ΚΟΣΜΟΣ

Απορρίπτει το Ισραήλ τη συμφωνία Φατάχ και Χαμάς - Επαφές Νετανιάχου στις ΗΠΑ

O Μπενιαμίν Νετανιάχου (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ)

Abir Sultan/Pool Photo via AP, File

Τη συμφωνία 14 παλαιστινιακών κινημάτων, συμπεριλαμβανομένων των αντίπαλων για δεκαετίες παρατάξεων Χαμάς και Φάταχ, που προβλέπει τον σχηματισμό κυβέρνησης «εθνικής ενότητας» στα παλαιστινιακά εδάφη αφού τελειώσει ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας απέρριψε το Ισραήλ

«Δεν πρόκειται να γίνει τίποτα τέτοιο, διότι η Χαμάς θα συντριβεί και ο (ηγέτης της Φάταχ, Μαχμούντ) Αμπάς θα κοιτάει τη Γάζα από μακριά», διεμήνυσε ο επικεφαλής της ισραηλινής διπλωματίας Ισραέλ Κατς.

Σημειώνεται ότι το Ισραήλ κατέχει τη Δυτική Όχθη και την ανατολική Ιερουσαλήμ από το 1967 και συνεχίζει τις ευρείας κλίμακας στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας σε αντίποινα για την άνευ προηγουμένου έφοδο της Χαμάς σε νότιους τομείς της ισραηλινής επικράτειας την 7η Οκτωβρίου.

«Αντί να απορρίψει την τρομοκρατία, ο Μαχμούντ Αμπάς αγκαλιάζει τους δολοφόνους», εξανέστη ο κ. Κατς.

Η ισραηλινή πολιτική και στρατιωτική ηγεσία έχει ορκιστεί να αφανίσει τη Χαμάς και αρνείται να τερματίσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στον μικρό θύλακο προτού εξαρθρωθεί το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα, το οποίο πήρε την εξουσία σ’ αυτόν το 2007, δυο χρόνια μετά την αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από την περιοχή που κατείχαν για 38 χρόνια.

Στο Πεκίνο, η Χαμάς ανακοίνωσε την Τρίτη (24/7) πως υπέγραψε συμφωνία με άλλες δεκατρείς παλαιστινιακές παρατάξεις, συμπεριλαμβανομένης της Φάταχ. Το κείμενο αναφέρεται σε «προσωρινή κυβέρνηση εθνικής εθνότητας», κατόπιν συμφωνίας ανάμεσά τους, που θα ασκεί «τις εξουσίες της σε όλα τα παλαιστινιακά εδάφη»: τη Λωρίδα της Γάζας, τη Δυτική Όχθη και την ανατολική Ιερουσαλήμ.

Η Παλαιστινιακή Αρχή υπό τον Αμπάς, με έδρα τη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης, εξήρε τη συμφωνία αυτή. Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες τη χαρακτήρισε «σημαντικό βήμα» προς την εγκαθίδρυση «ανεξάρτητου» παλαιστινιακού κράτους.

Η κυβέρνηση του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου απορρίπτει την ίδρυση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους. Η Κνέσετ, το ισραηλινό κοινοβούλιο, ενέκρινε σε ψηφοφορία της τη 18η Ιουλίου κείμενο κατά της δημιουργίας τέτοιου κράτους.

Στις ΗΠΑ ο Νετανιάχου

Σε επίσημη επίσκεψη στις ΗΠΑ, ο κ. Νετανιάχου αναμένεται να εκφωνήσει απόψε ομιλία ενώπιον της ολομέλειας του αμερικανικού Κογκρέσου, προτού συναντηθεί με τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, την αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις και τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ — η κυρία Χάρις και ο κ. Τραμπ αναμένεται να αναμετρηθούν στις προεδρικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου.

Ο κυριότερος σύμμαχος και προμηθευτής στρατιωτικού υλικού του Ισραήλ σε διεθνές επίπεδο, η Ουάσιγκτον, δυσκολεύεται να κρύψει τον εκνευρισμό της τους τελευταίους μήνες για τις συνέπειες των ισραηλινών επιχειρήσεων στη Λωρίδα της Γάζας, επιμένοντας δημόσια στην ανάγκη να προστατεύονται οι άμαχοι και να εισέρχεται ανθρωπιστική βοήθεια στον πολιορκημένο κι ερειπωμένο θύλακο, ο πληθυσμός του οποίου απειλείται να λιμοκτονήσει, όπως προειδοποιεί μήνες τώρα ο ΟΗΕ.

Σε συνεργασία με το Κατάρ και την Αίγυπτο, η Ουάσιγκτον συνεχίζει τις προσπάθειες για να ξαναρχίσουν οι μαραθώνιες έμμεσες διαπραγματεύσεις με σκοπό να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, που θα συνοδευτεί από την απελευθέρωση ισραηλινών ομήρων στον θύλακο και παλαιστινίων κρατούμενων σε ισραηλινές φυλακές. Ισραηλινή αντιπροσωπεία αναμένεται μεθαύριο Πέμπτη στη Ντόχα. Στέλεχος της Χαμάς, ο Σάμι Αμπού Ζούχρι, σχολίασε ωστόσο μιλώντας χθες στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς πως δεν βλέπει καμιά αλλαγή στη στάση της ισραηλινής κυβέρνησης, παρά τις δηλώσεις του κ. Νετανιάχου πως μπορεί να «είναι κοντά» συμφωνία: «Ο Νετανιάχου απλούστατα υπεκφεύγει και στέλνει αντιπροσωπείες για να καλμάρει την οργή των οικογενειών των ισραηλινών αιχμαλώτων», έκρινε.

Συνεχίζοντας να ασκούν πίεση στην κυβέρνησή τους, Ισραηλινοί διαδήλωσαν για ακόμη μια φορά χθες Τρίτη το βράδυ στο Τελ Αβίβ, απαιτώντας διευθέτηση που θα εξασφαλίσει την επιστροφή των ομήρων.

«Υπογράψτε συμφωνία», διάβαζε κανείς στα πλακάτ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης