσκεψης είναι η «επανεκκίνηση των διμερών σχέσεων σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος», δήλωσε ιταλική κυβερνητική πηγή.

Οι συνομιλίες της Μελόνι με ανώτερους Κινέζους ηγέτες θα επικεντρωθούν στα «κυριότερα ζητήματα της διεθνούς ατζέντας, ξεκινώντας από τον πόλεμο στην Ουκρανία», είπε αυτή η πηγή.

Εκτός από το Πεκίνο, η Μελόνι θα επισκεφθεί και τη Σανγκάη (ανατολικά), την κινεζική οικονομική πρωτεύουσα.

Η Ιταλία αποχώρησε από τη συμφωνία με την Κίνα για τους Νέους Δρόμους του Μεταξιού πέρυσι, αφού ήταν η μόνη χώρα της G7 που συμμετείχε σε αυτό το τεράστιο επενδυτικό πρόγραμμα του Πεκίνου σε υποδομές στο εξωτερικό.

Πριν ανέλθει στην εξουσία, η Μελόνι δήλωνε ότι η τήρηση αυτού του προγράμματος, ο ακρογωνιαίος λίθος της φιλοδοξίας του προέδρου Σι Τζινπίνγκ να αυξήσει την επιρροή της χώρας του στο εξωτερικό, ήταν ένα «σοβαρό λάθος».

Το μη δεσμευτικό μνημόνιο συνεννόησης μεταξύ Ρώμης και Πεκίνου περιλάμβανε ευρείες δεσμεύσεις συνεργασίας στους τομείς της επιμελητείας, των υποδομών, των οικονομικών και του περιβάλλοντος.

Αλλά η υποτιθέμενη έλλειψη διαφάνειας έχει προκαλέσει υποψίες στους συμμάχους της Ιταλίας.

Έκτοτε, η κυβέρνηση Μελόνι επεδίωξε να αποκαταστήσει τους δεσμούς με την Κίνα, έναν βασικό εμπορικό εταίρο.

«Οι σχέσεις μας με την Κίνα είναι θετικές, ακόμα κι αν είμαστε ανταγωνιστές και οι θέσεις μας διαφέρουν σε ορισμένα ζητήματα», δήλωσε τον Απρίλιο ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι.

Η αποχώρηση της Ρώμης από το έργο Νέοι Δρόμοι του Μεταξιού «δεν ήταν μια πράξη εχθρότητας προς την Κίνα», τόνισε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης