ΚΟΣΜΟΣ

Ιταλία: Εισαγγελείς ζητούν δίωξη αξιωματούχων για ναυάγιο με νεκρούς μετανάστες

Ιταλία: Εισαγγελείς ζητούν δίωξη αξιωματούχων για ναυάγιο με νεκρούς μετανάστες
ΑΠΕ ΜΠΕ (Αρχείου)

Εισαγγελείς στην πόλη Κροτόνε της νότιας Ιταλίας ενημέρωσαν δύο μέλη της ακτοφυλακής και τέσσερις αστυνομικούς πως μπορεί να βρεθούν αντιμέτωποι με περαιτέρω νομικές ενέργειες σε σχέση με το ναυάγιο σκάφους που μετέφερε μετανάστες με αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 94 ανθρώπων, όπως ανέφεραν σήμερα.

Σε δήλωσή τους οι εισαγγελείς ανέφεραν πως πιστεύουν ότι σε βάρος των έξι αξιωματούχων, δύο της ακτοφυλακής και τέσσερις της οικονομικής αστυνομίας Guardia di Finanza, μπορεί να απαγγελθούν κατηγορίες για πολλαπλή ανθρωποκτονία και αμέλεια που μπορεί να συνέβαλε στο ναυάγιο στις αρχές του περασμένου έτους.

Βάσει της ιταλικής νομοθεσίας, οι εισαγγελείς θα πρέπει να ζητήσουν από δικαστή να παραγγείλει τη διεξαγωγή επίσημης δίκης για τους υπόπτους μετά την ολοκλήρωση της έρευνάς τους.

Στο δυστύχημα με τους μετανάστες, ένα από τα πιο φονικά στην ιστορία της Ιταλίας, ενεπλάκη ένα ξύλινο ιστιοφόρο που είχε αναχωρήσει από την Τουρκία και συνετρίβη στα βράχια τον Φεβρουάριο του 2023 σε ορατή απόσταση από παραλία κοντά στην πόλη Κούτρο στη νότια περιφέρεια Καλαβρία.

Εκτός από τους διακινητές, που είχαν την ευθύνη του παράνομου ταξιδιού, οι αρχές εστίασαν σε αξιωματούχους που φέρεται να διέπραξαν λάθη κατά τη διαχείριση της επιχείρησης διάσωσης μετά τον εντοπισμό του σκάφους στη θάλασσα.

Η ανακοίνωση των εισαγγελέων αναφέρει πως δύο από τους διακινητές έχουν ήδη καταδικαστεί και τρεις είναι σε δίκη. Ένας έκτος διακινητής σκοτώθηκε στο ναυάγιο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ