ΚΟΣΜΟΣ

Από τη «νηνεμία» στην Κάσο στις νέες εμπρηστικές δηλώσεις Ερντογάν

Από τη «νηνεμία» στην Κάσο στις νέες εμπρηστικές δηλώσεις Ερντογάν

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

AP Photo

Μπορεί η ένταση στη θαλάσσια περιοχή της Κάσου όπου η Τουρκία έστειλε πολεμικά πλοία για να παρακολουθούν το ιταλικό ερευνητικό «Ievoli Relume», που πραγματοποιoύσε έρευνες για τη μελλοντική εγκατάσταση υποβρυχίων καλωδίων, να έληξε σύντονα, ο Ταγίπ Ερντογάν όμως σε λιγότερο από 24 ώρες επανήλθε στη συνήθη τακτική των εμπρηστικών δηλώσεων.

Χθες (Τρίτη 23/07) παρά την ένταση που δημιουργήθηκε το επεισόδιο έληξε σύντομα, καθώς ενεργοποιήθηκε η διπλωματική οδός, η οποία σύμφωνα και με τις δύο πλευρές του Αιγαίου παραμένει ανοιχτή.

Αυτό επιβεβαίωσε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης ο οποίος ανέφερε ότι «από την ενημέρωση που είχαμε πριν από λίγο από το υπουργείο Εξωτερικών το ερευνητικό πλοίο το ιταλικό, ολοκλήρωσε τις διαδικασίες έρευνας. Ξεκίνησαν στις 11 η ώρα το βράδυ χθες, και ολοκληρώθηκαν στις 4 τα ξημερώματα» και πρόσθεσε ότι το πλοίο «διήνυσε όλη την απόσταση εντός της ελληνικής ΑΟΖ Από τα 6 ναυτικά μίλια στα όρια της Κάσου, στα 6 ναυτικά μίλια της Καρπάθου. Ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες και επιστρέφει στο Ηράκλειο για ανεφοδιασμό και αλλαγή πληρώματος, για καύσιμα και αλλαγή πληρώματος. Είχε υποχωρήσει στο ενάμισι ναυτικό μίλι και το τουρκικό πλοίο και αντίστοιχα ήταν εκεί και η παρουσία του ελληνικού πλοίου με το όνομα Αήττητος. Και φαίνεται ότι οι δίαυλοι επικοινωνίας λειτούργησαν σε διπλωματικό επίπεδο».

«Θα φροντίσουμε την τουρκική μειονότητα της Θράκης»

Παρά τη «νηνεμία» όμως, Ταγίπ Ερντογάν επανήλθε στη συνήθη τακτική να χρησιμοποιεί εμπρηστικό λόγο στο εσωτερικό της χώρας. Μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Στις συναντήσεις μας με τις ελληνικές αρχές, τα προβλήματα των συμπατριωτών μας στη Δυτική Θράκη βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας μας και τα θέματα που σχετίζονται με τη θρησκεία, τη λατρεία και την εκπαίδευση είναι υπό τη συνεχή παρακολούθησή μας», τόνισε.

«Θα συνεχίσουμε να φροντίζουμε την τουρκική μειονότητα στη Δυτική Θράκη», υπογράμμισε.

«Το ίδιο ισχύει και για τα δικαιώματα του τουρκοκυπριακού λαού. Έχουν υποστεί αδικίες και διακρίσεις. Δεν μπορούμε ποτέ να ξεχάσουμε τα καμένα χωριά, τα δολοφονημένα παιδιά, τα δράματα των Κυπρίων αδελφών μας. Ενώ διαπράττονταν όλες αυτές οι θηριωδίες, οι δυτικοί οργανισμοί δεν έκαναν τίποτα», συνέχισε.

«Ειρηνευτική επιχείρηση» η εισβολή στην Κύπρο

«Με την Ειρηνευτική Επιχείρηση της 20ης Ιουλίου 1974, η Τουρκία έσπασε τα χέρια που έφταναν για την ανεξαρτησία των Τουρκοκυπρίων. Οι πολιτικές που προσπαθούν να πλήξουν τη θέληση των Τουρκοκυπρίων για ανεξαρτησία αυξάνονται από εκείνη την ημέρα», συνέχισε.

Δυστυχώς, καμία λύση δεν προέκυψε από τα τραπέζια των διαπραγματεύσεων. Εμείς και οι Τουρκοκύπριοι έχουμε βαρεθεί τις προτάσεις που βασίζονται στην ομοσπονδία. Έχουμε ξεκαθαρίσει τη στάση μας. Έχουμε δηλώσει για άλλη μια φορά στον κόσμο τη σημασία που αποδίδουμε στην υπόθεση της Κύπρου και στην ανεξαρτησία της ΤΔΒΚ», όπως αποκαλούν οι Τούρκοι τα Κατεχόμενα.

«Συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε τον τουρκοκυπριακό λαό να σταθεί στα δικά του πόδια», σημείωσε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ομιλία πραγματοποιήθηκε την ίδια ημέρα που η Αγία Σοφία έγινε τζαμί πριν από τέσσερα χρόνια με απόφαση του Τούρκου προέδρου και στον απόηχο της έντασης ανάμεσα σε Άγκυρα και Αθήνα ανοικτά της Κάσου.