ΚΟΣΜΟΣ

Αμερικανικές εκλογές: Ο δύσκολος δρόμος προς το συνέδριο των Δημοκρατικών κόντρα στον χρόνο

Η Κάμαλα Χάρις σε ομιλία της έξω από το κτήριο του Λευκού Οίκου στην Ουάσινγκτον, στις 22 Ιουλίου 2024.

AP Photo/Alex Brandon

Έχοντας αιφνιδιάσει ακόμα και τους πιο στενούς του συνεργάτες, ο Τζο Μπάιντεν, με την απόφασή του να αποχωρήσει από την κούρσα για το προεδρικό αξίωμα, οδήγησε το Δημοκρατικό κόμμα σε αχαρτογράφητα νερά, ενόψει του εθνικού συνεδρίου που θα διεξαχθεί στο Σικάγο από τις 19 έως τις 22 Αυγούστου. 

Με την αποχώρησή του, οι 3.937 Δημοκρατικοί εκπρόσωποι που επιλέχθηκαν για το συνέδριο είναι ουσιαστικά ελεύθεροι να ψηφίσουν όποιον ή όποια επιθυμούν.

Με τον χρόνο να πιέζει ασφυκτικά η οριστικοποίηση του ή της υποψηφίου των Δημοκρατικών θα είναι μία διαδικασία εσπευσμένη, γεμάτη αβεβαιότητα και με τους φόβους εσωκομματικής αναταραχής να είναι πλέον ορατοί.

Στους κόλπους των Δημοκρατικών άρχισαν να πέφτουν στο τραπέζι διάφορα ονόματα υποψηφίων, μετά την καταστροφική εμφάνιση του Μπάιντεν στο ντιμπέιτ με τον Τραμπ.

Στην κορυφή της λίστας βρίσκεται, φυσικά, η Κάμαλα Χάρις, η οποία και έλαβε άτυπα το δαχτυλίδι από τον αποχωρήσαντα πρόεδρο Μπάιντεν, ωστόσο υπάρχουν τέσσερα ακόμη ονόματα που «παίζουν» δυνατά για το προεδρικό χρίσμα:

Ο κυβερνήτης της Καλιφόρνια, Γκάβιν Νιούσομ, ο κυβερνήτης της Πενσυλβάνια Τζος Σαπίρο, η κυβερνήτης του Μίσιγκαν Γκρέτσεν Γουίτμερ και ο κυβερνήτης του Ιλινόις, Τζέι Πρίτσκερ.

Όποιος ή όποια αναδειχθεί τελικά πρόεδρος του κόμματος θα αναλάβει ένα εξαιρετικά δύσκολο έργο. Θα πρέπει να συστηθεί στους ψηφοφόρους, να οργανώσει μια πειστική προεκλογική εκστρατεία και να καταφέρει να κερδίσει τον Ντόναλντ Τραμπ, που οι περισσότερες δημοσκοπήσεις τον θέλουν να προηγείται. Και όλα αυτά σε μόλις δυόμιση μήνες πριν τις προεδρικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης