ΚΟΣΜΟΣ

Ολυμπιακοί Αγώνες: Γιατί οι Γάλλοι διοργανωτές φοβούνται τη βροχή

Ολυμπιακοί Αγώνες: Γιατί οι Γάλλοι διοργανωτές φοβούνται τη βροχή

Περιπολία των δυνάμεων ασφαλείας στο Σηκουάνα ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων 

AP Photo/Rebecca Blackwell

Με το φόβο της βροχής κατά την τελετή έναρξης ζουν οι διοργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού.  

Ο λόγος δεν είναι επειδή υπάρχει ο κίνδυνος να σβήσει η ολυμπιακή φλόγα όπως έγινε στους Ολυμπιακούς του Μόντρεαλ το 1976 όταν χρειάστηκε να επιστρατευτεί αναπτήρας καθώς όταν βρέχει τα όμβρια ύδατα παρασύρουν λύματα στον Σηκουάνα.

Τα επίπεδα των βακτηρίων E coli στον Σηκουάνα παρακολουθούνται από τους αγχωμένους διοργανωτές και τους επιστήμονες σε συνεχή βάση, και τις τελευταίες εβδομάδες οι μετρήσεις αυτές βρίσκονται στην κόψη του ξυραφιού της καταλληλότητας.

Ο ποταμός, όπως αναφέρει ο Independent πρόκειται να φιλοξενήσει την επόμενη εβδομάδα αγώνες κολύμβησης και τριάθλου σε ανοιχτή θάλασσα, αλλά οι έντονες βροχοπτώσεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν τις μετρήσεις ξανά σε επικίνδυνο σημείο, όπως συνέβαινε το μεγαλύτερο μέρος του έτους. Δεν είναι περίεργο που η δήμαρχος του Παρισιού, Αν Ινταλγκό, ανέβαλε να κολυμπήσει, όπως είχε υποσχεθεί, για όσο περισσότερο μπορούσε.

Οι διοργανωτές είναι πεπεισμένοι ότι ο ξηρός καιρός στα μέσα Ιουλίου έχει συμβάλει για να μειωθούν τα επίπεδα ρύπανσης και να αποφευχθεί η ακύρωση του κολυμβητικού σκέλους και της μετατροπής του τριάθλου σε δίαθλο και αυτό είναι μόνο ένα από τα πολλά ζητήματα που τους έχουν επιβαρύνει κατά την προετοιμασία αυτών των Αγώνων.

Ένα από τα πιο σημαντικά. Οι Ολυμπιακοί γίνοτανι μια δεκαετία σχεδόν από το φονικότερο τρομοκρατικό χτύπημα στην γαλλική ιστορία τις επιθέσεις στο Μπατακλάν και άλλα σημεία της γαλλικής πρωτεύουσας που άφησαν βαθιές πληγές.

Ο ρόλος της πολιτικής κρίσης

Επίσης οι Αγώνες έρχονται σε μια στιγμή πολιτικών εντάσεων μετά τις πρόωρες εκλογές στη χώρα «Η ασφάλεια είναι στην καρδιά του οτιδήποτε κάνουμε» είχε πει ο διευθύνων σύμβουλος των Ολυμπιακών Αγώνων «Παρίσι 2024» Ετιέν Τομπουά στην εφημερίδα. «Υπάρχει ένα μεγαλόπνοο σχέδιο. Θα εμπλακούν χιλιάδες άνθρωποι με στόχο να ελαχιστοποιηθούν οι κίνδυνοι».

Ανησυχία υπάρχει και για τις θερμοκρασίες που αναμένεται να ξεπεράσουν τους 30 βαθμούς. Το Ολυμπιακό Χωριό χτίστηκε χωρίς κλιματισμό με στόχο να μειωθεί το οικολογικό αποτύπωμα αλλά οι διοργανωτές αναγκάστηκαν να εγκαταστήσουν φορητά κλιματιστικά.

Ωστόσο η δυσφορία είναι μεγάλη. Ο σωστός ύπνος είναι καθοριστικός για μία καλή απόδοση με αρκετές ομάδας να αγοράζουν ή να νοικιάζουν τις δικές τους μονάδες.

Ο εφιάλτης των αρουραίων

Η διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων είναι πάντα μια δυνατότητα για επίδειξη προς τον κόσμο και το Παρίσι προσπαθεί να παρουσιαστεί υπό ένα συγκεκριμένο πρίσμα, κρύβοντας ταυτόχρονα κάποιες ωμές πραγματικότητες. Μία από αυτές είναι οι αρουραίοι: η πόλη έχει υποβληθεί σε μαζική εκκαθάριση με τη χρήση μηχανικών παγίδων και χημικών ουσιών, καθώς και με το κλείσιμο των σημείων εξόδου από τους υπονόμους, με επικεφαλής ειδικούς εξολοθρευτές.

Σε έναν σκοτεινό παραλληλισμό, οι αξιωματούχοι της πόλης έχουν κατηγορηθεί για κοινωνική εκκαθάριση αφού η αστυνομία διέλυσε καταυλισμούς μεταναστών νωρίτερα αυτό το μήνα και οι άστεγοι απομακρύνθηκαν συστηματικά από τους δρόμους της πρωτεύουσας. Από τον Απρίλιο του 2023, σχεδόν 13.000 άνθρωποι στο περιθώριο του Παρισιού - κυρίως μετανάστες, άνθρωποι που κοιμούνται σε άστεγους χώρους και εργαζόμενοι στο σεξ - έχουν απομακρυνθεί, σύμφωνα με έκθεση μιας ομάδας οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων και φιλανθρωπικών οργανώσεων με την ονομασία Le Revers de la Medaille (η άλλη πλευρά του μεταλλίου).

Έναν αιώνα μετά τους δεύτερους Αγώνες του 1924, το Παρίσι θα γίνει η δεύτερη πόλη που θα φιλοξενήσει για τρίτη φορά τους θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες. Θα είναι θεαματικοί, με μια τελετή έναρξης στο ποτάμι και συναρπαστικά αθλήματα με φόντο τον Πύργο του Άιφελ και το Παλάτι των Βερσαλλιών. Επτά χρόνια αφότου κέρδισε την υποψηφιότητα, εν μέσω πολλών προβλημάτων, το Παρίσι είναι σχεδόν έτοιμο να διοργανώσει το μεγαλύτερο σόου του κόσμου. Αρκεί να μην βρέξει.