ΚΟΣΜΟΣ

Κάμαλα Χάρις σε Νετανιάχου για τη Γάζα: «Δεν θα μείνω σιωπηλή» - Αμερικανικές πιέσεις για εκεχειρία

Κάμαλα Χάρις σε Νετανιάχου για τη Γάζα: «Δεν θα μείνω σιωπηλή» - Αμερικανικές πιέσεις για εκεχειρία

H Κάμαλα Χάρις με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου

AP Photo/Julia Nikhinson

Ξεκάθαρο μήνυμα ότι δεν θα σιωπήσει μπροστά στη δραματική ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα έστειλε στον Μπενιαμίν Νετανιάχου η Κάμαλα Χάρις κατά τη συνάντηση που είχε μαζί του, όπως αποκάλυψε η ίδια.

Η ίδια τόνισε ότι «είναι καιρός» η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός ανάμεσα στο Ισραήλ και στη Χαμάς να «κλείσει», η Αμερικανίδα αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις μετά τη συνάντησή της στην Ουάσιγκτον.

«Δεν μπορούμε να αποστρέφουμε το βλέμμα μπροστά σ’ αυτές τις τραγωδίες. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να γίνουμε αναίσθητοι όταν βλέπουμε τα δεινά και δεν θα παραμείνω σιωπηλή», πρόσθεσε η υποψήφια των Δημοκρατικών στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, καθώς ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας διανύει τον δέκατο μήνα του.

Από την πλευρά του και ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κάλεσε τον ισραηλινό πρωθυπουργό να «οριστικοποιήσει» τη συμφωνία για την κήρυξη κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, ανέφερε ο Λευκός Οίκος σε δελτίο Τύπου για τη συνάντηση που δημοσιοποίησε.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν αναφέρθηκε «στην ανάγκη να γεφυρωθούν τα εναπομείναντα κενά, να οριστικοποιηθεί η συμφωνία το συντομότερο δυνατόν, να επιστρέψουν οι όμηροι στα σπίτια τους και να τερματιστεί ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας», σύμφωνα με το κείμενο.

Ακόμη, ο πλανητάρχης κάλεσε να αρθούν τα εμπόδια στη ροή ανθρωπιστικής βοήθειας, να αποκατασταθούν βασικές υπηρεσίες, καθώς και να προστατεύονται οι άμαχοι στις ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις, εκφράζοντας ταυτόχρονα την «ακλόνητη» δέσμευση των ΗΠΑ στην «ασφάλεια του Ισραήλ» έναντι «όλων των απειλών από το Ιράν και ενδιαμέσους του», συμπεριλαμβανομένων «της Χαμάς, της Χεζμπολάχ και των Χούθι».

Αυτές δεν ήταν ο μόνες συναντήσεις που είχε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου. Όπως αποκάλυψε συναντήθηκε με τον πλουσιότερο άνθρωπο στον κόσμο, τον επιχειρηματία Ίλον Μασκ, τον επικεφαλής εταιρειών όπως η Tesla.

«Συζητήσαμε για τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις της Τεχνητής Νοημοσύνης τον αντίκτυπό της στην οικονομία και στην κοινωνία, κι εξερευνήσαμε τρόπους για την τεχνολογική συνεργασία με το Ισραήλ», σημείωσε ο κ. Νετανιάχου μέσω X — του πρώην Twitter, που, παρεμπιπτόντως, ανήκει επίσης στον δισεκατομμυριούχο.