ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Ζητούν στοιχεία για τη σχέση της Τουρκίας με τον ISIS

Γερμανία: Ζητούν στοιχεία για τη σχέση της Τουρκίας με τον ISIS
Murat Cetinmuhurdar/Presidential Palace/Handout via REUTERS

Τη δημοσιοποίηση των στοιχείων που διαθέτει η κυβέρνηση σχετικά με τη σχέση της Τουρκίας με ριζοσπαστικούς Ισλαμιστές, ζήτησαν τα κόμματα της Γερμανίας. 

Το κόμμα των Πρασίνων δήλωσε πως ότι η Τουρκία θεωρείται εδώ και καιρό χώρα διέλευσης όπλων και λαθραίου πετρελαίου για ισλαμιστικές οργανώσεις της Συρίας, δήλωση που στήριξε και η Αριστερά (Die Linke).

«Εάν έχουν σχεδιαστεί πιθανές βίαιες ενέργειες από μεμονωμένες οργανώσεις ή άτομα στην Τουρκία, πρέπει αυτές οι πληροφορίες να τεθούν υπόψη του Κοινοβουλίου», ανέφερε και ο αρμόδιος για την Εξωτερική Πολιτική του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (SPD) Ρολφ Μούτσενιχ.

Αφορμή για τις αντιδράσεις στάθηκε η δημοσιοποίηση εμπιστευτικής απάντησης της κυβέρνησης σε κοινοβουλευτική ερώτηση της Αριστεράς (Die Linke), στην οποία η Τουρκία περιγράφεται ως "κεντρική πλατφόρμα δράσης ισλαμιστικών οργανώσεων της περιοχής".

Ο όρος "πλατφόρμα δράσης" αποτελεί σοβαρή κατηγορία, δήλωσε ο κ. Μούτσενιχ στην εφημερίδα Frankfurter Rundschau και προσέθεσε ότι «το βασικό κριτήριο θα είναι το εάν αυτή η πλατφόρμα χρησιμοποιήθηκε για βίαιες ενέργειες».

Η στάση του SPD ερμηνεύεται πάντως και από το γεγονός ότι την απάντηση προς την Αριστερά ετοίμασε το υπουργείο Εσωτερικών, χωρίς να ζητήσει τη συνδρομή του συναρμόδιου υπουργείου Εξωτερικών.

Ο Γιούργκεν Τριτίν, του κόμματος των Πρασίνων προχώρησε ακόμη περισσότερο, περιγράφοντας την Τουρκία ως "σοβαρό παράγοντα" και "μέρος τόσο του προβλήματος όσο και της λύσης", στην προσπάθεια αντιμετώπισης των αιτίων της προσφυγιάς, προσθέτοντας ότι αποτελεί εδώ και καιρό τη χώρα των "logistics" των Ισλαμιστών στην Συρία.

Χωρίς οικονομική, υλικοτεχνική και οργανωτική στήριξη το τρομοκρατικό σύστημα δεν θα μπορούσε να υπάρχει, αλλά και χωρίς την Τουρκία δεν μπορεί να τελειώσει ο πόλεμος στη Συρία, δήλωσε και μίλησε για «μια πικρή πραγματικότητα». Αναφερόμενος στο γεγονός ότι το υπουργείο Εξωτερικών δεν γνώριζε για την κοινοβουλευτική ερώτηση, έκανε λόγο για παραβίαση του κανονισμού λειτουργίας της κυβέρνησης.

Από την πλευρά της Χριστιανικής Ένωσης (CSDU/CSU), ο εκπρόσωπος της Κ.Ο. για την Εξωτερική Πολιτική Γιούργκεν Χαρτ, ζήτησε από την Τουρκία "να μην επιτρέψει καμία αμφιβολία ότι βρίσκεται στο δυτικό στρατόπεδο, ότι αναγνωρίζει την ύπαρξη του Ισραήλ και ότι δεν έχει τίποτα κοινό με τους Ισλαμιστές".

Επιπλέον, η επικεφαλής της Κ.Ο. της Αριστεράς Ζάρα Βάγκενκνεχτ μίλησε για «σκάνδαλο» και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι απέκρυψε την αξιολόγησή της για την Τουρκία. «Να τελειώσει η σύμπραξη με τον νονό της τρομοκρατίας Ερντογάν!», ανέφερε χαρακτηριστικά.