ΚΟΣΜΟΣ

Αυστραλία: Στη φυλακή 40χρονη που εξανάγκασε την κόρη της σε γάμο οδηγώντας την στον θάνατο

Αυστραλία: Στη φυλακή 40χρονη που εξανάγκασε την κόρη της σε γάμο οδηγώντας την στον θάνατο

Αυστραλοί αστυνομικοί 

(AP Photo/Mark Baker)

Για πρώτη φορά στην Αυστραλία μια γυναίκα καταδικάζεται σε φυλάκιση για τον εξαναγκασμό της 21χρονης κόρης της σε γάμο την οποία και δολοφόνησε με κουζινομάχαιρο ο σύζυγος της, μερικές μέρες αργότερα. 

Πρόκειται για 40χρονη γυναίκα την Sakina Muhammad Jan που φυλακίστηκε σύμφωνα με τους νόμους περί καταναγκαστικού γάμου της Αυστραλίας, επειδή διέταξε την κόρη της να παντρευτεί έναν άνδρα που αργότερα δολοφόνησε την 21χρονη Ruqia Haidari.

Δράστης της δολοφονίας ο 26χρονος Mohammad Ali Halimi ο οποίος σκότωσε το 2019, την νεαρή γυναίκα με αντάλλαγμα μια μικρή πληρωμή.

Σύμφωνα με το BBC News, σήμερα η 40χρονη που δήλωσε αθώα - καταδικάστηκε σε τουλάχιστον ένα χρόνο φυλάκιση, για αυτό που ο δικαστής αποκάλεσε την «αφόρητη πίεση» που είχε ασκήσει στην κόρη της.

Ο δράστης έχει καταδικαστεί σε ισόβια φυλάκιση και εκτίει την ποινή του.

Υπενθυμίζεται ότι η μητέρα του θύματος επέβαλε τη σύναψη του γάμου με τον Mohammad μετά από πρόταση ενός τοπικού προξενευτή, αφού προηγήθηκε διακανονισμός για την προικοδότηση.

Και οι δύο ενέργειες της – ο εξαναγκασμός σε γάμο και η προικοδότηση ως προαπαιτούμενο του γάμου- είναι παράνομες και αποτελούν διάπραξη αδικήματος σύμφωνα με την Αυστραλιανή νομοθεσία.

Σε ότι αφορά την οικογένεια του θύματος είναι Αφγανοί πρόσφυγες Χαζάρα που κατά δήλωσης τους διέφυγαν τη δίωξη από τους Ταλιμπάν και γί αυτό το λόγο τους δόθηκε προσφυγική άδεια παραμονής στην Αυστραλία και εγκαταστάθηκαν στην επαρχιακή πόλη Σέπαρτον στη Βικτώρια.

Η ανακοίνωση της απόφασης από την έδρα η δικαστής Dalzier

«Πρέπει να γίνει σαφές σε όλους στη χώρα μας ότι ο καταναγκαστικός γάμος είναι αντίθετος με το νόμο και το να εξαναγκάσεις κάποιον να συμμετάσχει σε γάμο παρά τη θέλησή του οδηγεί σε σημαντικές συνέπειες για τον δράστη».

Όπως επεσήμανε η δικαστής «η κόρη της Jan έλαβε τελεσίγραφο να παντρευτεί διαφορετικά θα αντιμετωπίζε την υποχρεωτική έξωση από την οικογενειακή εστία».