ΚΟΣΜΟΣ

Η «προφητεία» του Τζέραλντ Φορντ που θυμήθηκαν οι Αμερικανοί - Πώς θα αποκτήσουν γυναίκα πρόεδρο

Η «προφητεία» του Τζέραλντ Φορντ που θυμήθηκαν οι Αμερικανοί - Πώς θα αποκτήσουν γυναίκα πρόεδρο

O Tζέραλντ Φορντ (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ)

AP Photo

Ήταν σχεδόν 35 χρόνια πριν, όταν ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Τζέραλντ Φορντ βρισκόταν σε μια αίθουσα γεμάτη μαθητές στο Γουέστ Μπραντς της Αϊόβα και βρέθηκε αντιμέτωπος με μια απροσδόκητη ερώτηση.

«Κύριε Φορντ, τι συμβουλή θα δίνατε σε μια νεαρή κοπέλα που θέλει να γίνει πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής;» ρώτησε τον Φορντ μια μαθήτρια το 1989, πολύ μετά το τέλος της δικής του προεδρίας.

Εκείνος γέλασε.

«Μπορώ να σου πω πώς νομίζω ότι θα συμβεί - γιατί δεν θα συμβεί με την κανονική πορεία των πραγμάτων», είπε ο Φορντ, ο οποίος διαδέχθηκε τον Ρίτσαρντ Μ. Νίξον όταν εκείνος παραιτήθηκε το 1974 μετά το σκάνδαλο Γουότεργκεϊτ.

Ο Φορντ συνέχισε να περιγράφει λεπτομερώς ένα σενάριο όπου μια γυναίκα αντιπρόεδρος θα έφτανε στο Οβάλ Γραφείο - αν ο άνδρας πρόεδρος πέθαινε.

«Είτε το Ρεπουμπλικανικό είτε το Δημοκρατικό πολιτικό κόμμα θα προτείνει έναν άνδρα για πρόεδρο και μια γυναίκα για αντιπρόεδρο, και η γυναίκα και ο άνδρας θα κερδίσουν. Έτσι θα καταλήξουμε με έναν πρόεδρο, έναν άνδρα, και έναν αντιπρόεδρο, μια γυναίκα», δήλωσε χαρακτηριστικά.


«Και σε αυτή τη θητεία του προέδρου, ο πρόεδρος θα πεθάνει και η γυναίκα θα γίνει πρόεδρος σύμφωνα με το νόμο, το Σύνταγμά μας», πρόσθεσε.

Το βίντεο επανέρχεται στην επιφάνεια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με πολλούς να σημειώνουν τους παραλληλισμούς μεταξύ της πρόβλεψης του και του 2024 - καθώς ο Μπάιντεν αποσύρθηκε από την προεδρική κούρσα και υποστήριξε την αντιπρόεδρό του, Κάμαλα Χάρις, η οποία συγκεντρώνει μεγάλη υποστήριξη από το κόμμα της και είναι πιθανό να είναι η υποψήφια των Δημοκρατικών.

Ο Φορντ προέβλεψε ότι όταν τελικά μια γυναίκα θα γινόταν πρόεδρος, οι άνδρες θα αγωνίζονταν στον ανταγωνισμό για την ανώτατη θέση. «Μόλις σπάσει αυτό το φράγμα, από εκεί και πέρα, οι άνδρες καλύτερα να είναι προσεκτικοί, γιατί θα δυσκολευτούν πάρα πολύ να πάρουν ποτέ ακόμη και μια υποψηφιότητα στο μέλλον», είπε.

Φυσικά, υπάρχουν βασικές διαφορές. Μια γυναίκα έχει πράγματι εξασφαλίσει το χρίσμα ενός μεγάλου κόμματος - το 2016, όταν η Χίλαρι Κλίντον κέρδισε το χρίσμα των Δημοκρατικών, αν και έχασε τις εκλογές από τον Ντόναλντ Τραμπ. Και φυσικά ο Μπάιντεν είναι ακόμα πολύ ζωντανός.

Ο ίδιος είπε επίσης ότι θα μπορούσε πιθανώς να δει μια γυναίκα πρόεδρο - τουλάχιστον υπό τις προϋποθέσεις που περιέγραψε - να συμβαίνει στα επόμενα τέσσερα έως οκτώ χρόνια. Περισσότερες από τρεις δεκαετίες αργότερα, δεν έχει υπάρξει ακόμη γυναίκα πρόεδρος.

Αξιοσημείωτο είναι ότι ο Φορντ είναι ο μόνος Αμερικανός που έγινε πρόεδρος χωρίς να κερδίσει τις γενικές εκλογές για την ανάδειξη προέδρου ή αντιπροέδρου. Κέρδισε το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών το 1976, αλλά έχασε τις εκλογές.

Λίγα χρόνια πριν ο Ford μιλήσει στην εκδήλωση στην Αϊόβα, η Δημοκρατική Τζεραλτνίν Φεράρο έγραψε ιστορία στις προεδρικές εκλογές του 1984, καθώς έγινε η πρώτη γυναίκα που προτάθηκε ως αντιπρόεδρος από ένα μεγάλο κόμμα. Διετέλεσε υποψήφια σύντροφος του Γουόλτερ Μοντέιλ, ο οποίος έχασε από τον πρόεδρο Ρόναλντ Ρίγκαν.

Η επόμενη γυναίκα υποψήφια αντιπρόεδρος θα ερχόταν δεκαετίες αργότερα, το 2008, όταν ο Τζον Μακέιν επέλεξε τη Σάρα Πέιλιν ως υποψήφια σύντροφό του, αλλά έχασε από τον Μπαράκ Ομπάμα.

Το 2021, η Χάρις έγινε η πρώτη γυναίκα αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών.