ΚΟΣΜΟΣ

Με F-35 απαντά η Αθήνα στις προκλήσεις Ερντογάν - Οι δηλώσεις Δένδια

Με F-35 απαντά η Αθήνα στις προκλήσεις Ερντογάν - Οι δηλώσεις Δένδια
Αεροσκάφος F- 35 AP Photo/Lewis Joly

Μετά το ...παρολίγον επεισόδιο στην Κάσο, αλλά και τις νέες εμπρηστικές δηλώσεις Ερντογάν για τη μουσουλμανική μειονότητα στην Θράκη και την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, η Αθήνα φαίνεται ότι έχει επιλέξει να μην απαντήσει με κορώνες, αλλά με βήματα που δείχουν έμπρακτα την ενίσχυση της αμυντικής ικανότητας της χώρας

Ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας κατά την κατά την επίσκεψή του στην 112 Πτέρυγα Μάχης στην Ελευσίνα ανακοίνωσε την υπογραφή της επιστολής αποδοχής προς την αμερικανική πλευρά για την προμήθεια των F-35.

«Σήμερα είναι μια καλή μέρα για το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και για την Πολεμική Αεροπορία. Υπεγράφη η επιστολή για F35. Η Πολεμική Αεροπορία αποκτά το καλύτερο αεροσκάφος στον πλανήτη σήμερα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«H Ελλάδα χτίζει πανίσχυρες ένοπλες δυνάμεις αγοράζοντας το πιο σύγχρονο πολεμικό αεροσκάφος στον κόσμο» υπογράμμισε.

Η κίνηση αυτή, αν και αναμενόμενη, θεωρείται από την Αθήνα, ως σαφής απάντηση στην τουρκική προκλητικότητα, που δεν μένει στο επίπεδο των εντυπώσεων, αλλά προχωρά με συνέπεια στο πρόγραμμα ενίσχυσης της αποτρεπτικής ικανότητας της χώρας.

Ο Ερνογάν στη συνήθη τακτική των εμπρηστικών δηλώσεων

Υπενθυμίζεται ότι παρά τη διπλωματική λύση του επεισοδίου στην Κάσο με την αποστολή τουρκικών πλοίων, που βρέθηκαν σε απόσταση αναπνοής από ιταλικό που διενεργούσε έρευνες για λογαριασμό της Ελλάδας, ο Ταγίπ Ερντογάν χθες επανήλθε στη γνωστή τακτική των εμπρηστικών δηλώσεων, που έχουν ως στόχο κυρίως το ακροατήριο στο εσωτερικό της χώρας

«Στις συναντήσεις μας με τις ελληνικές αρχές, τα προβλήματα των συμπατριωτών μας στη Δυτική Θράκη βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας μας και τα θέματα που σχετίζονται με τη θρησκεία, τη λατρεία και την εκπαίδευση είναι υπό τη συνεχή παρακολούθησή μας», είπε χαρακτηριστικά.

«Θα συνεχίσουμε να φροντίζουμε την τουρκική μειονότητα στη Δυτική Θράκη», υπογράμμισε.

«Το ίδιο ισχύει και για τα δικαιώματα του τουρκοκυπριακού λαού. Έχουν υποστεί αδικίες και διακρίσεις. Δεν μπορούμε ποτέ να ξεχάσουμε τα καμένα χωριά, τα δολοφονημένα παιδιά, τα δράματα των Κυπρίων αδελφών μας. Ενώ διαπράττονταν όλες αυτές οι θηριωδίες, οι δυτικοί οργανισμοί δεν έκαναν τίποτα», συνέχισε.

Πρόσκληση για... τουρισμό

Η προώθηση του προγράμματος προμήθειας των F- 35 «απαντά» και στις αντιδράσεις που προκάλεσαν στην Τουρκία οι δηλώσεις Γεωργιάδη, που με τη σειρά του απαντούσε σε δηλώσεις τούρκων αξιωματούχων ότι μπορεί «να βρεθούμε μια νύχτα στην Αθήνα». Ο υπουργός είχε υποστηρίξει ότι είναι τέτοια η υπεροπλία της Ελλάδας με την προμήθεια των F- 35 που το πιθανότερο είναι τα ελληνικά αεροσκάφη να βρεθούν στην Άγκυρα. Η τουρκική απάντηση ήταν μάλλον «αμυντική» με τον υπουργό Άμυνας της Τουρκίας, Γιασάρ Γκιουλέρ να καλεί τον Έλληνα υπουργό να πάει στην Τουρκία ως ... τουρίστας.

«Στην Τουρκία έρχονται κάθε χρόνο 60 εκατομμύρια τουρίστες, τους περιμένουμε» είπε χαρακτηριστικά σε ερώτηση που αφορούσε τη δήλωση του υπουργού Υγείας Άδωνη Γεωργιάδη ότι «με τα F - 35 μπορούμε εμείς να πάμε ξαφνικά μια νύχτα στην Τουρκία», είπε χαρακτηριστικά.