ΚΟΣΜΟΣ

Ολυμπιακοί 2024: Ξεχειλίζει η οργή των Παριζιάνων για τα μέτρα ασφαλείας - Είμαστε φυλακισμένοι

Δρόμος κλειστός στο Παρίσι λόγω των αυστηρών μέτρων ασφαλείας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. 

AP Photo/Thomas Padilla

Την οργή των Παριζιάνων έχουν προκαλέσει τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας που έχουν ληφθεί για τους Ολυμπιακούς Αγώνες καθώς οι 44.000 μεταλλικές μπάρες που τοποθετήθηκαν, εμποδίζοντας την πρόσβαση από το Λούβρο μέχρι το Ιλ Σεν Λουί, κάνουν πολύ δύσκολη την καθημερινότητά τους. 

Οι Αρχές γνωρίζοντας πολύ καλά το βεβαρημένο ιστορικό των τρομοκρατικών επιθέσεων που έχουν συγκλονίσει τα τελευταία χρόνια τη χώρα είναι αποφασισμένες να μην αφήσουν τίποτα στην τύχη και να προστατεύσουν πάση θυσία τους τουρίστες και τους αθλητές που θα βρίσκονται στην γαλλική πρωτεύουσα.

Ωστόσο, με σταθμούς του μετρό κλειστούς, όπως αναφέρει το Politico και λωρίδες κυκλοφορίας στους δρόμους αποκλειστικά για ολυμπιακή χρήση, οι ντόπιοι θα δοκιμαστούν.

Οι περιορισμοί θα είναι πιο αυστηροί πριν από την τελετή έναρξης την Παρασκευή (26/7) όπου για πρώτηφορά μετά από τρεις αιώνες θα γίνει παρέλσαση με σκάφη στο Σηκουάνα.

«Είναι η μεγαλύτερη πρόκληση ασφαλείας για κάθε χώρα σε περίοδο ειρήνης», είπε χαρακτηριστικά στους δημοσιογράφους ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανέν.

Πριν από την τελετή οι περισσότερες γέφυρες που συνδέουν τις δύο πλευρές του Σηκουάνα θα είναι κλειστές. Περιορισμένη είναι η πρόσβαση και στο κέντρο του Παρισιού. Μόνο μόνιμοι κάτοικοι και εργαζόμενοι μπορούν με την επίδειξη μιας ειδικής κάρτας μπορούν να βρεθούν στην περιοχή που έχει αποκλειστεί που περιλαμβάνει το Λούβρο, την Παναγία των Παρισίων και τον Πύργο του Άιφελ. Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών έγιναν πάνω από 200.000 αιτήματα για την παροχή της ειδικής κάρτας.

Παρόντες στους δρόμους θα είναι καθημερινά περισσότεροι από 30.000 αστυνομικοί, ενώ την ημέρα της τελετής έναρξης θα κυκλοφορούν στους δρόμους 45.000 αστυνομικοί μαζί με 10.000 στρατιώτες.

Έξαλλοι είναι είναι και οι καταστηματάρχες καθώς λένε ότι χάνουν χρήματα. «Το Παρίσι είναι άδειο», λέει χαρακτηριστικά ο υπεύθυνος ενός βιβλιοπωλείου κοντά στο Παλέ Ρουαγιάλ.

Ο ταξιτζής Ανπντελκαμπέρ λέει ότι έχασε τα μισά του έσοδα. «Η κατάσταση είναι αφόρητη, νιώθουμε σαν φυλακισμένοι. Η οργάνωση είναι κακή», σημειώνει την ώρα που οδηγοί που δεν έχουν την ειδική κάρτα δεν μπορούν να περάσουν στο ιστορικό κέντρο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης