ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Σαμποτάζ στο δίκτυο των τρένων υψηλής ταχύτητας - Σοβαρά προβλήματα με τα δρομολόγια

Γαλλία: Σαμποτάζ στο δίκτυο των τρένων υψηλής ταχύτητας - Σοβαρά προβλήματα με τα δρομολόγια

Επιβάτες στο σταθμό του Μονπαρνάς έναν από τους πολλούς που επηρεάστηκαν από το σαμποτάζ στους γαλλικούς σιδηροδρόμους

AP Photo/Yasin Dar

Μεγάλα προβλήματα στην κυκλοφορία των τρένων υψηλής ταχύτητας στη Γαλλία, που ετοιμάζεται για την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων, προκάλεσε το σαμποτάζ τα ξημερώματα της Παρασκευής (26/7) επηρεάζοντας τα σχέδια 800.000 ταξιδιωτών.   

Εμπρηστές έβαλαν φωτιά κατά μήκος των γραμμών που συνδέουν την πρωτεύσουσα με τα δυτικά, τα βόρεια και τα ανατολικά της χώρας.

Ωστόσο η γραμμή των TGV προς τα νοτιοανατολικά «δεν επλήγη», διευκρίνισε η γαλλική εταιρεία σιδηροδρόμων (SNCF).

Ακυρώσεις και καθυστερήσεις υπάρχουν και στα δρομολόγια του Eurostar ανάμεσα στο Παρίσι και το Λονδίνο.

Μάλιστα η εταιρεία Eurostar συνιστά στους επιβάτες να μην ταξιδεύουν μετά τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν στις σιδηροδρομικές υπηρεσίες που συνδέουν το Λονδίνο με το Παρίσι έπειτα από τους βανδαλισμούς που υπέστησαν στη διάρκεια της νύχτας τρεις διαδρομές τρένων υψηλής ταχύτητας στη Γαλλία.

«Ενθαρρύνουμε τους πελάτες μας να αναβάλουν το ταξίδι τους, όπου αυτό είναι δυνατό», αναφέρει η εταιρεία σε ανακοίνωσή της.

Τι δήλωσε ο πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Ατάλ

«Νωρίς σήμερα το πρωί, πραγματοποιήθηκαν προμελετημένες και συντονισμένες πράξεις δολιοφθοράς σε εγκαταστάσεις της SNCF.

Οι συνέπειες στο σιδηροδρομικό δίκτυο είναι μαζικές και σοβαρές.

Εκφράζω την ειλικρινή μου ευγνωμοσύνη στους πυροσβέστες μας που επενέβησαν στις πληγείσες περιοχές και στους πράκτορες της SNCF που θα πραγματοποιήσουν τις απαραίτητες εργασίες για την αποκατάσταση του δικτύου.

Σκέφτομαι όλους τους Γάλλους, όλες τις οικογένειες, που ετοιμάζονταν να πάνε διακοπές.

Συμμερίζομαι την οργή τους και χαιρετίζω την υπομονή τους, την κατανόηση και την πολιτική τους ευαισθησία που επιδεικνύουν.

Οι υπηρεσίες πληροφοριών και οι διωκτικές αρχές μας κινητοποιούνται για να βρουν και να τιμωρήσουν τους δράστες αυτών των εγκληματικών πράξεων».

Η υπουργός Αθλητισμού Αμελί Ουντεά Καστερά καταδίκασε τους βανδαλισμούς, τους οποίους χαρακτήρισε «ένα είδος συντονισμένου σαμποτάζ».

«Είναι εντελώς αποκρουστικό.Το να στοχεύεις τους αγώνες είναι σαν να στοχεύεις τη Γαλλία», τόνισε.

Η Anssi (Γαλλική εθνική υπηρεσία για την ασφάλεια των πληροφοριακών συστημάτων) δήλωσε ότι δεν υπάρχει καμία κυβερνοεπίθεση με στόχο την SNCF.

Η ενημέρωση των γαλλικών σιδηροδρόμων

Η γαλλική εταιρεία σιδηροδρόμων SNCF υπέστη στη διάρκεια της νύχτας της Πέμπτης προς σήμερα Παρασκευή «μαζική επίθεση εύρους ικανού να προκαλέσει παράλυση» του δικτύου τρένων υψηλής ταχύτητας TGV, το οποίο «διαταράχθηκε σε μεγάλο βαθμό», σύμφωνα με την ενημέρωση που έκανε η ίδια.

«Εκτρέπουμε ορισμένα τρένα σε κλασικές γραμμές, αλλά θα χρειαστεί να ακυρώσουμε μεγάλο αριθμό» δρομολογίων, πρόσθεσε η SNCF σε ανακοίνωσή της.

Η γαλλική εταιρεία σιδηροδρόμων διευκρίνισε ότι «η κατάσταση αυτή αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον όλο το σαββατοκύριακο, όσο γίνονται επισκευές».

«Όλοι οι πελάτες θα ενημερωθούν με SMS για την κυκλοφορία των τρένων τους», διευκρίνισε η εταιρεία στο AFP. Η SNCF συνιστά σε «όλους τους ταξιδιώτες να αναβάλουν το ταξίδι τους και να μην πάνε στον σταθμό», διευκρινίζοντας στην ανακοίνωσή της ότι για όλα τα εισιτήρια υπάρχει η δυνατότητα αλλαγής και επιστροφής χρημάτων.

Αυτή η Παρασκευή είχε προβλεφθεί να είναι «μαύρη» για τις μεταφορές, αλλά θα μπορούσε να είναι ακόμη χειρότερη για τους επιβάτες μετά τα τελευταία γεγονότα.

Όσον αφορά τις αεροπορικές μετακινήσεις, δεν προβλέπεται κανένα πρόβλημα, ανακοίνωσε παράλληλα η Γενική Διεύθυνση Πολιτικής Αεροπορίας (DGAC).