ΚΟΣΜΟΣ

Η Κίνα επιχειρεί να αναδειχθεί και ως διπλωματικός γίγαντας

Συνάντηση Ουκρανών και Κινέζων αξιωματούχων (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ)

Ukraine's Ministry of Foreign Affairs via AP

Η παγκόσμια αστάθεια και τα ανοιχτά μέτωπα σε ολόκληρο τον πλανήτη φαίνεται πως έχουν οπλίσει με σημαντικές διπλωματικές πρωτοβουλίες το Πεκίνο.

Οι δύο πολεμικές κρίσεις που είναι σε εξέλιξη στον πλανήτη αλλά κυρίως ο τρόπος με τον οποίο μέσα από αυτές έχει απομονωθεί η Ρωσία έχουν γεννήσει μία σημαντική ευκαιρία στην Κίνα. Το γεγονός πως το Πεκίνο διαθέτει την με διαφορά ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία στον κόσμο από μόνο του δεν μπορεί να διαδραματίσει κομβικό ρόλο στην παγκόσμια σκακιέρα.

Μέσα σε αυτό το κλίμα αποσταθεροποίησης και των μακροχρόνιων συρράξεων η Κίνα φαίνεται πως αυτή τη φορά έχει πάρει την απόφαση να βγει δυναμικά μπροστά καθώς με βάση τα δεδομένα που διαθέτει διαβλέπει πως το εκλογικό αποτέλεσμα στις Αμερικανικές εκλογές θα φέρει περαιτέρω κρίση. Το Πεκίνο συνδυάζει με τις αμερικανικές εκλογές, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα, με την χρονική «χαραμάδα» που υπάρχει μέχρι να βρεθεί ξανά κώδικας επικοινωνίας με τη Μόσχα. Εκτός από τους τρίτους η Κίνα επιλέγει σήμερα να θέσει τα όρια με την Δύση η ίδια και όχι η Ρωσία με την οποία μπορεί να έχει διμερή στενή συνεργασία αλλά φαίνεται να έχει αλλάξει ο ρόλος και οι δυνάμεις ανάμεσα στις δύο χώρες.

Στο ίδιο τραπέζι Χαμάς και Φατάχ

Μέσα σε μόλις 48 ώρες, την περασμένη Τρίτη και Τετάρτη, το υπουργείο εξωτερικών της Κίνας προχώρησε σε δύο σημαντικές για τις παγκόσμιες εξελίξεις συναντήσεις – ανακοινώσεις. Από τη μία μετά από 18 ολόκληρα χρόνια το Πεκίνο έφερε στο ίδιο τραπέζι και μάλιστα με απτά αποτελέσματα τη Χαμάς και τη Φατάχ οι οποίες είχαν ορκιστεί πόλεμο η μία στην άλλη διχάζοντας τα όσα ο λαός της Παλαιστίνης διεκδικεί εδώ και χρόνια. Η συμφωνία στο χαρτί ανάμεσα στις δύο πλευρές αναφέρει κυβέρνηση συνεργασίας και εθνικού σκοπού για το καλό του λαού της Παλαιστίνης δημιουργώντας επί της ουσίας τετελεσμένα που οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα μπορέσουν να αγνοήσουν όταν οι μάχες στη Γάζα ολοκληρωθούν και η υπόθεση για την επόμενη ημέρα στη Μέση Ανατολή φτάσει στον Λευκό Οίκο.

Εχθές στο Πεκίνο βρέθηκε και ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Κουλέμπα. Ο κ. Κουλέμπα συζήτησε επί ώρες ένα ειρηνευτικό πλάνο που έχουν σχεδιάσει οι κινέζοι και ενώ δεν υπήρξε κάτι απτό για τα μέτωπα στην Ουκρανία ο υπεξ της χώρας δεν δίστασε να δηλώσει πως το Κίεβο στηρίζει το δόγμα της «ενιαίας Κίνας» ουσιαστικά βάζοντας τους Ουκρανούς για πρώτη φορά απέναντι από τις αμερικανικές θέσεις που ξεκάθαρα στηρίζουν την ανεξαρτησία της Ταιβάν από το Πεκίνο.

Θορυβημένες οι ΗΠΑ

Οι συγκεκριμένες κινήσεις κάθε άλλο από μικρές και αμελητέες είναι και αυτό θα πρέπει να έχει θορυβήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες. Δεν είναι μόνο τα παραγόμενα αποτελέσματα από τις κινεζικές κινήσεις, τα οποία δεν είναι μικρά, αλλά κυρίως το timing που δείχνει μία σημαντική αλλαγή στρατηγικής από τον «κόκκινο δράκο». Οι ΗΠΑ σήμερα και τουλάχιστον μέχρι τον επόμενο Ιανουάριο δύσκολα θα μπορέσουν να δώσουν απαντήσεις στα παγκόσμια ανοιχτά θέματα κι αυτό γιατί έχουν διαλέξει πλευρά και επιχειρούν χωρίς άμεση εμπλοκή να προωθήσουν τις εξελίξεις. Η Κίνα βρίσκεται σε θέση ισχύος καθώς στο εσωτερικό δεν υπάρχει κάποια ορατή απειλή για το κομμουνιστικό καθεστώς του Σι και στο εξωτερικό στις σχέσεις με τη Μόσχα έχει ξεκαθαριστεί ποιος είναι ο ισχυρός πόλος.

Στην άλλη άκρη του Ατλαντικού η διπλωματική «υπεριέγερση» της Κίνας θα πρέπει να προβληματίσει και τους Ρεπουμπλικάνους και τους Δημοκρατικούς καθώς το Πεκίνο χωρίς χρονοτριβή έχει επιλέξει να μη μείνει στο παρασκήνιο. Είναι δεδομένα η Κίνα δυνατός παίχτης και ξεκάθαρος αντίπαλος και τον Τραμπ και για την Κάμαλα Χάρις αλλά αυτό είναι ένα ζήτημα που δεν απασχολεί την ταχύτερα αναπτυσσόμενη χώρα του κόσμου. Εάν το «παιχνίδι» τους επόμενους μήνες αποκτήσει νέο ρυθμιστή και για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες το επίκεντρο των εξελίξεων μεταφερθεί στην Ασία τότε δεδομένα τα προβλήματα για την Δύση θα πολλαπλασιαστούν. Εάν η κινητικότητα που καταγράφεται σήμερα στο Πεκίνο μετατραπεί σε συνθήκη τότε είναι δεδομένο πως δεν θα υπάρξει καμία εξέλιξη σε οποιοδήποτε πεδίο στην οποία η Κίνα δεν θα έχει λόγο…

Με αυτή την κίνηση και την άμεση εμπλοκή της Κίνας στις παγκόσμιες εξελίξεις επιτυγχάνεται και κάτι που θα διαδραματίσει ρόλο αλλά σήμερα δεν είναι ορατό, η αλλαγή της εσωστρεφούς επί δεκαετίες στάση σε απόλυτη εξωστρέφεια. Η εξωστρέφεια αυτή είναι πιθανό να δημιουργήσει πέρα από εχθρούς και δυναμικά νέους πρόθυμους συμμάχους. Είναι αυτή η ποιότητα αλλά και η ποσότητα συμμάχων που θα μπορούσε να ανατρέψει ισορροπίες πάνω στις οποίες έχουν οικοδομηθεί μακροχρόνιες διμερείς ή ευρύτερες συμμαχίες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης